Connect with us

Actualitate

Festivalul Bistriţa Folk, ediția 21: Alexandru Andrieş şi Vasile Şeicaru, printre invitați

Publicat


sursa foto: Facebook / Bistrita Folk

În acest weekend, Festivalul-concurs național Bistrița Folk își sărbătorește cea de-a 21-a ediție, avându-i ca invitați pe Alexandru Andrieș, Vasile Șeicaru, Emeric Imre și Vali Șerban, conform comunicatului de presă emis vineri de către Asociația culturală „România din inima mea” (ASCRIM), condusă de către cantautorul folk Florin Săsărman.

Festivalul va avea loc, vineri şi sâmbătă, pe scena Centrului cultural municipal „George Coşbuc” din Bistriţa.

În urma preselecţiilor, juriul a ales şapte tineri solişti folk, care vor concura vineri, începând cu ora 16,00, urmând ca de la ora 18,00 să înceapă seria recitalurilor.

Recitaluri

„Vor susţine recitaluri în cele două seri ale festivalului Alexandru Andrieş&Prietenii, Cristian Buică, Adrian Bezna, Sorina Bloj&David Dody Gabriel şi grupul Arta – vineri, 17 noiembrie, iar sâmbătă vor concerta Vasile Şeicaru&Nicolae Matei, Emeric Imre&Marius Roje, Vali Şerban&Ziua de mâine, Dianna Porca, Grupul Folk Classic şi Majay Gyozo&David Dody Gabriel. Formula de concert Alexandru Andrieş&Prietenii este una pentru un concert extraordinar: Alexandru Andrieş – voce, chitară; Berti Barbera – voce, muzicuţă, percuţii; Călin Grigoriu – voce, chitara solo; Maria Ioana Mîntulescu – voce, percuţii, Sorin Romanescu – voce, chitară bass; Victor Panfilov – sunet”, se arată în comunicatul ASCRIM.

Pentru iubitorii muzicii folk, va fi organizat un stand cu discuri şi cărţi ale invitaţilor şi va fi lansată antologia de versuri „Cântece des-cântate”, cu creaţii ale mai multor folkişti, care inserează şi un stick cu cântecele lor.

Poeta Ana-Maria Păunescu va fi invitată specială în spectacolul de vineri.

Biletele pentru cele două seri ale festivalului au fost vândute în totalitate.

Festivalul Bistriţa Folk este organizat de Primăria municipiului Bistriţa şi Centrul cultural municipal, în parteneriat cu ASCRIM şi cu sprijinul sponsorilor privaţi. Agerpres

sursa foto: Facebook / Bistrita Folk


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Harghita: APIA a plătit, din 2007, subvenţii pentru fermieri care se apropie de 1 miliard de Euro

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita a plătit, începând cu anul 2007, subvenţii pentru fermieri care se apropie de suma totală de un milliard de Euro.

Potrivit informaţiilor furnizate, luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, de şeful APIA Harghita, Haschi Andras, doar din subvenţiile pe suprafaţă, suma plătită se apropie de 900 milioane de Euro, la care se adaugă şi alte tipuri de subvenţii de care au beneficiat fermierii din judeţ.

A început distribuire subvențiilor către fermieri

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Harghita, a început distribuirea subvenţiilor către fermieri începând cu anul 2007.

Până în momentul de faţă, am trecut prin două cicluri de subvenţionare, şi anume: Politica Agricolă Comună 2007-2013 şi Politica Agricolă Comună 2013-2020.

În prima perioadă, am transferat fermierilor suma de 303 milioane Euro, iar în cea de-a doua perioadă am transferat fermierilor suma de 446 milioane de Euro.

Apoi, din cauza COVID-ului, am avut o perioadă de prelungire de doi ani, şi anume 2021 şi 2022, când am lucrat după vechile reguli. În această perioadă, am transferat fermierilor suma de 63 milioane de Euro, respectiv 67 milioane de Euro.

Însumând toate aceste cifre (…) avem 879 milioane de Euro doar din subvenţiile pe suprafaţă, la care se mai adaugă o serie de alte subvenţii din domeniul zootehnic, agroalimentar, renta viageră, criza Covid, lapte în şcoli, etc, care, desigur, nu ating nici pe de parte sumele amintite anterior.

Dar, cu paşi mici, ne apropiem de suma de un miliard de euro la nivelul judeţului Harghita”, a declarat Haschi Andras.

Acesta a mai arătat că, începând din acest an, subvenţiile din domeniul agriculturii nu se mai distribuie prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, ci prin Planul Naţional Strategic.

În ceea ce priveşte subvenţiile pe suprafaţă din anul 2023, în Harghita s-au depus 25.007 de cereri, un număr de 412 dintre fermieri fiind verificaţi în teren de specialiştii APIA.

Începând cu 15 octombrie, APIA Harghita a început şi plata în avans a subvenţiilor, care este permisă de Uniunea Europeană, de câţiva ani, din cauza diferitelor crize, fie financiare, fie provocate de pandemia de COVID-19, a explicat Haschi Andras.

Declarațiile șefului APIA Harghita

„În consecinţă, până la această oră, au fost autorizaţi la plată un număr de 22.959 fermieri, adică un procent de 92 % din totalul fermierilor harghiteni.

Se acordă 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Deoarece sistemul informatic nu ne permite interogarea directă şi, totodată, sumele de bani sunt transferate fermierilor de către instituţia centrală, nu avem posibilitatea de a vedea suma exactă pe care am transferat-o fermierilor, dar cunoscând suprafaţa subvenţionată şi cuantumurile subvenţiilor, preconizăm că, până în acest moment, în conturile fermierilor au intrat cel puţin 35 milioane de Euro.

Autorizarea la plată se desfăşoară zilnic, chiar şi acest moment.

Începând cu data de 1 decembrie începem plăţile finale, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi diferenţa dintre avans şi suma finală autorizată.

Această acţiune preconizăm că se va finaliza până la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că toţi fermierii harghiteni vor fi plătiţi până la sfârşitul anului curent.

Trebuie să menţionez faptul că termenul de plată al acestor subvenţii este 30 iunie, pentru plăţile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar pentru plăţile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) nu există un termen maxim.

Pot spune, în consecinţă, că autorizarea plăţilor este absolut în termen şi se desfăşoară într-un ritm deosebit de bun”, a mai detaliat şeful APIA Harghita. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

COMUNICAT FINALIZARE PROIECT: „Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”

Publicat

„Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest” Cod SMIS: 140501

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de beneficiar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița Năsăud (DSP BN) au implementat proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 50.708.577,82 lei, din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 43.102.291, 17 lei, iar finanţarea naţională este de 7.606.286,65 lei:

  • 49.460.673,40 lei (Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca – Lider de parteneriat)
  • 1.247.904,42 lei (Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud -Partener)

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 37 de luni și s-a adresat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

În perioada 2021-2023 s-au realizat peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV, identificându-se un număr de peste 7.000 de femei cu rezultate pozitive care au evaluate ulterior suplimentar, femei care s-au dovedit în final purtătoare a unor leziuni precursorii cancerului de col uterin fiind referite spre examinare colposcopică, tratament și urmărire în timp spre centre evaluate și validate în proiect.

În lipsa programului și a acțiunilor noastre comune, acestea ar fi evoluat nedepistate spre forme invazive, multe dintre ele incurabile, de cancer de col uterin.

Evaluarea și tratarea acestor leziuni, organizată tot în cadrul Proiectului, duce în final la vieți salvate, vieți a multor femei tinere care sunt active în familie și societate.

Obiective propuse și realizate în cadrul proiectului

• A fost pilotată introducerea screeningului primar HPV în prima linie de depistare precoce a leziunilor precursorii cancerului de col uterin, pentru femeile aflate la risc cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, ceea ce a dus la creşterea calităţii programului naţional de screening populațional organizat.
• A crescut accesul femeilor, în special al femeilor din grupurile vulnerabile (femei sărace: angajate, mai ales necalificate, șomere, inactive, neasigurate; femei care lucrează pe cont propriu in agricultura; din mediul rural; femei de etnie roma; etc), la servicii de prevenire, diagnostic și tratament
• Au fost testate numeroase femei din grupurile vulnerabile, proporția vizată fiind de 50% din totalul
testelor realizate în cadrul proiectului.
• Au fost testate femei indiferent de statutul de asigurate/neasigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate realizându-se astfel creșterea accesului acestora la servicii de diagnostic și tratament al leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin
• Centrul dedicat EPIC de prevenire, educație, informare și control/referire la tratament precoce al cancerului de col uterin a gestionat programul asigurând
– accesul echitabil al populaţiei ţintă, inclusiv al populaţiei vulnerabile la servicii de calitate prin testări realizate cu unitatea mobilă de testare care s-a deplasat constant în zone în care populația are acces greoi la servicii medicale
– parteneriate instituționale în județele din regiunea Nord-Vest
– baza materială
• A fost creată o rețea de furnizori care a ajuns la 142 unități sanitare de stat și private
• S-au realizat astfel peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV

Toate testele efectuate au fost prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni.

Proiectul a fost cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020: Axa prioritara 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiție 9.iv: Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, pentru apelul de proiecte: POCU/759/4/9/ ,,Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii”.

Proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie și este continuat cu activități de monitorizare a finalizării cazurilor depistate pozitive până la intrarea acestora în circuitul curativ finanțat în continuare prin Contractul Cadru în derulare al centrelor de finalizare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Lider de parteneriat
Date de contact

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”

Cluj-Napoca

Adresa: Str. Republicii 34-36, Cluj-Napoca

Telefon: 0264 598 362
Email: relatiipublice@iocn.ro

Partener
Date de contact
Direcţia de Sănătate Publică
Bistriţa-Năsăud

Adresa: Bistrita, Strada Granicerilor Nr. 5

Telefon: 0263-231592
Email: dspbn@dspbn.elcom.ro

Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Documentul în format PDF poate fi studiat AICI.

 

Citește mai departe

Actualitate

Articole pirotehnice fără documente legale, confiscate de polițiștii din județul Brașov

Publicat

Arhivă foto

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Serviciul Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”

Potrivit IPJ Brașov, duminică, 26 noiembrie 2023, în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, în colaborare cu polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Voila, au acționat în vederea depistării unui transport de articole pirotehnice, care, conform datelor deținute de polițiști, nu ar respecta prevederile legale din domeniu.

Astfel, polițiștii au identificat și au oprit pentru control, un autovehicul, în care erau transportate mai multe tipuri de articole pirotehnice și care era condus de un bărbat, în vârstă de 54 de ani, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu acest profil de activitate.

Cu ocazia verificării aspectelor de legalitate asupra documentelor, s-a constatat faptul deși exista autorizația necesară pentru deținerea, comercializarea și transportul de astfel de mărfuri, avizul de însoțire al articolelor pirotehnice ar fi fost completat fără respectarea normelor legale în vigoare.

În acest context, întreaga cantitate de articole pirotehnice identificată, în cantitate totală aproximativă de 150 kg, a fost ridicată de polițiști, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de “operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” iar cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș.

Citește mai departe

Actualitate

Angajaţii Casei Judeţene de Pensii Bistrița-Năsăud, în grevă generală

Publicat

sursa foto: Facebook / Casa Judeteana de Pensii Bistrita-Nasaud, arhivă foto

Aproximativ 40 de membri ai echipei din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Bistrița-Năsăud au declanșat, începând de luni, o grevă generală pe termen nelimitat. Motivul acestei decizii este nemulțumirea față de nivelul salariilor actuale, în raport cu volumul de muncă depus.

Directoarea CJP, Sanda Vişan, a precizat pentru AGERPRES că, din totalul de 44 de angajaţi cu funcţii de execuţie, doar doi nu au intrat în grevă generală şi nu au făcut cerere de suspendare a raporturilor de muncă, la care se adaugă angajaţii care la această dată se află în concediu.

Miercurea trecută, angajaţii CJP au intrat în grevă de avertisment pentru două ore, după ce anterior organizaseră proteste spontane, de maximum o oră.

Angajaţii Casei de Pensii sunt singurii dintre cei ai instituţiilor subordonate Ministerului Muncii de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud care au decis să protesteze în această perioadă. Agerpres

sursa foto: Facebook / Casa Judeteana de Pensii Bistrita-Nasaud, arhivă foto

Citește mai departe