Eveniment
Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu

Cantități mari de pește vor fi distruse după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. A fost instituită o zonă de protecție de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat marți măsuri pentru controlul septicemiei hemoragice virale la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârțișoara.
Boala a fost depistată în cadrul controalelor făcute în urma declarării aceleiași boli, la o altă păstrăvărie, tot din Cârțișoara.
Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente din păstrăvărie, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate.
Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat.
Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. A fost instituită o zonă de protecție în jurul focarului
Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.
Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala).
Repopularea bazinelor se va face după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.
Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală.
Acesta este al doilea caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an în județul sibiu.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Aproape 500 de persoane au răspuns apelului lansat de Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și au donat sânge în campania „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”, inițiată de Direcția Comunicare și Relații Publice din cadrul UBB.
Recordul s-a înregistrat în ultima zi când peste 140 de persoane au reușit să doneze sânge, devenind astfel parte din campanie.
Campania inițiată de UBB s-a desfăşurat în perioada27 – 31 martie 2023 la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj și a fost adresată studenților și cadrelor didactice din UBB, dar nu numai lor.
Cea de-a 11-a ediție a campaniei ,,Donăm împreună,…
Citește mai mult pe Cluj24

Accident rutier produs, vineri după-amiază, într-o intersecție din Sibiu. Impactul, soldat cu o persoană rănită, a avut loc în municipiul Sibiu, la intersecția străzilor Cernei – Porumbacului.
Potrivit IPJ Sibiu, în accident au fost implicate un autoturism condus de un sibian in vârsta de 29 de ani și un motociclist, in vârstă de 25 de ani, din Blaj.
Accidentul rutier s-ar fi produs pe fondul neacordării de prioritate a motociclistului. Acesta a fost transportat la spital conștient.
Polițiștii rutieri efectuează cercetări.

O cabană de pe Valea Avrigului a fost cuprinsă de flăcări, vineri după-amiază. Pompierii intervin pentru stingerea incendiui.
Pompierii militari din Sibiu au fost alertați, vineri după-amiază, despre izbucnirea unui incendiu la o cabană situată pe Valea Avrigului.
La fața locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă cu apă, două autospeciale de primă intervenție și un echipaj SMURD.
Potrivit informațiilor furnizate de sg. maj. Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, incendiul s-a manifestat generalizat la întreaga cabană.
Nu există victime, au precizat reprezentanții ISU Sibiu.
Pompierii acționează pentru stingerea focului, iar intervenția este în desfășurare.

Temperaturile în următoarele 4 săptămâni vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice sau în general apropiate de cele normale, scrie Mediafax.
Săptămâna 3 – 10 aprilie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepția regiunilor nord-vestice, unde regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sudul țării.
Săptămâna 10 – 17 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării….
Citește mai mult pe Cluj24