Connect with us

Eveniment

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, județul Sibiu

Published

on



sursa foto: Facebook / Păstrăvăria Laita, arhivă foto

Autorităţile au confirmat, vineri, 3 februarie 2023, un focar de septicemie virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, informează un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie (ULB), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul exploataţiei de producţie în domeniul acvaculturii, păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, FN, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Sibiu. Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv”, se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, planul aprobat vineri va însemna „uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat.

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara.

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, județul Sibiu. Zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului

De asemenea, pe o raza de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”.

Prefectura a mai anunţat că, toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi  testelor de laborator, în direcţia depistării SHV (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

„Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV.

Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare. Menţionăm că acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu. Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Zara Negură, o elevă din Alba a trăit timp de un an visul american. A studiat la un liceu din SUA, prin programul FLEX

Published

on

Zara Negură este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. Timp de un an Zara a trăit visul american, varianta pentru elevi. 

A fost bursieră a programului FLEX, un program care le permite elevilor de liceu să meargă timp de un an în SUA și să învețe la o școală de stat alături de elevi americani. În SUA a studiat la colegiul din Richmond, Maine, într-o clasă de elevi americani. 

Eleva din Alba a fost prezentă în studioul alba24.ro unde a vorbit cu reporterii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. Accident GRAV cu două victime lângă Vâlcele. O mașină a intrat într-un cap de pod

Published

on

Un accident grav de circulație a avut lor în urmă cu puțin timp pe DN 1 E60, în apropierea localității Vâlcele.

Două persoane sunt încarcerate.

Accident GRAV cu două victime lângă Vâlcele. O mașină a…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Accident GRAV cu două victime lângă Vâlcele. O mașină a intrat într-un cap de pod

Published

on

Un accident grav de circulație a avut lor în urmă cu puțin timp pe DN 1 E60, în apropierea localității Vâlcele.

Două persoane sunt încarcerate.

Accident GRAV cu două victime lângă Vâlcele. O mașină a…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Lucrări de decolmatare în regim de urgență a unui pârâu de pe Valea Sebeșului. Pericol de inundare a stației de pompe Gâlceag

Published

on

Lucrări de decolmatare în regim de urgență a unui pârâu de pe Valea Sebeșului. Ploile de la finalul lunii iunie au adus o cantitate mare de aluviuni și bolovani pe pârâul Gâlceag, existând pericolul de inundare a Stației de pompare. Ca urmare, Hidroelectrica a lansat recent o licitație pentru decolmatarea zonei din fața stației. 

SPEEH Hidroelectrica a lansat pe 25 septembrie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de decolmatare în regim de urgență a pârâului Gâlceag, în zona Stației de pompare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement