Eveniment
Focare de pestă porcină în județul Sibiu – Zeci de porci uciși
Două focare de pestă porcină africană au fost identificate în județul Sibiu. Unul dintre ele se află în localitatea Rășinari, iar celălalt în localitatea Boian.
„Ca urma a confirmării celor două focare, astăzi 06.01.2021 a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferente focarelori și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană”, informează Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
Pentru focarul identificate în localitatea Rășinari, a fost adoptată decizia nr 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:
- Localitatile aflate in zona de protectie sunt : RASINARI, CISNADIOARA si POPLACA jud. Sibiu . Fondul de vanatoare aflat in raza zonei de protectie este: F.V.21 Selimbar si F.V.12 Rasinari.
- Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: : Cisnadie, Sibiu, Sadu, Rau Sadului, Cristian, Gura Raului, Orlat si Tocile – din jud. SIBIU. Fondurile de vanatoare aflate in raza zonei de supraveghere sunt: F.V.10 Sadu si F.V.13 Gura Raului.
Animalele moarte au fost recoltate de catre DSVSA Sibiu si afluite la LSVSA unde s-a efectuat examenul necropsic si s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA Bucuresti in vederea confirmarii bolii, in conformitate cu procedurile din Manualul Operational PPA Editia IV 2019.
Pentru focarul identificate în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:
- Localitatea aflata in zona de protectie este : BOIAN.
- Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: Velt, Blajel, Paucea, Bazna, Medias, Tarnava, Colonia Tarnava, Copsa Mica, Tarnavioara, Chesler si Romanesti – din jud.Sibiu ; localitatile Craciunel, Faget, Tauni, Tatarlaua, Cetatea de Balta, Feisa, Jidvei, Capalna de Jos si Santamarie – din jud. Alba ; localitatile Deleni, Botorca si Cornesti din jud. Mures.
Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate si s-a intocmit dosarul de despagubire – 35 capete suine.
Cei 35 de porci din exploataţie, ramasi in viata, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.
În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro