Connect with us

Eveniment

Festivalul Intercultural ProEtnica 2024 Sighișoara

Publicat



proetnica sighisoara

În prima zi a Festivalului ProEtnica Sighişoara, a cărui a XX-a ediţie va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie, Centrul Internaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice vor prezenta o retrospectivă a manifestării şi modul în care aceasta a evoluat începând din anul 2001.

„În prima secţiune, intitulată „Agora dialogului cultural’, publicul larg va putea fi prezent, miercuri, 28 august 2024, în Sala Barocă a Primăriei, la o masă rotundă unde se va face o retrospectivă a evoluţiei ProEtnica, în cele 20 de ediţii anuale.

Vor participa, între alţii, reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Ministerului Culturii şi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi cărora, în zilele următoare, li se vor alătura universitari, personalităţi din cultură, experţi în drepturile minorităţilor, scriitori şi jurnalişti”, a arătat directorul festivalului, Volker Reiter, într-un comunicat de presă.

La masa rotundă din cadrul secţiunii „Agora Dialogului Intercultural”, în cadrul căreia va fi prezentată contribuţia Departamentului pentru Relaţii Interetnice în derularea celor 20 de ediţii ale Festivalului Intercultural ProEtnica, vor participa subsecretarii de stat din DRI, Dincer Geafer şi Thomas Şindilariu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, subsecretarul de stat din Ministerul Culturii, Irina Cajal-Marin, producătorul de televiziune Boris Velimirovici, reprezentant al minorităţilor naţionale în Consiliul de Administraţie al SRTV, şi iniţiatorul festivalului, Volker Reiter.

Programul Festivalului intercultural ProEtnica

Organizatorii Festivalului intercultural ProEtnica – ediţia a XX-a au anunţat, luni, publicarea programului extins, care prevede o serie de conferinţe, dezbateri, expoziţii, lansări de carte etc., care completează programele artistice ale celor 20 de etnii din România, de pe scena din Piaţa Cetăţii Medievale.

Programul complet AICI.

„Aceste activităţi se desfăşoară în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Secţiunile dialogului extins dintre organizaţiile minorităţilor naţionale sunt complementare evoluţiilor artistice şi interactive de pe scena festivalului. Timp de cinci zile, pe scena din Piaţa medievală a Cetăţii Sighişoara vor evolua sute de artişti reprezentând cele 20 de minorităţi din România. Ei vor susţine recitaluri, spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale specifice fiecărei comunităţi.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii şi Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanţatori ai manifestării, iar manifestarea are loc în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi cu sprijinul Municipiului Sighişoara, al Agenţiei Naţionale pentru Romi şi al Centrului Naţional de Cultură Romano-Kher.

„ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România şi cu reverberaţii pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă şi democratică! Un număr important de parteneri media şi-au anunţat participarea la acesta ediţie a festivalului care aşteaptă prezenţa a peste 10.000 de spectatori”, se mai arată în comunicat.

sursa: Agerpres
sursa foto: Facebook / ProEtnica


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Florin Danciu (Cluj24): Acum se vede forța unui partid, PNL, când ai un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune

Publicat

Forța unui partid, cum este PNL, se vede acum, când are un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune și este nevoie de mobilizare, acesta fiind și mesajul Consiliului Național de duminică în care s-a lansat candidatura…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

CUTREMUR de magnitudine peste 5 în România. Zona în care s-a produs seismul

Publicat

Un cutremur de magnitudine 5,2 s-a produs luni după-amiaza în România. Acesta a fost înregistrat în zona seismică Vrancea.

Seismul s-a resimțit și în București.

Potrivit INFP, la ora 17.40:21 (ora României), s-a produs în zona seismic Vrancea – Buzău un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 57 km NV de Buzău, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 61 km E de Brașov, 64 km V de Focșani, 73km NE de Ploiești.

Potrivit ISU București-Ilfov, nu au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Emil Boc, apărat de Ion Cristoiu, după ce a recitat câteva versuri de Goga la Consiliul Național al PNL

Publicat

Analistul politic Ion Cristoiu a disecat Consiliul Național al PNL de duminică, în care a avut loc lansarea lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, și a spus că unul dintre momentele importante a fost discursul lui Emil Boc,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Ziua în care un bărbat a distrus tot ce a prins prin Aiud. A lovit o motocicletă, un panou publicitar și geamurile unei cofetării

Publicat

Un bărbat din Aiud, cu antecedente penale, a fost recent trimis în judecată pentru o serie de distrugeri petrecute în oraș.

Este vorba despre patru capete de acuzare, iar faptele s-au produs în luna mai și iunie a anului în curs. 

Dosarul penal deschis pentru distrugere a ajuns pe masa magistraților din Aiud, iar în data de 26 august 2024, aceștia au decis trimiterea în judecată.

O faptă de distrugere a avut loc, în data de 18 mai, iar altele trei, într-o singură zi, pe 12 iunie 2024. Acestea au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate