Connect with us

Eveniment

Filmul documentar ''Pianul călător – 10 ani'', online începând de miercuri

Published

on



Filmul documentar ”Pianul călător – 10 ani”, un road-movie muzical care spune povestea a zece ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării, dar şi peste graniţe, este disponibil online, începând de miercuri, pe link-ul youtube https://youtu.be/MDl7TDcjpdY.
 

YouTube video

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, pelicula valorifică filmările profesionale care au însoţit pianul şi pianistul de la primele călătorii şi poartă privitorii prin zeci de săli de concert din comunităţi diferite.

„Poate vă veţi întreba ce înseamnă pianul pentru un pianist. Pot răspunde doar în numele pianistului Horia Mihail. Pianul este un instrument în adevăratul sens al cuvântului, este unealta prin care încerc să comunic ascultătorilor energia de ordin divin ce se regăseşte în marea muzică. Este modul prin care transmit inspiraţia, gândurile, stările compozitorilor, trecute prin filtrul experienţei eului meu. Este acea prelungire a sufletului şi a corpului meu cu care reuşesc să împărtăşesc poate cea mai minunată emoţie a acestui univers, iubirea”, mărturisea Horia Mihail.

În toamna anului 2020, Horia Mihail şi „Pianul călător” au încheiat printr-o serie de concerte în aer liber a zecea ediţie a turneului naţional. Proiectul a pornit de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846 – 1847, însoţit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România, se precizează în comunicat.

Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară, susţinând aproape 200 de concerte şi recitaluri. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman.

„‘Pianul călător’ va continua! Cu toate că timpul este cel mai nemilos ‘judecător’, noi suntem convinşi că atuurile ‘Pianului călător’ sunt valoarea, pasiunea şi dăruirea. Iar, peste timp, cronicarii vor spune că, de vreme ce durează de atâţia ani, călătoriile lui se arată a fi… esenţiale. Pentru că reprezintă una dintre dovezile că oamenii au nevoie să fie împreună, iar muzica este unul dintre resorturile intime ale acestor întâlniri”, a afirmat Oltea Ţerban-Pârâu, producătorul turneului. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. A nins la munte. Iubitorii de schi, snowboard sau sanie, așteptați pe pârtii la Cluj

Published

on

Veste bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă, mai ales că este minivacanță.

A nins joi noaptea la munte și s-a așternut zăpadă proaspătă, iar pârtiile au fost pregătite pentru un “weekend prelungit”.

Continue Reading

Alba

Incendiu la o locuință din Săsciori. Intervin pompierii din Sebeș

Published

on

Un incendiu a fost semnalat vineri, în localitatea Săsciori. La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș.

Potrivit ISU Alba, din primele date, incendiul se manifestă la o locuință.

Pompierii s-au mobilizat cu două autospeciale de stingere și echipaj de prim-ajutor.

Revenim cu amănunte.

Continue Reading

Cluj

LIVE VIDEO. Unirea Principatelor, sărbătorită la bustul lui Cuza din Cluj-Napoca. Hora Unirii în fața Prefecturii

Published

on

Unirea Principatelor Române este sărbătorită, vineri, în cadrul unei ceremonii organizate la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca.

La împlinirea a 166 de ani de la „Mica Unire” , de la…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

LIVE VIDEO: Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Alba Iulia. Hora Unirii în Piața Cetății

Published

on

VIDEO: Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Alba Iulia. Autoritățile au stabilit ca locul desfășurări evenimentelor dedicate acestui moment istoric să fie esplanada Sălii Unirii și Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina. 

Evenimentele au început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de o slujbă religioasă în amintirea făuritorilor Unirii din 1859.

După discursuri, momentul se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading