Connect with us

Eveniment

Februarie – fratele mai mic al lunilor anului. Datini, tradiții și obiceiuri populare românești în luna lui Făurar

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

În tradiția noastră populară, luna februarie poartă numele de „Faur”. Acest nume face referire la meșterii fauri, care se ocupau cu pregătirea uneltelor de muncă, cum ar fi ascuțirea sau confecționarea fiarelor sau cuțitelor de plug, în vederea începerii muncii în câmp. Deoarece are mai puține zile decât celelalte luni ale anului, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.”

Denumirea lunii februarie în tradiţia noastră populară se numeşte Faur şi face trimitere la meşterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecţionează fiarele sau cuţitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are mai puţine zile decât celelalte luni ale anului, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

Denumirea lunii februarie derivă din latinescul ”februarius” – de la ”februa” – luna în care avea loc Festivalul de purificare. Purificarea era menită caselor şi câmpiilor, astfel lucrurile vechi din case erau aruncate şi pământul era pregătit pentru însămânţările de primăvară. Februarie a fost adăugată în calendarul roman în secolul al VII-lea î.Hr., împreună cu luna ianuarie.

Această lună era închinată zeului împărăţiei subpământene Februs.

Este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore şi noaptea are 13 ore.

Calendarul evenimentelor astronomice

Soarele: la începutul lunii, răsare la 07 h 34 m şi apune la 17 h 24 m, iar la sfârşitul lunii răsare la 06 h 55 m şi apune la 18 h 02 m.

Anul 2023 este un an normal, cu 365 de zile, în care luna februarie are 28 de zile (faţă de 29 de zile specifice unui an bisect cu 366 de zile). Februarie este cea mai scurtă lună a anului.

La data de 19 februarie, se face trecerea în semnul zodiacal Peşti.

Luna – reprezintă perioada cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate.

În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 05 februarie – Lună plină 20 h 28 m (Luna începe să descrească); 13 februarie – Luna la ultimul pătrar la 18 h 00 m; 20 februarie – Lună nouă la 09 h 05 m (Luna începe să crească); 27 februarie – Luna la primul pătrar la 10 h 05 m, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Februarie în tradiţia populară

Luna februarie este marcată de două sărbători populare mai importante: Ziua Ursului şi Dragobetele.

Ziua Ursului (2 februarie) deschide Anul Nou viticol şi pomicol şi, potrivit credinţelor populare, prezice venirea primăverii sau continuarea iernii pentru o perioadă de încă 40 de zile.

Ursului, dovadă a caracterului divin, nu i se spune în această zi pe nume – urs, iar prin locurile lui obişnuite de trecere i se lasă, de obicei, o pulpă de viţel.

Dacă, totuşi, trebuia să i se pronunţe numele, i se spunea, cu respect, ”ăl bătrân”, ”moş Martin”, ”Moş”.

În calendarul creştin ortodox, la această dată se prăznuieşte Întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru români, sărbătoarea ”Dragobetelui” (24 februarie), o sărbătoare tradiţională şi veche, înseamnă ”beat de dragoste”. Se mai numeşte ”Sfântul Ion de primăvară”, cel care este fiul Babei Dochia, sau Dragomiru-Florea ori ”Granguru”, pentru că acum are loc „nunta” păsărilor din pădure.

Pentru a-şi atrage perechea, graurul auriu pune câteodată în cuib un bănuţ strălucitor, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte, vremea e frumoasă; când plânge, bate viscolul; când e supărat, se face ger „de crapă pietrele”.

Conform datinei, în februarie se încheie şezătorile şi, împreună cu acestea, distracţiile tinerilor din serile şi nopţile lungi de iarnă.

În luna februarie timpul este favorabil pentru semănatul plantelor care rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea şi alte zarzavaturi), dar şi pentru unele plante care fructifică la suprafaţă (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcţie etc. Agerpres

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Continuă trendul ascedent din ultimul an. EURIBOR a ajuns la 2,908% pe scadenţa la trei luni,

Publicat

EURIBOR , adică rata dobânzii la creditele acordate în euro pe piaţa interbancară europeană, cu scadenţa la trei luni, a ajuns la 2,908%, continuând trendul ascedent din ultimul an, pe fondul majorării dobânzii de referinţă de către Banca Centrală Europeană, scrie Ziarul Financiar.

Comparativ, în februarie 2022, Euribor la 3 luni avea o valoare negativă, fiind cotat la -0,5%, şi a trecut în teritoriu pozitiv spre finalul lunii iulie. Pe 1 august 2022, Euribor era la 0,24% şi a crescut constant în următoarele luni.

De la începutul lui 2023, când era la 2,16%, indicele a marcat deja un avans de 34%.

În acelaşi timp, Euribor la 6 luni era…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Trei jucători clujeni în topul celor mai valoroşi fotbalişti români. Cât costă cel mai scump jucător român. Top 10

Publicat

Trei jucători de la CFR Cluj se află în topul celor mai valoroşi jucători români de fotbal, conform clasamentului Transfermarkt.com.

Cel mai scump jucător de la CFR Cluj este Andrei Burcă, evaluat la 4 milioane de euro. Dintre clujeni, el este urmat de Cristi Manea, cu 3 milioane de euro şi de Claudiu Petrila, cu două milioane de euro.

Cel mai scump jucător român

Razvan Marin, care joacă la Empoli, este cel mai scump jucător român, evaluat la 8 milioane de euro.

 

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Guvernul a stabilit noi condiții de EVALUARE a nevoilor persoanelor vârstnice pentru ACORDAREA asistenței sociale

Publicat

Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost modificată de către Guvern. Este vorba despre condițiile în care acestea pot beneficia de asistență socială, scrie Alba24.ro.

Prin hotărârea aprobată, se aduc modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Ce se schimbă

În acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că:

–…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Accident în Feleacu. O maşină a ieşit pe arătură. ISU Cluj a dat primul ajutor

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi, în Feleacu, când o maşină a ieşit în decor.

„A fost vorba despre un autoturism ieșit în afara părții carosabile. Echipajul SMURD a consultat la fața locului un bărbat de aproximativ 30 de ani care prezenta dureri în zona toracelui inferior. Acesta a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate”, informează ISU Cluj.

Foto de arhivă

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe