Connect with us

Cluj

EXCLUSIV/ FOTO/ Militar clujean la Revoluție: Trei colegi de armată au tras 90 de cartușe spre mine de la 25 de metri, dar nu m-au nimerit. M-am născut a doua oară

Publicat


Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, a scăpat miraculos cu viață în decembrie 1989, fiind la un pas să fie împușcat chiar de colegii săi de armată. Acesta a rememorat pentru Cluj24.ro momentele petrecute în urmă cu 31 de ani, care i-au rămas vii și după atâta timp.

În septembrie 1989, clujeanul Traian Morar fusese încorporat tocmai la Buzău și își satisfăcea stagiul militar la Compania de cercetare-diversiune a Armatei a 2-a, una de elită, unde a și împlinit 19 ani o lună mai târziu. Provenea dintr-o familie de militari, tatăl său fiind maistru militar de aviație, și a crescut în mijlocul militarilor.

Acesta își amintește că Revoluția a luat pe toată lumea prin surprindere și a aflat, ulterior, cu stupoare, că alți colegi de armată îi considerau ”teroriști” pe cei din compania sa.

Două victime ale Revoluției

”În unitate am avut două victime în zilele Revoluției, un coleg de armată, Ștefan Cezar Cioară, militar în termen, din Slobozia, și un plutonier, Maricel Luiuz, ambii fiind împușcați în 22 decembrie, primul la câțiva pași de mine, a murit aproape pe loc, iar celălalt în timp ce se va afla în dispozitiv de protecție a unității. Era la geam și au fost trase în cazul său două focuri, unul l-a lovit în față”, a povestit Traian Morar.

Victimele au fost împușcate după ce asupra unității s-a executat un foc de armă mitralieră de companie despre care nu s-a aflat niciodată cui i-a aparținut.

”Când a început să se tragă dintr-un camion, am reușit să mă arunc la pământ, aveam în fața mea o alee de beton, și am auzit gloanțele șuierând pe deasupra mea, iar colegul meu, aflat la 15 metri de mine, după un plop, a fost atins de un glonț care i-a zdrobit șoldul și i-a retezat artera femurală. Atunci am văzut pentru prima dată cât sânge poate curge dintr-un om…”, și-a amintit Morar.

A trecut pe lângă moarte

Acesta a trăit momente dramatice în acele zile, fiind la un pas să fie împușcat.

”Colegii mei aflați în dispozitiv pe una dintre laturile unității au cerut muniție. Când s-a tras asupra unității, noi am răspuns cu foc automat, iar colegii au cerut muniție iar eu am răspuns solicitării lor și am luat două lăzi cu cartușe cu cartușe de calibrul 7,62 pentru Kalashnikov și am plecat spre ei alergând.

Era noapte și în momentul în care m-am apropiat de ei i-am văzut pe trei dintre colegii mei, aflați într-un tranșeu, că se întorc spre mine și au deschis focul.

Instinctiv, deși aveam doar trei luni de armată, m-am aruncat la rădăcina unui plop. În inconștiența celor 19 ani pe care îi aveam, am ridicat capul să văd dacă mai trag.

Și acum, după 31 ani, mai văd în fața ochilor cum vine spre mine un trasor, parcă cu încetinitorul. În fața mea se aflau câteva cuburi de granit de pe alee, la rădăcina plopului unde eram, iar glonțul trasor despre care aveam senzația că mă va lovi între ochi și-a schimbat traiectoria și a lovit unul dintre cuburi, ricoșând într-o jerbă de scântei”, și-a amintit fostul militar acele teribile clipe.

Centura i-a fost retezată

Traian recunoaște că șocul a fost foarte mare pe care l-a resimțit ulterior.

Militarii unității respective purtau scurte nu mantale lungi iar el a simțit o lovitură în partea stângă a corpului, la brâu, dar nu a realizat pe moment ce s-a întâmplat.

”Mi-am dat seama apoi că unul dintre trasoare m-a lovit și mi-a retezat centura din piele, iar glonțul a lovit o carabinieră de agățat pe care a deformat-o”, a mai spus acesta.

Ani de zile a avut centura cu el, martor al Revoluției, dar aceasta pare să s-a pierdut.

”Centura și carabiniera mi-au salvat viața. Nici acum nu realizez, cred că glonțul a intrat în pământ după ce eu m-am aruncat la rădăcina plopului.

M-am născut a doua oară în acel moment, pentru că să tragă trei oameni 90 de cartușe de Kalashnikov la foc automat asupra ta, de la o distanță de 25 de m, și să nu te nimerească, este incredibil”, a rememorat Traian Morar.

Colegii au tras pentru că erau speriați

După ”focul prietenos”, acesta și-a întrebat colegii de ce au tras asupra sa, iar ei i-au răspuns că erau speriați.

”Le-am amintit că ei au fost cei care au strigat că vor muniție iar eu le-am spus că le aduc muniție, de ce au tras? Pur și simplu s-a întors un coleg din tranșeu, apoi alți doi, și au deschis focul asupra mea fără nicio somație. Au văzut o siluetă și au tras.

Este o situație care s-a mai întâmplat, din păcate, și în alte părți, în acele nopți, Dacă cineva deschidea focul, pur și simplu tot dispozitivul din zona respectivă deschidea focul deși nu știau de ce, deși nu aveau niciun ordin în acest sens”, a explicat fostul militar.

Ulterior, mai mulți colegi de armată de la alte unități militare i-au mărturisit că unitatea de cercetare din Buzău era considerată una cu teroriști și că aveau libertatea de a ne împușca fără somație.

Asta pentru că printre misiunile companiei de cercetare – diversiune erau și cele de verificare a vigilenței altor unități militare și existau resentimente din partea unor comandanți care fuseseră sancționați.

Pensionat din cadrul IPJ Cluj

”S-a adunat în timp o oarecare ură împotriva militarilor companiei noastre, deoarece unele cadre au plătit cu funcția eșecurile, faptul că nu și-au făcut datoria și au fost prinși pe picior greșit de acești militari care au reușit să se strecoare în unitățile lor fără să fie prinși și să le demonstreze că au vicii în asigurarea pazei”, a explicat Morar.

Încă înainte de sfârșitul anului 1989, Traian Morar a fost avansat la excepțional pentru un militar în termen din ciclul întâi la gradul de fruntaș, iar comandatul de pluton a intenționat să îl avanseze la gradul de sergent, dar propunerea nu s-a finalizat pentru că ar fi fost împotriva canoanelor militare de la acel moment.

După 1990, Traian Morar a îmbrăcat două uniforme, prima a aviației militare, iar apoi, în 1995, pe cea de polițist în cadrul MAI.

Acesta s-a pensionat la începutul anului 2020, din cadrul IPJ Cluj.

CLUJUL PENTRU TOȚI – Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

sursa: Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Copil de 2 ani, CĂZUT de la etajul 2 al unui bloc din Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL

Publicat

Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, sâmbătă, de la etajul 2 al unui bloc de pe str. Mureșului din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital conștient și cooperant.

„Pompierii din cadrul Detașamentului…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujeni, VOTAȚI destinația anului în România. Cluj-Napoca și Sâncraiu, PROPUNERILE CJ Cluj

Publicat

Clujenii sunt invitați să voteze destinația anului în România. Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, a înscris destinațiile din județul Cluj în competiția…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe