Actualitate
EXCLUSIV. Povestea lui Claudiu, pompierul de la ISU Cluj. A ajutat refugiații din Ucraina. ”Îmi venea să plâng alături de ei”

Claudiu Leșan este sergent-major la ISU Cluj și lucrează la unitatea de pompieri de la Huedin. Are 21 de ani și s-a întors zilele trecute de la Vama Siret, unde a dat o mână de ajutor refugiaților din Ucraina. Tânărul a lucrat în ture de câte 12 ore timp de aproape o săptămână iar modul său de a interacționa cu oamenii aflați în suferință a fost remarcat de Ministerul Afacerilor Interne.
Claudiu a povestit pentru Cluj24 cum a fost perioada petrecută în misiune la graniță, ce l-a impresionat cel mai tare și cum a încercat să aline suferințele celor fugiți din calea războiului.
”Eu sunt din Bistrița, dar am urmat cursurile Școlii de subofițeri de la Boldești, lângă Ploiești, pentru că de mic am vrut să devin pompier. Mi-au plăcut mașinile de pompieri, m-au fascinat întotdeauna.
Am fost repartizat în decembrie 2020 la unitatea de pompieri din Huedin, unde particip la intervenții de stingere a incendiilor, la descarcerări”, a spus Claudiu.
Pentru el, a fi pompier înseamnă a ajuta oamenii, a salva viețile semenilor săi dar și bunurile acestora, astfel că a fost firesc să se ofere voluntar pentru a da o mână de ajutor refugiaților din Ucraina care intrau în România pe la Vama Siret. A plecat împreună cu alți 11 colegi de la ISU Cluj, aceștia fiind cazați la Mănăstirea Putna.
”I-am ajutat cu bagajele”
”Am lucrat 6 zile în ture de câte 12 ore, de la 8 la 20 în fiecare zi, de dimineață până seara. Misiunea mea a fost în sectorul de primire a refugiaților pentru că vorbesc engleză. Îi luam, îi întrebam ce vor să…
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Actualitate
Brașovul, unul dintre cele zece orașe care concurează pentru titlul de Capitală Verde a Europei

Orașul Brașov a intrat în cursa pentru titlul de Capitală Verde a Europei, alături de de late 9 orașe.
Potrivit primarului municipiului Brașov, Brașovul este unul dintre cele zece orașe care concurează pentru titlul de Capitală Verde a Europei, în competiția organizată de Comisia Europeană.
Celelalte orașe sunt: Brescia (Italia), Cagliari (Italia), Graz (Austria), Guimarães (Portugalia), Logroño (Spania), Novara (Italia), Poznań (Polonia), Rzeszow (Polonia) și Vilnius (Lituania).
„Acceptarea dosarului de candidatură ne onorează, mai ales că suntem singurul oraș din România aflat în faza actuală a competiției.
Ce este poate și mai important, candidatura ne obligă.
Ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Brașovului într-un oraș cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural.
Un oraș al tuturor.
Ultimii 2 ani și jumătate au adus multe inițiative și proiecte în direcția sustenabilității, a creșterii calității vieții și a poziționării orașului drept pionier și deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi.
Este important pentru toți să înțelegem că acest titlu nu se acordă doar luând în considerare prezentul.
Este un continuum în care contează și cum au fost evaluate problemele din trecut, cum sunt aliniate strategiile și măsurile pentru a răspunde acestor probleme și cât de ambițioasă și de coerentă este strategia de dezvoltare pe anii următori.
Odată cu participarea în competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei ne reafirmăm angajamentul de a continua în direcția “verdelui” și a binelui comun”, mai precizează într-o postare pe pagina de Facebook, primarul Allen Coliban.

Conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES, Muzeul ASTRA din Sibiu a atras aproape 12.000 de vizitatori în perioada 1-4 iunie. Evenimentul deosebit a fost Târgul de Jucării, la care au participat 29 de meșteri populari din România și Republica Moldova.
„11.767 de vizitatori au trecut pragul Muzeului ASTRA în perioada 1-4 iunie 2023, interval în care aici a fost organizat evenimentul Târgul de Jucării, ediţia a XVI-a. Iniţiativa a reunit 29 de meşteri populari din România şi din Republica Moldova, a pus în scenă ateliere demonstrative, ca de exemplu cele de olărit, sau cele în care vizitatorii au învăţat cum se face o căpiţă din lână sau cum să confecţioneze marionete şi jucării din lemn.
De asemenea, în acelaşi cadru am mai avut ateliere de storytelling cu pictură pe şevalet, ateliere apicole, piscicole, educaţionale şi trei spectacole muzicale interactive!
Pentru iubitorii sportului, în programul Târgului de jucării am avut activităţi de orientare în teren şi curse de obstacole”, se arată în comunicat.
La această ediţie a Târgului de Jucării a fost organizată în premieră o componentă gastronomică specială, denumită sugestiv „Gusturile Copilăriei”.
Astfel, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au fost amenajate trei vetre cu 15 locuri de prăjit slănina şi 3 mese pentru a pregăti preparate tradiţionale din copilăria de demult.
În fiecare zi din program toate preparatele gătite (slănina prăjită la ţăpăruie, cartofi noi, salată) au fost epuizate, spun organizatorii. Agerpres
sursa foto: Facebook / Muzeul Astra
Actualitate
„Noaptea Europeană a Muzeelor”: 7 locații expoziționale din Brașov, deschise în weekend. Acces gratuit

În weekend-ul 26-28 mai 2023, turnurile și bastioanele din Brașov vor rămân deschise, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”.
Potrivit Primăriei Brașov, sunt deschise turnurile și bastioanele și în acest weekend.
Cele 7 locații expoziționale din Noaptea Europeană a Muzeelor care aparțin municipalității vor fi deschise acest weekend, pentru a le permite și celor care nu au reușit atunci să se bucure de munca artiștilor brașoveni.
„Banca de Cultură Apollonia, Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarului sunt locațiile ce vor fi deschise, sâmbătă și duminică, 27-28 mai 2023, între orele 12.00 și 18.00.
Intrarea este, ca și la Noaptea Muzeelor, gratuită”, se mai arată în postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Brașov.
Actualitate
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână

Jandarmii harghiteni au intervenit, în ultima săptămână, în nouă cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor în zona mai multor localităţi din judeţ.
Potrivit informaţiilor furnizate, la solicitarea AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, sg maj Kosa Ervin-Attila, în perioada 19-22 mai, prezenţa unor urşi a fost semnalată, la numărul de urgenţă 112, în apropierea a şase localităţi – Hodoşa, Sărmaş, Brădeşti, Izvoare, Vlăhiţa şi Dealu.
CITEȘTE ȘI: A fost semnalată prezența unor urși în două localități din județul Harghita. A fost transmis mesaj RO-ALERT
În unele localităţi, urşii au fost observaţi de mai multe ori, din Sărmaş fiind primite trei apeluri, iar în două cazuri apelurile fiind făcute din Brădeşti.
În urma celor nouă apeluri, de fiecare data a fost trimis la faţa locului fie un echipaj de jandarmi, fie un echipaj de ordine publică format din poliţist şi jandarm.
Sursa citată a precizat că în doar două situaţii a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens, în restul cazurilor urşii observaţi de oameni părăsind singuri zonele respective.
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână. Situații în weekend
Astfel, în data de 19 mai, o femeie a anunţat, în cursul serii, că un urs se află în curtea sa din comuna Sărmaş şi i-ar fi ucis găini şi iepuri.
Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, a confirmat prezenţa ursului şi l-a alungat în pădure.
În cea de a doua situaţie, a fost nevoie de alungarea unei ursoaice cu doi pui, tot din comuna Sărmaş.
Apelul a fost făcut de către un bărbat, în noaptea de 20 spre 21 mai, acesta anunţând că pe o stradă din localitate se află o ursoaică cu un pui. Echipajul de intervenţie a constatat că era vorba de o ursoaică cu doi pui, animalele fiind alungate înspre pădure.
Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile, locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite.
Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate incidente, iar în situaţiile în care animalele au produs pagube, cetăţenii au fost îndrumaţi să se adreseze primarului localităţii.
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână. Astăzi, semnalată prezența a doi urși în localitățile Sub Cetate şi Sândominic
Sursa citată a mai menţionat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 59 apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.
În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.
Şi în cursul zilei de marţi prezenţa ursului a fost semnalată în localităţile Sub Cetate şi Sândominic, după cum a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Pentru avertizarea populaţiei, în zonă s-a transmis mesaj RO-ALERT. Agerpres