Connect with us

Actualitate

Festivalul „Ioan Macrea”: 25 de ediții celebrate prin 10 ore de spectacol, alături de 1.500 de spectatori și 270.000 de internauți

Publicat


Arhivă foto

Ediția cu numărul 25 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost marcată la Sibiu prin trei mega-spectacole, peste 10 ore de reprezentații live, la care au asistat 1.500 de spectatori și 270.000 de internauți.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în perioada 14-16 noiembrie 2023.

Trei zile de cântec și joc popular, într-o sărbătoare unică, devenită brand cultural al județului Sibiu.

Acesta este Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, eveniment organizat fără întrerupere, de un sfert de veac încoace, în memoria celui care a fost maestrul coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului.

Fiind o ediție aniversară, Silvia Macrea, manager al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, a conceput un program special ce a reunit toate generațiile din familia Junii Sibiului, alături de invitați din țară și reprezentanți ai cântecului popular de peste hotare.

Dansatori: la 5 ani sau la 87 de ani

Întru cinstirea lui Ioan Macrea, pe scena festivalului au urcat sute de dansatori, parte a școlii de coregrafie dezvoltate la Sibiu: cursanți ai Școlii „Ioan Macrea”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Veteranii Junii Sibiului”.

În cele trei seri de festival, scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” a vibrat de emoție, căci dansatori de 5 ani și jumătate, de 12 ani, de 40 de ani sau de peste 80 de ani au dovedit că prețuirea pentru dansul popular și cultura română se transmite de la o generație la următoarea, prin însuși modelul familiei Macrea: Ana și Deian au jucat pe aceeași scenă cu bunica Ioana și străbunica Silvia Macrea senior.

Sugestive au fost tablourile muzical coregrafice cu secvențe din nunta la români, tablouri dinamice, pregătite de Junii Sibiului pentru premiera „Dragostea și dorul”, jocurile pline de farmec ale copiilor, tinerețea fără bătrânețe a Veteranilor Junilor, piesele instrumentale prezentate de Orchestra de Tineret și Orchestra Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”.

De asemenea, momente de mare intensitate au fost trăite prin evocarea maestrului prin filme de arhivă și prin cuvintele fiicei sale Silvia, precum și ale doamnei Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR, profesionistul care a fost implicat în derularea acestei manifestări, încă de la prima ediție.

Invitați de marcă

În cele 25 de ediții ale manifestării, mulți prieteni ai maestrului Macrea și ai Silviei Macrea au participat la festival, în semn de respect pentru marea familie a Junilor Sibiului.

La ediţia 2023, artiști renumiți și ansamblurile profesioniste „Dor Românesc” – Bistrița, „Ciprian Porumbescu” – Suceava, „Banatul” – Timișoara, „Transilvania” – Maramureș, „Constantin Arvinte” – Iași au vorbit prin cântece, dansuri și obiceiuri despre bogata moștenire culturală a românilor de pretutindeni.

La final de festival Succesul Festivalului „Ioan Macrea” și statutul câștigat în cei 25 de ani de existență au fost confirmate de oficialitățile prezente, precum și de directorii ansamblurilor invitate.

„Ediţia aniversară cu numărul 25 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost una încărcată de emoţie şi de frumos, o ediţie în care sute de artiști și-au dat mâna pentru a cinsti memoria tatălui meu şi pentru a demonstra că suntem, la rândul nostru, demni de moştenirea noastră culturală.

Le mulțumesc tuturor artiștilor care au scris timp de 3 zile povestea frumoasă a cântecului și jocului popular românesc
aici, la Sibiu.

Organizarea Festivalului „Ioan Macrea” a fost posibilă cu sprijinul pe care ni l-au acordat Consiliul Județean Sibiu, instituția care patronează activitatea Centrului nostru și Primăria Municipiului Sibiu.

Mulțumiri speciale se cuvin interpretului de muzică populară Traian Stoiță, cel care a făcut față cu brio provocării de a prezenta cele trei seri de spectacole extraordinare.

Cred că valoarea Festivalului este dată și de prețuirea publicului iubitor de folclor, în fața căruia ne înclinăm.

România frumoasă înseamnă
tradiție și sper că acțiunile culturale să fie susținute în continuare.” declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Grădina Zoologică din Târgu Mureș, deschisă în fiecare zi a anului. Vizită surpriză în weekend

Publicat

Arhivă foto

Grădina Zoologică din Târgu Mureș are porțile deschise în fiecare zi, inclusiv în perioada următoare. La începutul lunii decembrie, copiii vor avea parte de o vizită din partea lui Moș Nicolae.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș este deschisă în fiecare zi a anului, deci și în 30 noiembrie precum și în 1, 2 și 3 decembrie.

Mai mult în 2 și 3 decembrie, sâmbătă și duminică, Moș Nicolae face o vizită în grădină între orele 11-16.

„A Marosvásárhelyi Állatkert az év MINDEN napján nyit, tehát november 30-án és december 1, 2 illetve 3-án is. Mi több, szombaton és vasárnap, december 2 és 3-án a Mikulás is ellátogat az állatkertbe 11 és 16 óra között”, au transmis reprezentanții Grădinii Zoologice Târgu Mureș pe pagina de Facebook.

Citește mai departe

Actualitate

Ziua Națională a României la Târgu Mureș. PROGRAM

Publicat

sursa foto: Primăria / Primăria Târgu Mureș - Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, arhivă foto

Primăria Târgu Mureș a anunțat marți, 28 noiembrie 2023, programul cu ocazia Zilei Naționale a Române.

Programul zilei de 1 Decembrie

Locație: Piața Trandafirilor

  • 09:00-11:00 – Expoziție Tehnică Militară și Echipamente;
  • 11:00-12:30 – Ceremonie Militară și Religioasă;
  • 12:30-13:00 – Defilarea Detașamentului de Onoare și a tehnicii militare din expoziție, survol al aeronavelor aparținând Bazei 71 Aeriană
  • Câmpia Turzii, defilare costume populare;

Locație: Piața Victoriei

  • 17.00 – Spectacol: Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”;
  • 17:30 – În recital: Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Mihaela și Ciprian Istrate, Ioan Dordoi, Anca Branea și Veta Biriș;
  • 19:00 – Retragere cu torțe a forțelor armate, pe următorul traseu: Garnizoana Mureș – strada Victor Babeș, Bdul. Cetății, strada Avram Iancu, Piața Bernady, Piața Trandafirilor- Piața Victoriei;
  • 19:45 – Concert Timpuri Noi;
  • 20:15 – Concert IRIS – Cristi Minculescu, Valter și Boro.

sursa foto: Primăria / Primăria Târgu Mureș – Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, arhivă foto

Citește mai departe

Actualitate

Sărbătorile de iarnă la Hunedoara: Colindătorii, așteptați lângă bradul de Crăciun din fața Casei de Cultură. Cum se fac înscrierile

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Hunedoara

Și în ediția din acest an, copiii de la grădinițele și școlile din Hunedoara sunt așteptați să colinde în fața Casei de Cultură din oraș.

Potrivit Primăriei Hunedoara și în acest an vor răsuna colindele cântate de copiii de la grădiniţele şi şcolile din oraş.

Grupurile de colindători vor evolua în perioada 13 – 21 decembrie, între orele 16.30 – 18.30, lângă bradul de Crăciun amplasat în faţa Casei de Cultură.

„Înscrierile se pot face începând de astăzi până în data de 07 decembrie 2023, printr-un e-mail la adresa comunicare@primariahunedoara.ro .

Vă aşteptăm lângă bradul de Crăciun, cu surprize dulci pentru fiecare colindător”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara pe pagina de Facebook.

sursa foto: Facebook / Primăria Hunedoara

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: APIA a plătit, din 2007, subvenţii pentru fermieri care se apropie de 1 miliard de Euro

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita a plătit, începând cu anul 2007, subvenţii pentru fermieri care se apropie de suma totală de un milliard de Euro.

Potrivit informaţiilor furnizate, luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, de şeful APIA Harghita, Haschi Andras, doar din subvenţiile pe suprafaţă, suma plătită se apropie de 900 milioane de Euro, la care se adaugă şi alte tipuri de subvenţii de care au beneficiat fermierii din judeţ.

A început distribuire subvențiilor către fermieri

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Harghita, a început distribuirea subvenţiilor către fermieri începând cu anul 2007.

Până în momentul de faţă, am trecut prin două cicluri de subvenţionare, şi anume: Politica Agricolă Comună 2007-2013 şi Politica Agricolă Comună 2013-2020.

În prima perioadă, am transferat fermierilor suma de 303 milioane Euro, iar în cea de-a doua perioadă am transferat fermierilor suma de 446 milioane de Euro.

Apoi, din cauza COVID-ului, am avut o perioadă de prelungire de doi ani, şi anume 2021 şi 2022, când am lucrat după vechile reguli. În această perioadă, am transferat fermierilor suma de 63 milioane de Euro, respectiv 67 milioane de Euro.

Însumând toate aceste cifre (…) avem 879 milioane de Euro doar din subvenţiile pe suprafaţă, la care se mai adaugă o serie de alte subvenţii din domeniul zootehnic, agroalimentar, renta viageră, criza Covid, lapte în şcoli, etc, care, desigur, nu ating nici pe de parte sumele amintite anterior.

Dar, cu paşi mici, ne apropiem de suma de un miliard de euro la nivelul judeţului Harghita”, a declarat Haschi Andras.

Acesta a mai arătat că, începând din acest an, subvenţiile din domeniul agriculturii nu se mai distribuie prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, ci prin Planul Naţional Strategic.

În ceea ce priveşte subvenţiile pe suprafaţă din anul 2023, în Harghita s-au depus 25.007 de cereri, un număr de 412 dintre fermieri fiind verificaţi în teren de specialiştii APIA.

Începând cu 15 octombrie, APIA Harghita a început şi plata în avans a subvenţiilor, care este permisă de Uniunea Europeană, de câţiva ani, din cauza diferitelor crize, fie financiare, fie provocate de pandemia de COVID-19, a explicat Haschi Andras.

Declarațiile șefului APIA Harghita

„În consecinţă, până la această oră, au fost autorizaţi la plată un număr de 22.959 fermieri, adică un procent de 92 % din totalul fermierilor harghiteni.

Se acordă 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Deoarece sistemul informatic nu ne permite interogarea directă şi, totodată, sumele de bani sunt transferate fermierilor de către instituţia centrală, nu avem posibilitatea de a vedea suma exactă pe care am transferat-o fermierilor, dar cunoscând suprafaţa subvenţionată şi cuantumurile subvenţiilor, preconizăm că, până în acest moment, în conturile fermierilor au intrat cel puţin 35 milioane de Euro.

Autorizarea la plată se desfăşoară zilnic, chiar şi acest moment.

Începând cu data de 1 decembrie începem plăţile finale, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi diferenţa dintre avans şi suma finală autorizată.

Această acţiune preconizăm că se va finaliza până la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că toţi fermierii harghiteni vor fi plătiţi până la sfârşitul anului curent.

Trebuie să menţionez faptul că termenul de plată al acestor subvenţii este 30 iunie, pentru plăţile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar pentru plăţile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) nu există un termen maxim.

Pot spune, în consecinţă, că autorizarea plăţilor este absolut în termen şi se desfăşoară într-un ritm deosebit de bun”, a mai detaliat şeful APIA Harghita. Agerpres

Citește mai departe