Connect with us

Eveniment

Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu

Publicat


sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Cantități mari de pește vor fi distruse după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. A fost instituită o zonă de protecție de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat marți măsuri pentru controlul septicemiei hemoragice virale la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârțișoara.

Boala a fost depistată în cadrul controalelor făcute în urma declarării aceleiași boli, la o altă păstrăvărie, tot din Cârțișoara.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente din păstrăvărie, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat.

Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. A fost instituită o zonă de protecție în jurul focarului

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor se va face după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală.

Acesta este al doilea caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an în județul sibiu.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. Paradă MOTO la Cluj-Napoca în cadrul evenimentului ATENȚIE LA MOTOCICLIȘTI, campanie de prevenire a incidentelor rutiere

Publicat

Sâmbătă, 20 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca o paradă moto în cadrul evenimentului ATENȚIE LA MOTOCICLIȘTI, o campanie de prevenire a incidentelor rutiere.

„La acest eveniment nu turăm excesiv motoarele, nu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Pisici omorâte într-un cartier din Alba Iulia. ”Erau singura bucurie pentru o doamnă în vârstă cu grave probleme de sănătate”

Publicat

O cititoare Alba24 semnalează că cel puțin două pisici au fost omorâte în ultimele zile, într-un cartier din Alba Iulia, cu ajutorul unor substanțe toxice. 

Aceste animale erau ”singura bucurie pentru o doamnă în vârstă cu grave probleme de sănătate”, care locuiește în zonă.

Cititoarea Alba24 este indignată de gestul celor care au făcut acest gest și spune că a fost o acțiune deliberată.

”Într-un colț liniștit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Ludovic Orban a fost ales preşedinte al formațiunii Forţa Dreptei

Publicat

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedinte al formațiunii Forţa Dreptei, la primul congres.

Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat al Forţei Dreptei.

Vicepreşedinţi ai partidului au fost aleşi: Violeta Alexandru, Marius Arcăleanu, Bogdan Bola, Claudiu Chira, Ştefan Csordas, Ionel Dancă, Traian Dobrinescu, Cătălin Dumitraşcu, Mihai Farcaş, Bogdan Glăvan, Horia Grigorescu, Ion Groza, Herea Gabriel,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Bacalaureat și Capacitate 2024: Cât de grele ar trebui să fie examenele. Declarații Ligia Deca: „Acestea nu sunt olimpiade”

Publicat

Bacalaureat și Capacitate 2024: Cât de grele ar trebui să fie examenele de Bacalaureat și Capacitate: explicațiile vin de la ministrul Educației, Ligia Deca, la un post central de televizune.

„Acestea nu sunt olimpiade. Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății”, a spus ea. 

Ligia Deca a menționat că subiectele trebuie calibrate „din punct de vedere al programei de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe