Connect with us

Eveniment

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, județul Sibiu

Publicat


sursa foto: Facebook / Păstrăvăria Laita, arhivă foto

Autorităţile au confirmat, vineri, 3 februarie 2023, un focar de septicemie virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, informează un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie (ULB), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul exploataţiei de producţie în domeniul acvaculturii, păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, FN, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Sibiu. Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv”, se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, planul aprobat vineri va însemna „uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat.

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara.

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, județul Sibiu. Zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului

De asemenea, pe o raza de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”.

Prefectura a mai anunţat că, toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi  testelor de laborator, în direcţia depistării SHV (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

„Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV.

Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare. Menţionăm că acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul REZISTĂ la turbulențele din piețele financiare

Publicat

Leul a survolat cu bine turbulențele provocate de criza financiară care a început în Statele Unite (falimentul și preluarea de către stat a Silicon Valley Bank) și a traversat rapid Oceanul până în Țara Cantoanelor, unde a provocat dispariția Credit Suisse, care ar fi urmat să fie preluată de către USB, cea mai mare bancă elvețiană.

Vineri, acțiunile Credit Suisse scădeau la o zi după ce Banca Națională a Elveției (BNS) i-a acordat un împrumut (linie de creditare) în valoare de 50 miliarde franci. Moneda elvețiană a răspuns negativ la această evoluție și s-a depreciat la 0,984 – 0,991 franci/euro iar în piața locală cursul a scăzut la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Consilierul local Anca Ciubăncan, EXCLUSĂ din PSD Cluj după bătaia cu Angela Sacaliș. Ce alte SANCȚIUNI s-au dat

Publicat

PSD Cluj-Napoca a decis, duminică, excluderea din partid a consilierului local Anca Ciubăncan și a Angelei Sacaliș în urma scandalului de sâmbătă, se arată într-un comunicat al partidului.

Citește și: Bătaie între PSD-iste la sediul din Cluj. Una-i la urgenţe. „Mi-a dat cu picioarele în burtă”. Ce spune IPJ. Motivul bătăii

„Astăzi,19.03.2023, Biroul Permanent Municipal al P.S.D. Cluj-Napoca, în sedința extraordinară  a aplicat sancțiunile cuvenite persoanelor implicate în regretabilul eveniment, izolat, petrecut la data de 17.03.2023 la sediul organizației municipale.

Deciziile luate astăzi respectă în integralitate Statutul P.S.D. ,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Cristi Balaj (CFR Cluj): Este rușinos! Dan Petrescu: E VICIERE de rezultat

Publicat

Scandal după ce CFR Cluj și Rapid au remizat, scor 2-2, în runda inaugurală a play-off-ului din Superligă. Campioana a reușit să trimită mingea în plasă prin Anton Maglica în prelungirile meciului. Reușita a fost anulată pentru un ofsaid neclar, după o analiză de aproape 3 minute în camera VAR, scrie GSP.

CFR Cluj a fost la câțiva centimetri de a obține cele trei puncte. Un corner executat în al doilea minut al prelungirilor l-a lăsat pe Maglica într-o poziție ideală. Moldovan a respins în față șutul lui Boateng, iar vârful croat a îndeplinit o formalitate, gol cu capul din 2 metri.

„Centralul” Andrei Chivulete a așteptat o decizie din…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Luni, 20 martie, începe SIMULAREA Evaluării Naționale 2023 pentru elevii din clasa a VIII-a

Publicat

Luni, 20 martie încep probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an la nivel național, clasa a VIII-a. Toate probele de la Simulare se vor da în perioada 20-22 martie, scrie Alba24.ro.

Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:

– limba și literatura română
– limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe