Connect with us

Eveniment

Finanţare europeană de aproape patru milioane de euro, pentru folosirea energiei geotermale la încălzire, într-o localitate din Sălaj

Published

on



sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

În comuna Pericei, administrația locală implementează un proiect european în valoare de aproape patru milioane de euro, având ca obiectiv furnizarea de căldură către instituțiile publice și locuințele private prin conversia energiei geotermale în energie termică.

„Am organizat deja licitaţia şi avem stabilită firma care va executa lucrările. Am făcut predarea de amplasament şi proiectul ar trebui finalizat până în decembrie, anul viitor.

Vom avea două puţuri forate, o clădire unde vor fi amplasate pompele de căldură şi un sistem de transport al energiei termice de circa un kilometru lungime.

La acest sistem vor fi racordate instituţii publice precum un dispensar, o şcoală, o grădiniţă, biserica şi mai multe locuinţe private.

Cea mai eficientă utilizare a agentului termic astfel obţinut este prin încălzirea în pardoseală”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba.

Proiectul, finanţat din Fondul European REACT-EU

Proiectul este finanţat din Fondul European REACT-EU, apel de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie electrică şi/ sau termică din biomasă/ biogaz şi energie geotermală.

Valoarea totală a proiectului este de 18,8 milioane de lei.

„Cantitatea de energie pe care o vom obţine depinde de temperatura apei din subteran şi de debitul acesteia. Avem nişte studii şi nişte estimări, dar concret vom şti abia după realizarea forajelor.

Proiectul are şi un caracter de pionierat, dar şi de exemplu de bune practici, pe care vom putea mai apoi să le împărtăşim şi altora”, a a punctat primarul Boncidai Csaba.

Potrivit acestuia, un alt proiect, pentru producerea de energie din biomasă, obţinută în principal din întreţinerea spaţiilor verzi, a fost depus deja de Primăria Pericei pentru obţinerea de finanţare europeană, la ADR Nord Vest. Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO Se închide circulația pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița. Rafale de vânt extrem de puternice au rupt indicatoare rutiere

Published

on

Autoritățile au decis vineri dimineața închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice. Potrivit autorităților, pe sectorul respectiv vântul bate cu peste 120 km/h, exstând pericolul ca TIR-urile să fie răsturnate și chiar aruncate de pe viaducte.

„Pe Sibiu – Boița rafalele de vânt sunt extreme. Avem indicatoare rutiere rupte, un panou fonoabsorbant rupt. Personalul CIC Boița a ieșit la revizie cu ATB-urile de la deszăpezire pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Familia Sărmaș, imperiu imobiliar în construcție. Ridică un bloc de lux într-o zonă din Bistrița aflată în plină expansiune

Published

on

Sabin Sărmaș, deputat de Cluj în Parlamentul României și candidat independent pentru un nou mandat, își atrage atenția nu doar prin activitatea politică, ci și prin afacerile imobiliare ale familiei sale.

Sub…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Cod ROȘU de vânt în județul Cluj. Rafalele pot atinge viteze de 120 de km/h. ISU Cluj a emis mesaje Ro Alert

Published

on

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip COD ROȘU, valabilă, vineri, între orele 07:25-10:00, pentru zona de munte a județului Cluj cu altitudini peste 1800m.

Sunt prognozate vânt foarte puternic cu viteza la…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri, declarată neconstituţională de CCR

Published

on

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale.

În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de neconstituţionalitate ridicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading