Brasov
Focar de gripă aviară la o fermă de curcani din Codlea, județul Brașov

Un focar de gripă aviară a fost diagnosticat la o fermă de curcani din județul Brașov. O zonă de protecţie a fost delimitată în jurul focarului, astfel încât pe minim 10 kilometri nu poate circula nimeni.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, vineri, prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din Codlea, județul Brașov.
De joi, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru…
Citește mai mult pe Romania24
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
FOTO: Semimaraton Brașov Intersport va alea loc în 8 aprilie. 1.200 de alergători, așteptați la cea de a X-a ediție

Semimaraton Brașov Intersport, tradiționalul concurs de alergare montană, va avea loc în data de 8 aprilie. Înscrierea la această competiție se poate face până pe data 29 martie. 1.200 de alergători sunt așteptați la ediția din acest an.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, în data de 8 aprilie, 1.200 de sportivi, amatori și profesioniști, se vor aduna în Piața Unirii din Brașov pentru a lua startul la cea de a X-a ediție a Semimaratonului Brașov Intersport. Evenimentul este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Traseele au ca punct de start-sosire zona Piața Unirii, lângă Prima Școala Românească și continuă pe unele dintre cele mai spectaculoase poteci și drumuri forestiere din jurul centrului vechi al orașului.
Pietrele lui Solomon, vechea carieră de piatră din Poiana Brașov, șaua Tîmpei, Poiana Stechil sunt câteva din zonele unde concurenții vor ajunge în alergare.
În acest an, în parteneriat cu Asociația Magic, susținem MagiCARE Brașov, un proiect care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice grave, internați pe secția de oncopediatrie de la Spitalul de Copii din Brașov și părinților lor.
Sumele necesare sunt strânse din taxa de participare la concurs și cu ajutorul donatorilor.
Asociația Magic va fi prezentă cu mascote, zâne și eroi de poveste, cu truse de culori pentru picturi pe față pentru copiii participanților la eveniment și pentru toți doritorii prezenți”, a declarat Mark Kovacs, unul dintre organizatori.
Acest eveniment sportiv este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din România și demonstrează că alergarea montană s-a dezvoltat foarte mult la Brașov în ultimii ani.
Pe 8 aprilie, de la ora 12.00, în Piața Unirii, îi așteptăm pe toți alergătorii, brașoveni sau nu, la startul celor două probe, de semimaraton și cros, într-o competiție cu propriile limite”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov.
Competiția se va încheia cu o festivitate de premiere, în care vor fi acordate mai multe categorii de premii în bani și produse.
De asemenea, organizatorii au pregătit la finalul cursei un eveniment de tip pasta party, pentru a recompensa efortul tuturor participanților.
Înscrierile pentru competiție se fac exclusiv online pe site-ul competiției la adresa: https://semimaraton.ro/inscriere/. Termenul limită de înscriere este 29.03.2023, iar taxa de participare este de 180 de lei.
Traseu semimaraton
Traseul de 21 km pornește din Piața Unirii.
După circa 2,5 km de asfalt, se trece pe drum forestier până la Pietrele lui Solomon (3 km), continuă pe drumul forestier, în serpentine, într-o urcare de dificultate medie, în jur de 5,5 km, până la cariera din Poiana Brașov (8,5 km), unde se atinge punctul cel mai înalt al traseului.
De aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru până la punctul de răscruce numit „La Băncuță” (11 km). Părăsind acest punct, traseul continuă pe aceeași potecă, marcată în continuare cu bandă albastră, trecând prin Poiana Stechil (km 12) și ajungând în Șaua Tâmpei (14 km).
De aici, se coboară pe drum forestier până la bariera din Răcădău (15,3 km), de unde urmează o porțiune de traseu plat, până la „Treptele lui Gabony” (16,8 km), urmată de ocolirea Tâmpei pe curbă de nivel, trecând pe la „Băncuța de Piatră” și, ulterior, prin spatele grădinilor, până în cartierul Șchei, în punctul numit „La Troiță”(19,2 km). Traseul se încheie pe străduțele din Șchei, ce duc înapoi către Piața Unirii.
Traseu cros
Traseul de cros pornește din Piața Unirii, la fel ca cel de semimaraton, și parcurge circa 2,5 km de asfalt. Se trece apoi pe o porțiune de drum forestier ce ajunge la Pietrele lui Solomon (3 km) și continuă într-o urcare de dificultate medie.
După 1 km se desparte de traseul de semimaraton, continuând pe forestierul Valea cu apă.
După o porțiune de 1,7 km, urmează o curbă la stânga, traseul urcând încă 300 m până la punctul de intersecție cu traseul de semimaraton numit „La Băncuță” (6 km).
Din acest loc, cele două trasee sunt comune pe o porțiune de 1,3 km, urmărind poteca marcată cu bandă albastră până în Poiana Stechil (7,3 km) – cel mai înalt punct al traseului de cros.
Aici, traseele se despart din nou, cel de cros coborând direct la „Fântâna Dreptății” (8,8 km), apoi pe lângă „Turnul de Apă”, unindu-se din nou cu traseul de semimaraton la punctul denumit „La Troiță”.
Urmează o porțiune de asfalt pe străduțele din cartierul Șchei, care se încheie la finish-ul din Piața Unirii.
Restricții de circulație
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive, vor fi introduse o serie de restricții de circulație în zona cartierului Șchei:
– între 11:55 – 12:15 circulația rutieră pe str. Ilie Birț va fi închisă;
– între orele 9:00 – 16:00 circulația rutieră va fi închisă pe str. Bâlea, până în Piața Unirii.
Organizatorii îi roagă pe cetățenii care se deplasează în zonă să o facă, pe cât posibil, cu mijloacele de transport în comun și îi așteaptă pe doritori în Piața Unirii, pentru a-i susține pe sportivi.
Brasov
ONG-urile din domeniul social mai au 3 zile la dispoziție pentru a obține finanțare nerambursabilă de la Primăria Brașov

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, mai sunt 3 zile până când operatorii din domeniul social mai pot depune solicitări de finanțare nerambursabilă prin Ghidul de finanțare aprobat de Consiliul Local.
Asociațiile, fundațiile sau cultele religioase acreditate ca furnizori de servicii sociale sau care au activitate în domeniul social pot depune solicitările de finanțare până în data de 31 martie. Suma alocată de municipalitate pentru finanțarea acestor proiecte este de 600.000 de lei.
,,Până pe 31 martie, furnizorii de servicii care prestează activități în municipiu în domenii precum lupta împotriva violenței domestice, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, proiecte despre și pentru sănătate mintală și pentru tineri dezinstituționalizați pot depune proiecte de până la 50.000 de lei.
Având în vedere experiența din anii trecuți, nevoia tot mai mare de a asigura servicii sociale cât mai diversificate la nivelul orașului și discuțiile cu ONG-urile din domeniu, anul acesta am reușit să majorăm bugetul programului cu încă 100.000 de lei, ajungând la 600.000 de lei, disponibili pentru cei care vor să se implice activ în sprijinirea acestor categorii de persoane.
Modul în care noi toți ne implicăm în rezolvarea problemelor sociale este unul dintre reperele după care poate fi evaluată o comunitate”, declara viceprimarul Flavia Boghiu, la lansarea ghidului de finanțare.
Municipalitatea, împreună cu furnizorii de servicii sociale, a stabilit 5 arii prioritare pentru care se alocă finanțare în acest an, respectiv:
– victime ale violenței în familie;
– vârstnici aflați în situație de risc social (fără suport material și familial, cu venituri mici și cu susținători legali fără posibilități materiale, bolnavi sau care au capacitate redusă de realizare a unor activități de auto-gospodărire, fără adăpost etc);
– persoane cu dizabilități sau cu întârzieri în dezvoltare;
– tineri dezinstituționalizați;
– servicii sociale despre și pentru sănătate mintală.
Criteriile pe baza cărora se va face evaluarea și selecția proiectelor sociale
- să fie programe și proiecte de interes public local;
- să promoveze și să adauge identitate imaginii municipiului Brașov (la nivel național și internațional);
- buna capacitate organizatorică și funcțională a beneficiarului finanțării să fie dovedită prin: experiență în domeniul administrării altor programe și proiecte similare, capacitatea resurselor umane de a asigura desfășurarea programului sau proiectului la nivelul propus, experiență în colaborare/parteneriat cu autoritățile publice sau cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și din străinătate, după caz.
Conform ghidului, valoarea maximă a finanțării pe care municipalitatea o acordă este de 50.000 de lei, sumă ce reprezintă maxim 90% din valoarea proiectului; restul sumei trebuie asigurată de solicitant.
Depunerea proiectelor se poate face fie aplicând direct pe platforma www.primariabrasovenilor.ro, fie depunând solicitările prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poștal 50007, Brașov, program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).
Calendarul pentru implementarea ghidului de finanțare al proiectelor sociale
- perioada de depunere a cererilor de finanțare: 02 – 31 martie 2023;
- evaluarea și selecția proiectelor: 03 – 12 aprilie 2023;
- publicarea rezultatelor preliminare: 13 aprilie 2023;
- contestații: 18 – 20 aprilie 2023;
- evaluarea contestațiilor: 21 – 27 aprilie 2023;
- afișarea rezultatelor finale: 28 aprilie 2023;
- perioada de implementare a proiectelor: 15 mai 2023 – 15 noiembrie 2023.
sursa foto: Primăria Brașov

Un grav accident rutier a avut loc, marți dimineață, pe DN1 în județul Brașov. Din primele date a fost implicat un TIR.
Potrivit ISU Brașov, accidentul s-a produs pe DN1 în zona localității Perșani, după ce un TIR a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat pe câmp.
UPDATE:
Victima a fost descarcerată, i s-a acordat asistența medicală necesară la fața locului iar ulterior a fost transportată la UPU Brasov pentru investigații suplimentare.
Aceasta era conștientă.

sursa foto: DRDP Brașov
La fața locului a intervenit un echipaj pentru descarcerare, un echipaj SMURD si o autospecială cu apă și spumă.
Echipajele de salvare au găsit la fața locului un TIR care a ieșit e de pe șosea, a lovit parapetul și s-a răsturnat.
În urma accidentului a rezultat o victima încarcerată.
Știre în actualizare
Brasov
FOTO: 11 proiecte de mediu propuse Primăriei Brașov pentru finanțare. Bugetul pus la dispoziție este 600.000 de lei

Un număr de 11 organizaţii nonguvernamentale au depus la Primăria Braşov solicitări de finanţare nerambursabilă pentru proiecte dedicate protejării mediului. Bugetul total pus la dispoziţie în anul 2023 de municipalitate este de 600.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, unsprezece organizații nonguvernamentale au depus la Primăria Municipiului Brașov proiecte de organizare a unor evenimente dedicate protejării mediului, pentru a fi finanțate prin ghidul de finanțare a organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Pentru a fi eligibile, cele 11 proiecte trebuie să includă minim o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, respectiv 4 – 10 septembrie 2023.
Conform calendarului actualizat al acestui ghid, în perioada 31 martie – 6 aprilie se va desfășura prima etapă de evaluare: verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare.
„Faptul că am reușit să lansăm Ghidul de finanțare pentru proiecte de mediu destinat societății civile brașovene mai repede și cu o alocare financiară mărită față de anul trecut, precum și interesul arătat de organizațiile de mediu, reprezintă o confirmare a dorinței societății civile de a fi parte din schimbarea pe care ne-o dorim la nivelul orașului nostru, de a transforma Brașovul în capitala verde a României.
În perioada următoare vom evalua proiectele, iar din luna mai va putea începe implementarea lor.
Cel puțin o componentă se va desfășura în perioada Forumului Orașelor Verzi, o componentă adresată publicului larg, publicului brașovean.
Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul ne aduce beneficii tuturor”, a declarat primarul Allen Coliban.
Proiectele depuse trebuie să se înscrie în următoarele arii tematice: „Mobilitate și transport alternativ“, „Managementul deșeurilor“, „Spații verzi și reconversie urbană“, „Calitatea aerului“ și „Energie regenerabilă“, cu următoarele obiective: informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare, forma lor putând varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă etc) și până la proiecte educative (ateliere creative, sesiuni de informare, dezbateri etc.).
Valoarea maximă care poate fi alocată unui singur proiect de mediu este de 100.000 de lei, contribuția beneficiarului fiind de 10%.
Potrivit Ghidului de finanțare, acordarea sumelor nerambursabile se realizează având la bază calitatea și originalitatea proiectului; relevanța; fezabilitatea; rezultatele așteptate, impactul și sustenabilitatea; modul în care a fost întocmit bugetul proiectului.
Calendarul, actualizat, pentru concursul de proiecte de mediu – 2023
31 martie – 6 aprilie – Verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare (Etapa I);
7 aprilie – Afișarea listei cu proiectele eligibile în etapa I, respectiv lista cu proiectele care nu sunt eligibile;
10 – 25 aprilie – Analizarea și notarea proiectelor de către Comisia de Evaluare (Etapa a II-a);
26 – 27 aprilie – Publicarea listei cu proiectele selectate pentru finanțare, inclusiv punctajul obținut de fiecare proiect;
28 aprilie – 3 mai – Termenul pentru depunerea contestațiilor;
4 – 8 mai – Termenul pentru soluționarea contestațiilor;
9 mai – Publicarea listelor finale cu proiectele selectate pentru finanțare.
sursa foto: Primăria Municipiului Brașov