Eveniment
Fenomen extrem de rar- se aliniază planetele Jupiter și Saturn

La solstițiul de iarnă, în 21 decembrie, în acest an, se va petrece un fenomen extrem de rar: alinierea planetelor Saturn și Jupiter. Fenomenul este cunoscut ca ”marea conjuncție”, iar anul acesta se petrece cel mai aproape și este cel mai luminoasă din ultimii 800 de ani, scrie digi24.ro.
Cum se întâmplă și cât de rar este fenomenul
La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și 29 de ani ale celor două planete se aliniază. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția sa pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ.
Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia.
„Doar în 4 martie 1226 s-ar fi putut vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții”, a spus Patrick Hartigan, un astronom de la Universitatea Rice din Texas.
Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.
Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.
Cum se poate vedea „marea conjuncție”
În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui.
Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.
Tucker a explicat că trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.
Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta. Tot ce este necesar este o noapte cu cer senin și un punct de observație fără clădiri sau copaci în cale pentru a vedea „marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn, potrivit Cambridge Independent.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Știm că începuturile pot fi neclare, iar trecerea de la teorie la practică vine adesea cu întrebări și incertitudini. În același timp, ele sunt și cele mai bune momente pentru a învăța, a experimenta și a-ți contura drumul profesional.
La Star Transmission și Star Assembly, subsidiarele Mercedes-Benz AG de la Sebeș și Cugir, credem că viitorul aparține celor care au curajul să înceapă. De aceea, prin programele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Autorizațiile de construire emise în baza unui PUZ anulat în instanță rămân VALABILE. Decizie controversată a CCR

Autorizațiile de construire emise în baza unui PUZ anulat în instanță rămân VALABILE: Curtea Constituțională (CCR) a adoptat o decizie controversată care prevede că, în cazul în care un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) este anulat în instanță, autorizațiile emise în baza lui rămân valabile.
CCR a declarat astfel neconstituțională hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 10/2015, care permitea anularea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Modificări la portarea numerelor de telefon. Cum se transferă dreptul de utilizare, dacă are loc o reorganizare a companiilor

Modificări la portarea numerelor de telefon: Aceste modificări simplifică și clarifică procesul de transfer al numerelor de telefon între companii care trec prin fuziuni, divizări sau alte reorganizări, și asigură că numerele portate rămân active și funcționale pentru clienți, chiar dacă furnizorul lor se schimbă.
ANCOM a adoptat decizia care completează şi clarifică cadrul de reglementare ce vizează modalitatea de…
Citește mai mult pe Alba24.ro