Connect with us

Eveniment

Focare de pestă porcină în județul Sibiu – Zeci de porci uciși

Publicat



Două focare de pestă porcină africană au fost identificate în județul Sibiu. Unul dintre ele se află în localitatea Rășinari, iar celălalt în localitatea Boian.

„Ca urma a confirmării celor două focare, astăzi 06.01.2021 a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferente focarelori și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană”, informează Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Pentru focarul identificate în localitatea Rășinari, a fost adoptată decizia nr 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

  • Localitatile  aflate in zona de protectie sunt : RASINARI, CISNADIOARA si POPLACA jud. Sibiu . Fondul de vanatoare aflat in raza zonei de protectie este: F.V.21 Selimbar si F.V.12 Rasinari.
  • Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt:  : Cisnadie, Sibiu, Sadu, Rau Sadului, Cristian, Gura Raului, Orlat si Tocile – din jud. SIBIU.  Fondurile de vanatoare aflate in raza zonei de supraveghere sunt: F.V.10 Sadu si F.V.13 Gura Raului.

Animalele moarte au fost recoltate de catre DSVSA Sibiu si afluite la LSVSA unde s-a efectuat examenul necropsic si s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA Bucuresti in vederea confirmarii bolii, in conformitate cu  procedurile din Manualul Operational PPA Editia IV 2019.

Pentru focarul identificate în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

  • Localitatea aflata in zona de protectie este : BOIAN.
  • Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: Velt, Blajel, Paucea, Bazna, Medias, Tarnava, Colonia Tarnava,  Copsa Mica, Tarnavioara,  Chesler si Romanesti – din jud.Sibiu ; localitatile Craciunel, Faget, Tauni, Tatarlaua, Cetatea de Balta, Feisa, Jidvei, Capalna de Jos si Santamarie – din jud. Alba ; localitatile Deleni, Botorca si Cornesti din jud. Mures.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate si s-a intocmit dosarul de despagubire – 35 capete suine.

Cei 35 de porci  din exploataţie, ramasi in viata, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Duel feroviar la Cluj, tranșat de jucătorii lui Dan Petrescu. CFR – Rapid: 3-2

Publicat

CFR Cluj a învins, duminică seara, pe Rapid București, într-un meci disputat pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, partidă din play-off-ul Superligii de fotbal.

Scorul a fost deschis de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile.

În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale.

Se mai ține obiceiul udatului sau stropitului, dar și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Săptămâna Luminată: PROGRAMUL slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când este prima sărbătoare după Paște

Publicat

Săptămâna Luminată: După praznicul Sfintelor Paşti, credincioșii intră în Săptămâna Luminată. Aceasta cuprinde o sărbătoare închinată Maicii Domnului și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). În 10 mai este Izvorul Tămăduirii, cu sfințirea apei – Agheasma Mică.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe