Connect with us

Eveniment

Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Harghita. Păsările au fost cumpărate de la ferma din Unghieni- Mureș

PublicatUn focar de gripă aviară a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc din județul Harghita.

Păsările au fost cumpărate de la o fermă din Ungheni, județul Mureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară de câteva zile.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc, județul Harghita, anunță ANSVSA.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Harghita a impus imediat restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.

„A fost finalizată eutanasierea păsărilor existente în gospodărie, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare, împreună cu resturile de furaje și așternutul contaminate.

După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție a circulației persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport”, transmite sursa citată.

În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că păsările au fost cumpărate de la ferma din localitatea Ungheni, județul Mureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară în data de 7 mai.

„Anchetele epidemiologice din județele Mureș și Harghita sunt în desfășurare, iar toate informațiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea noului focar de gripă aviară pe teritoriul României.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre”, adaugă ANSVSA.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: Câștigătorii Green Fashion Show, campania ECOol 2024. Premiile pe categorii: cele mai bune costume, reprezentații, colecții

Publicat

Câștigătorii Green Fashion Show, campania ECOol 2024. Efortul, talentul și creativitatea tinerilor care s-au implicat în ediția din acest an a campaniei au fost apreciate, iar cele mai reușite prezentări au fost premiate.

Vezi VIDEO: Green Fashion Show la Alba Iulia. Costumele din materiale reciclabile prezentate la paradă – ECOol... Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Sportivii clubului Elite Martial Arts Cluj-Napoca, rezultate de excepție la Campionatul Național de Karate WUKF

Publicat

Sportivii clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca au participat în weekend la Campionatul Național de Karate WUKF  de la Brașov, clasându-se pe locul 7 din 59 de cluburi participante obținând, obținând mai rezultate de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

24 august: Alba Carolina Bike Race, la Alba Iulia. Ediția 2024 este gazda etapei a V-a de Cupă Națională XCM. PROGRAM și înscrieri

Publicat

Alba Carolina Bike Race, la Alba Iulia. Ediția a IV-a a competiției de ciclism montan de tip cross country Alba Carolina Bike Race va avea loc pe 24 august, la Alba Iulia. Competiția, înscrisă în calendarul competițional al Federației Române de Ciclism, va parcurge mai multe localități din regiune, pe o distanță totală cumulată a traseelor de aproximativ 100 km.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Un tânăr din Alba Iulia care a mers la furat în Kaufland, alături de o minoră de 12 ani, condamnat. Ce pedeapsă a primit

Publicat

Un tânăr a fost condamnat pentru furt, după ce a sustras mai multe bunuri din magazinul Kaufland din Alba Iulia. S-a întâmplat când acesta era încă minor.

În data de 24 mai 2024, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie în acest caz.

Acesta a furat produsele din Kaufland pentru a le da unei alte persoane. Bunurile urmau să fie vândute, iar banii să fie jucați la păcănele.

Citește mai departe