Connect with us

Eveniment

Festivalul Intercultural ProEtnica 2023: Sighişoara devine punctul de întâlnire al etniilor conlocuitoare din România

PublicatArhivă foto

Directorul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz), Volker Reiter, a comunicat vineri că pregătirile pentru desfăşurarea celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023 sunt în faza finală. Evenimentul, care va avea loc în perioada 24-27 august, la Sighişoara, va aduna reprezentanţi ai tuturor celor 20 de minorităţi naţionale din România.

„Sighişoara este şi anul acesta capitala dialogului intercultural şi un model de convieţuire interetnică paşnică.

La Sighişoara, se încheie pregătirile în vederea desfăşurării ediţiei a XIX-a a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023.

Manifestarea va avea loc în perioada 24-27 august şi va reuni reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România.

Cele mai multe evenimente din program se vor desfăşura pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale.

Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280 şi în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice”, a arătat Volker Reiter, într-un comunicat de presă.

Festivalul Intercultural Pro Etnica 2023. De cine este finanțat proiectul

Potrivit organizatorului ProEtnica, Cetatea Sighişoarei, construită pentru apărare şi rezervată, în istorie, unei singure etnii, „se deschide cu generozitate pentru minorităţile naţionale, sub semnul dialogului şi al păcii interetnice”.

„În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul ‘Agora dialogului intercultural’), mese rotunde despre literatura şi cultura etniilor (în cadrul ‘Salonului Literar’), expoziţii, standuri de carte”, a subliniat Volker Reiter.

Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul – Consiliul Judeţean Mureş.

ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher.

Partenerii ediţiei 2023 a ProEtnica sunt SEFAR, Monosuisse şi Hochland iar partenerii media – Televiziunea Română, Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureş, Radio România Internaţional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască şi Cadran. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Peste 200 de polițiști din Alba, la datorie în minivacanța de Rusalii. Recomandări pentru cetățeni

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va suplimenta efectivele, pentru ca sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe să fie petrecută în siguranţă. Peste 200 de polițiști, cu peste 100 de autospeciale, vor acționa în teren, pentru siguranța cetățenilor.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Bărbat condamnat pentru tenativă de omor, prins de polițiștii din Alba Iulia. Cât va sta după gratii la Penitenciarul Aiud

Publicat

Un bărbat condamnat pentru tentativă de omor, de magistrații Tribunalului Hunedoara a fost prins de polițiștii din Alba Iulia. Pe numele său judecătorii au dispus o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. 

Acesta a fost găsit pe raza municipiului Alba Iulia. Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 21 iunie 2024.

Potrivit IPJ...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sub semnul caniculei, berii, cailor putere, FOTBALULUI și filmului

Publicat

Weekendul aduce la Cluj-Napoca o căldură menită să sece berile din halbă în timp ce urmărești un meci de la EURO 2024 pe terasă sau vizionezi seara un film în ultimele zile ale TIFF-ului.

Vineri, 21 iunie,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Anunț finalizare proiect ”Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării ambulatoriului integrat al SJU Alba Iulia”

Publicat

comunicat finalizare proiect Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iuliacomunicat finalizare proiect Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe