Connect with us

Eveniment

Expiră suspendarea plății ratelor. Datornicii vor primi somații de plată

Publicat


Perioada de grație pentru plata ratelor oferită celor aflați în șomaj tehnic din cauza pandemiei expiră la 1 ianuarie. Astfel, cei care și-au amânat plățile vor trebui de anul viitor să le reia. Iar ratele vor fi mai mari, pentru că vor trebui plătite dobânzile pentru lunile se suspendare, scriu stirileprotv.ro.

Iar ratele celor care vor începe plățile vor fi mai mari decât înainte pentru că se adaugă dobânda din lunile în care nu au plătit nimic. “Cei aflați în șomaj tehnic și firmele cu probleme ar trebui să primească din nou ajutor” spun analiștii, pentru că altfel îi așteaptă insolvența sau executarea silită.

Pentru o datorie de 12 mii de lei pe an, de exemplu, cu o dobândă fixă de 5 procente anual, cel care a luat un credit de consum şi a cerut o amânare de 6 luni ar trebui să plătească din ianuarie o rata mai mare. 1150 de lei în loc de 1000, pentru că se adauga dobânzile restante, iar ratele neplătite se redistribuie pe întreaga durată a creditului.

O persoană fizică va avea nevoie de mai mulţi bani, lucru asumat, de altfel de ei.

Pentru creditele ipotecare, situaţia este puţin diferită pentru că ratele nu se mai împart la durata rămasă de plată, ci pentru maximum 60 de luni. Experţii spun însă ca aceste creşteri vor fi compensate de scăderea dobânzii variabile. Adică pentru cele mai multe credite ipotecare.

Dar chiar şi aşa, situaţia poate fi dramatică pentru cei care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile. Ne referim aici la angajaţii aflaţi în şomaj tehnic din domeniile grav afectate de pandemie, şi la cei care deţin afaceri în aceste domenii.

Ei sunt luaţi în calcul de guvernanţi şi bănci pentru o posibilă noua amânare a ratelor.

Analist financiar: ”Necesitatea amânării ratelor se impune pentru anumite categorii de persoane. Sunt cica 1,6 milioane de români care au luat somnaj tehnic. Acele firme şi persoane ar trebui să beneficieze de aceste eşalonări”.

Analist financiar: ”Ministrul de finanţe Cîțu promitea că încearcă să amâne ratele pentru cei cu probleme financiare grave. Câteodată e bine să îi ajuţi pe cei care nu pot plăti, când această perioadă se măreşte prea mult soluația nu mai e corectă. Poată să ducă la destabilizarea sistemului. Să meargă doar la cei care au nevoie cu adevărat”.

Pe de altă parte, şi ANAF poate începe să trimită somaţii de plată, de la 28 decembrie. pentru românii cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de 6 luni, iar pentru marile companii de peste 3.000 de lei. Iar dacă în termen de alte 6 luni nu sunt plătite, pot trece la executare silită.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: Sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea zodiilor. Sfaturi pentru două zile minunate

Publicat

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Berbec (21 martie – 19 aprilie):

Weekendul acesta este despre auto-reflecție, Berbec. Ia-ți timp să te concentrezi asupra nevoilor tale interioare și să faci lucrurile care îți aduc bucurie.

Poate fi benefic să petreci timp în natură sau să te dedici unor activități creative care te…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Radare de weekend în județul Alba: Lista drumurilor pe care se vor afla echipaje de poliție

Publicat

Radare de weekend în județul Alba. Reprezentanții IPJ Alba au făcut publică lista drumurilor din județ, pe care vor fi amplasate echipaje de poliție dotate cu radare, pentru supravegherea traficului rutier. 

Amplasarea radarelor în perioada 20-21 aprilie 2024

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Tânărul din Zlatna care a furat o autoutilitară și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului, REȚINUT de polițiști

Publicat

Tânărul din Zlatna care a furat o autoutilitară și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului, în timp ce conducea băut și fără permis, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zlatna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 18 ani, din Zlatna, care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe