Connect with us

Eveniment

Fosta primăriță și alți trei angajați din Primăria Reghin, trimiși în judecată de DNA. Dezinfectant cumpărat la prețuri umflate

Publicat


Fostul primar al municipiului Reghin, Maria Precup, şi alţi trei angajaţi ai administraţiei publice locale au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Cei patru sunt cercetați într-un dosar privind achiziţionarea a 3.000 de litri dezinfectant de mâini, neautorizat la comercializare în România, care ar fi fost achiziţionat la un preţ cu 545% mai mare decât oferta unui alt furnizor.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, Maria Precup, alături de secretarul general al Primăriei municipiului Reghin, Mirela Minodora Radoi, un consilier în cadrul Biroului Achiziţii Publice, Natalia-Ramona Moldovan, fostul consilier al primarului, Crina Slev, şi administratorul unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

Dezinfectant achitat în avans, la un preț umflat cu 545% mai mare

„În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantităţi de 3.000 de litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România şi care ar fi fost achiziţionat la un preţ cu 545% mai mare decât preţul furnizorului iniţial.

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba română pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziţiei chimice şi a modului de utilizare”, au precizat reprezentanţii DNA, într-un comunicat de presă.

DNA a arătat că, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituţiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziţiona direct produse şi servicii, s-ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

„În cazul unuia dintre ele ar fi şi achitat anticipat comanda, în condiţiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziţionată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziţiei cantităţii de dezinfectant, menţionată mai sus, ar fi fost întocmite şi antedatate de către Moldovan-Verdeş Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecţie Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, judeţul Mureş, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona. (…)

Anterior, la data de 03 noiembrie 2022, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Moldovan-Verdeş Adrian-Ioan, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de fals intelectual.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: un an şi patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, a precizat DNA.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost înaintate la Tribunalul Mureş.

De asemenea, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals

Maria Precup, la data faptei primar al municipiului Reghin, judeţul Mureş, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Mirela Minodora Radoi, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Natalia-Ramona Moldovan, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziţii Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals.

Crina Cristiana Slev, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menţionată mai sus.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Publicat

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.

“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.

Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

”U” Cluj continuă LUPTA din play-out-ul Superligii de fotbal

Publicat

Meciul UTA Arad – „U” Cluj se va disputa sâmbătă de la ora 12:00, pe stadionul Arena Francisc Neuman din Arad, duel din a doua etapă a play-out-ului Superligii.

„Șepcile roșii” vin după o victorie importantă obținută pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș. Tehnicianul echipei, Ioan Sabău, este motivat să continue play-out-ul cu o nouă victorie și să se îndepărteze cât mai mult de locurile retrogradabile.

Jucătorii arădeni antrenați de Liviu Balint nu au reușit mare lucru în prima partidă din play-out pe care au disputat-o în deplasare împotriva Petrolului și care s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 pentru ploieșteni, iar…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujean, decorat de Custodele Coroanei României, Margareta, cu ”Medalia Regală pentru Loialitate”

Publicat

Clujeanul Cornel Jurju, de la Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, a participat la Palatul Regal din București, în monumentala Sală a Tronului, la ceremonia de decorare oferită de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei României.
”Mă bucură și mă onorează deosebit decizia Majestatii Sale de a-mi acorda prețioasa Medalie Regală pentru Loialitate”, a spus Jurju.
Acesta a precuzat că a revăzut în minte o parte dintre multele acțiuni și evenimente pe care în ultimii 10 ani, ”întru cinstirea Coroanei Române”, le-a realizat împreună cu oamenii speciali din Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni: Carmen Vacar, Călin Roșu, Radu Copacean, Leonard…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Ajutor din partea motocicliștilor clujeni pentru sătenii nevoiași din Munții Apuseni. ”Vieți pline de greutăți”

Publicat

Membrii Comunității Moto Cluj – Asociația CMC, a motocicliștilor clujeni, au adus bucurie pe fețele unor săteni nevoiași din Munții Apuseni, cărora le-au adus ajutoare cu sprijinul voluntarilor. 

Au fost ajutate peste 38 de persoane izolate, cu alimente, haine, jucării, dulciuri, medicamente, produse de igienă și menaj, pampersi, telefon mobil cu cartelă, pat de dormit, etc. S-au parcurs în total 330 km în 14 ore atât pe ploaie cât și prin zăpadă iar la livrarea cutiilor cu ajutoare au participat 24 de persoane cu 11 vehicule 4×4

”Oameni de vârsta a treia, familii cu copii mici, care trăiesc în singurătatea muntelui, departe de toate…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe