Connect with us

Eveniment

Evoluţia producţiei industriale în primele 11 luni din 2020 nu indică o corelaţie strânsă cu distribuţia cazurilor de COVID19 (CNSP)

Publicat



Regiunea Sud-Vest Oltenia a înregistrat a doua cea mai mică scădere a producţiei industriale anul trecut şi excedent comercial, pe fondul performanţelor deosebite în cadrul industriei auto din judeţul Dolj, arată Prognoza în profil teritorial, varianta de iarnă, publicată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Potrivit documentului, evoluţia producţiei industriale în primele 11 luni ale anului trecut nu indică o corelaţie strânsă cu distribuţia cazurilor de COVID 19, cu excepţia cazurilor regiunii Sud-Vest Oltenia, unde s-a înregistrat a doua cea mai mică scădere în termeni reali a producţiei industriale (minus 7,3%), după regiunea Centru (minus 6,9%). Potrivit CNSP, acest fapt se datorează performanţelor deosebite în cadrul industriei auto localizată în judeţul Dolj.

Cea mai mare scădere a producţiei industriale a fost consemnată la nivelul regiunii Sud Muntenia (minus 20,3%), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest (ambele cu minus 13,5%). Regiunile Bucureşti Ilfov şi Nord-Vest au înregistrat diminuări ale activităţii industriale cu 9,1% şi, respectiv, 8,1%.

Regiunile cu cel mai mare număr de infectări cu noul coronavirus, până la 31 decembrie 2020, au fost Bucureşti Ilfov, cu 124.913 infectări (19,9%), Nord Est – 88.597 infectări (14,1%) şi Sud Muntenia – 84.129 infectări (11,3%). Rata cea mai mare de infectări raportată la populaţia regiunii a fost la Bucureşti – Ilfov, Centru şi Vest.

Pe de altă parte, cel mai mic număr de cazuri şi cea mai mică rată de infectare se observă la regiunea Sud-Vest Oltenia.

După media numărului de salariaţi, cea mai afectată a fost regiunea Vest, unde efectivele s-au redus cu 3% în perioada martie – noiembrie 2020 faţă de perioada similară din anul anterior. Scăderi mari s-au înregistrat şi în regiunile Sud Muntenia şi Centru (minus 1,8%). Cea mai mică reducere a fost consemnată în Bucureşti-Ilfov (minus 0,2%).

„Explicaţiile faptului că reducerea activităţii industriale şi a numărului de salariaţi nu este strâns corelată cu incidenţa cazurilor de infectare cu COVID 19 este dată de: măsurile de sprijin luate de Guvern; conjunctura economică mondială de la sfârşitul anului 2019, caracterizată în principal de o încetinire a schimburilor comerciale”, precizează CNSP.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra activităţii HoReCa, Comisia de Prognoză subliniază faptul că la nivel teritorial nu poate fi, încă, evaluat pe baza unor date din surse oficiale. Indicatorul înnoptărilor în structurile de cazare turistică arată însă că, în perioada martie – decembrie 2020 comparativ cu intervalul similar din anul anterior, cea mai importantă scădere a fost în regiunea Bucureşti – Ilfov (minus 83,4%) iar cea mai redusă în regiunea Sud-Est (minus 36,1%).

Pandemia a determinat o evoluţie negativă şi în ceea ce priveşte exportul de bunuri, atât din cauza deteriorării fluxurilor comerciale mondiale cât şi ca efect al măsurilor de distanţate, precizează sursa citată.

Astfel, în primele 10 luni ale anului trecut, cele mai mari scăderi ale exporturilor s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (-19,89%), Sud Muntenia (-19,79%) şi Nord – Est (-18,13%), în condiţiile în care, la nivel naţional, declinul a fost de 12,21%.

Exporturile de bunuri ale regiunii Sud-Vest Oltenia au stagnat (plus 0,04%), ca urmare a creşterii cu 15,7% a exporturilor din judeţul Dolj. Din totalul exporturilor acestui judeţ, cea mai mare creştere, de 37,1%, a fost înregistrată la secţiunea „Mijloace şi materiale de transport”, respectiv capitolul „Automobile, tractoare şi alte vehicule terestre” (35,9%).

Din punct de vedere al soldului balanţei comerciale, în două regiuni au fost consemnate excedente. Este vorba despre Sud-Vest Oltenia, cu un plus de 1,16 miliarde de euro, şi Vest cu 1,14 miliarde de euro.

În regiunea Bucureşti-Ilfov, a fost consemnat un deficit comercial de 15,8 miliarde de euro, în condiţiile unor exporturi în valoare de 11,2 miliarde de euro şi ale unor importuri de 27 de miliarde de euro. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos, zi de post negru. Rugăciunea care se rostește în Vinerea Patimilor

Publicat

Vinerea Mare: utima vineri din Postul Paştelui se numeşte Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare. Este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit pe cruce între doi tâlhari. În Vinerea neagră, ziua cea mai neagră din istoria creştinismului, Iisus a murit pentru mântuirea lumii și iertarea păcatelor neamului omenesc.

Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă. În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Vinerea Mare. Ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce

Publicat

Vinerea Mare este ultima vineri din Postul Paştilor. Potrivit tradiţiei, este zi de post negru, în care nu se mănâncă și se bea doar apă.

Pentru creştini, aceasta este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe