Connect with us

Eveniment

Finanţare europeană de aproape patru milioane de euro, pentru folosirea energiei geotermale la încălzire, într-o localitate din Sălaj

Publicat


sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

În comuna Pericei, administrația locală implementează un proiect european în valoare de aproape patru milioane de euro, având ca obiectiv furnizarea de căldură către instituțiile publice și locuințele private prin conversia energiei geotermale în energie termică.

„Am organizat deja licitaţia şi avem stabilită firma care va executa lucrările. Am făcut predarea de amplasament şi proiectul ar trebui finalizat până în decembrie, anul viitor.

Vom avea două puţuri forate, o clădire unde vor fi amplasate pompele de căldură şi un sistem de transport al energiei termice de circa un kilometru lungime.

La acest sistem vor fi racordate instituţii publice precum un dispensar, o şcoală, o grădiniţă, biserica şi mai multe locuinţe private.

Cea mai eficientă utilizare a agentului termic astfel obţinut este prin încălzirea în pardoseală”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba.

Proiectul, finanţat din Fondul European REACT-EU

Proiectul este finanţat din Fondul European REACT-EU, apel de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie electrică şi/ sau termică din biomasă/ biogaz şi energie geotermală.

Valoarea totală a proiectului este de 18,8 milioane de lei.

„Cantitatea de energie pe care o vom obţine depinde de temperatura apei din subteran şi de debitul acesteia. Avem nişte studii şi nişte estimări, dar concret vom şti abia după realizarea forajelor.

Proiectul are şi un caracter de pionierat, dar şi de exemplu de bune practici, pe care vom putea mai apoi să le împărtăşim şi altora”, a a punctat primarul Boncidai Csaba.

Potrivit acestuia, un alt proiect, pentru producerea de energie din biomasă, obţinută în principal din întreţinerea spaţiilor verzi, a fost depus deja de Primăria Pericei pentru obţinerea de finanţare europeană, la ADR Nord Vest. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

CTP Cluj: Se EMIT abonamentele gratuite pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. invită toţi pensionarii, persoanele vârstnice și cetățenii de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca la Centrele de vânzare carduri și la Automatele din staţii pentru emiterea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

Mureş: Socrii primarului Cătălin Cherecheş rămân în arest preventiv în dosarul mitei pentru un judecător

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Tribunalul Mureș a hotărât luni să prelungească măsura arestului preventiv cu încă 30 de zile în cazul socriilor primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Această decizie survine în cadrul dosarului în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că cei în cauză ar fi încercat să ofere o sumă de bani unei rude a unui judecător, cu scopul de a obține o soluție favorabilă în dosarul de corupție care îl viza pe primar.

Ce se arată în comunicatul DNA

„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă ICCJ DNA Cluj şi, în consecinţă: În baza art. 234 şi următoarele din Codul de procedură penală, coroborat cu art. 202 alin. 1, art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală, prelungeşte măsura arestării preventive a inculpaţilor G.C,, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (…) şi a inculpatului G.D.P., cercetat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită (…), pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 09.12.2023 până la data de 07.01.2024, inclusiv.

În baza art.242 alin.2 Cod procedură penală, respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară, formulată de inculpaţi, personal şi prin apărător.

Despre măsura dispusă se va încunoştinţa administraţia locului de deţinere. II. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în cauză vor rămâne în sarcina acestuia”, se arată în soluţia publicată pe portalul Tribunalului Mureş.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpaţi şi pentru procurori.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de două persoane, G.C. şi G.D.P. (soţ şi soţie), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Pe 25 octombrie, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, una dintre persoane (soţia – n.r.) ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează DNA.

Ce susțin procurorii DNA

Procurorii spun că această „ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.

Ulterior, se arată în comunicatul DNA, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 de euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

„În contextul menţionat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea ‘rezolvării problemei’ la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, au mai arătat anchetatorii.

Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori, în 9 noiembrie, iar Tribunalul Mureş, ca instanţă de fond, iar apoi Curtea de Apel Târgu Mureş, au dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 30 de zile. Agerpres

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Când vor putea românii să călătorească fără viză în SUA. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, în contextul vizitei pe care o face în SUA, că renunţarea la vize şi programul Visa Waiver va deveni o realitate pentru români începând cu anul 2025.

„Am încercat, acum 30 de ani, la fel ca și dumneavoastră, să fac parte din Diaspora românească. (…) Sunteți interfața României cu poporul american. (…) Putem dezvolta lucruri împreună. O să avem întâlniri cu foarte multe companii din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Brasov

FOTO: START licitație pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden, în Brașov. 100 de copii vor avea acces

Publicat

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

A fost dat startul licitației pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden (Strada Pelicanului) din Brașov.

Potrivit primarului Allen Coliban, 100 de copii (5 grupe de câte 20 de copii) vor avea acces la noua grădiniță cu program prelungit.

16 luni (4 luni de proiectare și 12 pentru executarea lucrărilor) vor fi necesare pentru ca la final să avem o nouă grădiniță cu subsol, parter, etaj și terasă.

„Terasa va fi una verde, iar pe o parte a ei sunt prevăzute panouri fotovoltaice.

Noua grădinița va avea și 9 dormitoare pentru cei mici și accese diferențiate pentru copii și părinți.

Continuăm programul pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru preșcolari. Există zone care s-au dezvoltat imobiliar extrem de intens, așa cum este și cazul Bartolomeu Avantgarden.

Din păcate, infrastructura educațională nu a reușit să țină ritmul.

Corectăm acest lucru cu investiții în mai multe zone ale Brașovului”, am ai transmis primarul Brașovului.

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Citește mai departe