Connect with us

Brasov

Expoziția „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia

Publicat


sursa foto: Facebook / Consiliul Județean Brașov

Expoziția numită „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns la început de weekend în Serbia.

Potrivit Consiului Județean Brașov, vineri, 3 februarie 2023, la Centrul Cultural din Leskovac s-a deschis expoziția internațională „CAN for Balkans” dedicată benzii desenate istorice în Balcani.

Expoziția „CAN for Balkans” (curator Nicolae Pepene) este unul dintre rezultatele proiectului „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect câștigător în anul 2020 al apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest, finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativă.

Partenerii proiectului european sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov (lider de proiect), Muzeul Național al Albaniei, Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles, Școala de benzi desenate „Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia) și Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord).

Conceptual, expoziția este formată din două părți.

Partea multimedia, într-o formă originală și creativă, având inclusiv animații video prezintă rezultatele unui proiect de cercetare privind istoria benzilor desenate istorice în Balcani, cu accent pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii de benzi desenate pentru lumea balcanică.

Cealaltă parte prezintă perspectiva contemporană a Balcanilor în istorie, sub forma a 64 de benzi desenate originale a 67 de artiști, dintre care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în concursul internațional „CAN for Balkans”.

Expoziția „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia. Înainte de Leskovac, această expoziție itinerantă a fost prezentată publicului la Brașov

Înainte de Leskovac, această expoziție itinerantă a fost prezentată publicului la Brașov – România (organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov), Tirana – Albania (organizată de Muzeul Național al Albaniei) și Bruxelles – Belgia (organizată de Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles).

În luna martie, expoziția va ajunge și în Veles (Macedonia de Nord)

O altă premieră a proiectului, semnalată de partenerul din Serbia este că, pentru prima dată de când există un muzeu de benzi desenate la Bruxelles, autorii din Serbia au avut ocazia să-și prezinte lucrările în capitala europeană și țara benzii desenate, la o expoziție care a fost vizitată de peste 30.000 de persoane.

Autorii premiați – Ionuț Popescu din România, Kosta Milovanović, Marjan Milanov, Srđan Todorović, Aljoša Tomić și Dragan Stokić Rajački din Serbia, Dražen Kovačević, membru sârb al juriului internațional și unul dintre cei mai importanți artiști de benzi desenate din Serbia, au participat la deschiderea expoziției de la Leskovac.

La vernisaj au luat cuvântul Marko Stojanović, președintele Școlii de benzi desenate Leskovac, Sanja Conić, directorul Centrului Cultural Leskovac, și Nicolae Pepene, managerul proiectului „CAN for Balkans” și reprezentant al orașului Leskovac.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

FOTO: Copiii și elevii din Brașov vor participa la lecții educative despre cum se cultivă legumele și fructele și cum se obțin produsele lactate

Publicat

Elevii și copiii din Brașov vor putea să viziteze fermele din județ, acolo unde vor învăța lecții educative despre cultivarea legumelor și fructelor, cât și despre obținerea produselor lactate. Primăria a lansat procedura a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Primăria Brașov a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii din grădinițe, pentru anul şcolar 2022 – 2023.

Această componentă educativă a fost introdusă în programul ,,Cornul și laptele” la inițiativa Municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, dar și a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.

„Municipiul Brașov continuă pionieratul în programul «Cornul și laptele».

Acum, că ne-am asigurat că în școlile brașovene se livrează produse eco, care provin de la fermierii locali și producătorii din zonă, ne dorim ca elevii brașoveni să aibă ocazia să vadă cu ochii lor cum se produc aceste lactate care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc.

Tocmai pentru că Brașovul este un oraș mare și deoarece din ce în ce mai puțini copii au bunici la țară pe care să-i poată vizita, ne dorim ca aceștia să aibă ocazia de a vedea cu ochii lor ce înseamnă o fermă, ce înseamnă o livadă, ce înseamnă viața la țară.

Pe lângă vizitele la ferme, se vor putea organiza concursuri tematice în școli, în cadrul cărora copiii să învețe ce înseamnă alimentație sănătoasă, care sunt principiile unei vieți sănătoase”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Prin această achiziție de servicii, municipalitatea își propune să organizeze pentru preșcolari și elevi vizite la ferme pomicole/legumicole și la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri, la fermele de producere a laptelui şi la unități de procesare, la stațiuni de cercetare și de creștere a bovinelor.

În cadrul acestor vizite, copiii vor avea ocazia să viziteze fermele și livezile, să vadă cum se obțin și se procesează produsele, să le deguste, să primească premii pentru diferite concursuri, vor asista la demonstrații privind prepararea de salate, sucuri din fructe și legume proaspete, prepararea de shake-uri şi milkshake-uri realizate de specialiști în domeniu (bucătari, nutriționiști).

Obiectivele implementării cestui program sunt de a conștientiza preșcolarii și elevii asupra importanței unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă); creşterea consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate și un grad de informare mai mare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente.

Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.

Data limită de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, ora 11.00. Valoarea estimată a achiziției este aproximativ 750.000 de lei.

Detaliile privind licitația se găsesc pe www.brasovcity.ro, secțiunea Primăria/Achiziții/27-03-2023 ora 11:00

Primăria Brașov, premiată pentru grija pe care o are pentru calitatea produselor livrate copiilor în cadrul programului Cornul și laptele

În prima parte a lunii martie, Primăria Brașov a primit o nouă recunoaștere pentru inițiativa sa de a îmbunătăți programul Cornul și laptele, prin asigurare a unor produse naturale și de calitate.

În cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, Municipiul Brașov a primit  Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu, având în vedre modul în care au fost concepute caietele de sarcini pentru achiziția produselor din cadrul acestui program, atât din punctul de vedere al calității, cât și al susținerii producătorilor locali.

,,Municipiul Brașov a fost premiat în cadrul «Galei Premiilor cu Impact Social și de Mediu 2022», ca fiind singura primărie din țară care a făcut achiziții cu impact social și de mediu.

Am primit această distincție pentru derularea programului «Cornul și laptele», tocmai pentru că, prin felul în care s-a implementat în municipiul Brașov, căutând să aducem produse de calitate, produse bio în școlile din Brașov, municipiul a dat dovadă de grijă față de mediu și grijă față de comunitatea pentru care se derulează acest program”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

„Gala Premiilor cu impact social și de mediu 2022” a avut loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația ”Centrul pentru Legislație Nonprofit” în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul și-a propus să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii.

Scopul principal este să crească nivelul de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu în sectoarele public și privat, pentru a îmbunătăți incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile și a crește calitatea vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.

 

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Autoutilitară răsturnată în afara drumului, la ieșire din Făgăraș. Au fost anunțate două victime

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane a avut loc, miercuri după-amiază pe DN 1, în județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, a avut loc un accident rutier pe DN1, la ieșirea din localitatea Făgăraș spre localitatea Viștea de Jos.

La fața locului au fost direcționate echipaje ale Poliției Rutiere, care au stabilit că în accident a fost implicată o autoutilitară, care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Primele date indică existența a două victime, la acest moment acestea fiind în curs de evaluare medicală.

Traficul rutier nu a fost afectat, însă polițiștii recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență în zonă.

Cercetările sunt în dinamică, polițiștii rutieri urmând să stăbilească cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

Stire in actualizare

Citește mai departe

Brasov

Piațele agroalimentare ajung și în cartierele din Brașov. Programul piețelor volante debutează din luna mai

Publicat

sursa foto: Primăria Brașov

Municipalitatea demarează programul de amenajare a piețelor volante. Astfel, brașovenii din Răcădău. Șchei, Noua, Triaj și Stupini vor putea să cumpere produsele agroalimentare direct de la producători, fără să mai fie nevoiți să meargă la piețele tradiționale din oraș.

În fiecare sâmbătă, între orele 9:00- 16:00, Serviciul Public de Administrare Piețe va organiza târguri dedicate special producătorilor, în aceste cartiere, se arată într-un cominicat remis de Primăria Brașov.

„După ce anul trecut ne-am asigurat că în piețele brașovene au acces, în primul rând, adevărații producători, din acest an ducem acești producători și în cartierele în care nu există piețe agroalimentare.

În prima etapă vizăm cinci cartiere, în care vom amenaja, în fiecare sâmbătă, piețe volante, în care se vor găsi doar legume, fructe și alte produse agroalimentare vândute  în primul rând de producători. Pentru a fi siguri de acest lucru, avem deja parteneriat cu două asociații de producători, din Stupini și din zona Târgoviște, și suntem foarte avansați pentru a încheia un parteneriat cu producătorii din zona Dăbuleni, care, deși sunt cunoscuți mai mult pentru pepeni, au și o ofertă foarte variată de legume.

În funcție de cererea care va exista, în anumite cartiere, aceste piețe volante vor avea un program săptămânal”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul Serviciului Public de Administrare Piețe.

Piețele volante vor avea o structură itinerantă, în fiecare sâmbătă în alt cartier, și vor pune la dispoziția producătorilor 15 spații de vânzare, formate din tarabe și corturi.

Ele vor fi organizate în Răcădău – Parcul Trandafirilor; Șchei – Piața Unirii; Triaj, proximitatea capătului RATBV; Stupini, pe spațiul din vecinătatea școlii generale; Noua, pe platforma de pe strada Levănțicăi.

PROGRAM DE FUNCȚIONARE

Programul lor de funcționare va fi în fiecare sâmbătă, între orele 9:00-16:00, pe perioada sezonului agricol, adică începând din luna mai și până în luna octombrie.

Programul pentru prima lună de funcționare este următorul:

·        sâmbătă 6 mai: cartierul Valea Cetății, Parcul Trandafirilor;

·        sâmbătă 13 mai: Șchei, în Piața Unirii;

·        sâmbătă 20 mai: Noua, pe str. Levănțicăi;

·        sâmbătă 27 mai: Triaj, la capătul de linie RATBV.

Calendarul fiecărei luni va fi comunicat în luna precedentă. Cu o săptămână înainte de amplasare, pe site-ul www.pietepublice.ro va fi disponibilă lista producătorilor participanți, precum și produsele cu care vor veni aceștia.

Caracteristicile acestor piețe volante, organizate sub forma unor „Târguri de producători” sunt următoarele:

1.      sunt piețe de o zi, comerțul temporar fiind esența acestor structuri;

2.      sunt destinate producătorilor din domeniul agricol și agroalimentar;

3.      favorizează în principal lanțurile scurte de aprovizionare;

4.      sunt poziționate astfel încât să aducă produse autentice cât mai aproape de cetățean.

Citește mai departe

Brasov

Trei județe din Ardeal, sub avertizare meteo cod galben de CEAȚĂ DENSĂ

Publicat

Trei județe din ardeal se află, miercuri dimineață, sub o avdertizare meteo cod galben de ceață densă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, 22 martie, până la ora 10.00, ceaţa va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Sunr vizate localități din județele Covasna, Brașov și Mureș.

Zone vizate:

Judeţul Covasna – zona depresionară şi localităţile: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelinţa, Brăduţ, Băţani, Cernat, Breţcu, Turia, Ojdula, Catalina, Boroşneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Lemnia, Valea Crişului, Vârghiş, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiş, Brateş, Mereni, Malnaş, Moacşa, Arcuş, Valea Mare, Estelnic, Dalnic, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului şi Barcani);Județul Braşov – localitățile: Făgăraş, Şinca, Mândra, Voila, Şercaia, Viştea, Ucea, Părău şi Beclean;Județul Mureş – localitățile: Târgu Mureş, Luduş, Iernut, Ungheni, Sâncraiu de Mureş, Pănet, Cristeşti, Crăciuneşti, Sânpaul, Cheţani, Gheorghe Doja, Ogra, Cuci, Bogata, Livezeni şi Corunca.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Citește mai departe