Connect with us

Eveniment

Fosta primăriță și alți trei angajați din Primăria Reghin, trimiși în judecată de DNA. Dezinfectant cumpărat la prețuri umflate

Publicat


Fostul primar al municipiului Reghin, Maria Precup, şi alţi trei angajaţi ai administraţiei publice locale au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Cei patru sunt cercetați într-un dosar privind achiziţionarea a 3.000 de litri dezinfectant de mâini, neautorizat la comercializare în România, care ar fi fost achiziţionat la un preţ cu 545% mai mare decât oferta unui alt furnizor.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, Maria Precup, alături de secretarul general al Primăriei municipiului Reghin, Mirela Minodora Radoi, un consilier în cadrul Biroului Achiziţii Publice, Natalia-Ramona Moldovan, fostul consilier al primarului, Crina Slev, şi administratorul unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

Dezinfectant achitat în avans, la un preț umflat cu 545% mai mare

„În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantităţi de 3.000 de litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România şi care ar fi fost achiziţionat la un preţ cu 545% mai mare decât preţul furnizorului iniţial.

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba română pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziţiei chimice şi a modului de utilizare”, au precizat reprezentanţii DNA, într-un comunicat de presă.

DNA a arătat că, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituţiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziţiona direct produse şi servicii, s-ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

„În cazul unuia dintre ele ar fi şi achitat anticipat comanda, în condiţiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziţionată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziţiei cantităţii de dezinfectant, menţionată mai sus, ar fi fost întocmite şi antedatate de către Moldovan-Verdeş Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecţie Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, judeţul Mureş, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona. (…)

Anterior, la data de 03 noiembrie 2022, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Moldovan-Verdeş Adrian-Ioan, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de fals intelectual.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: un an şi patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, a precizat DNA.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost înaintate la Tribunalul Mureş.

De asemenea, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals

Maria Precup, la data faptei primar al municipiului Reghin, judeţul Mureş, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Mirela Minodora Radoi, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Natalia-Ramona Moldovan, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziţii Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals.

Crina Cristiana Slev, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menţionată mai sus.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Două sticle de băutură ieftină l-au adus în fața instanței: Bărbat din Alba, trimis în judecată după ce a furat dintr-un Profi

Publicat

Un bărbat din Alba va ajunge în fața instanței și va fi judecat pentru furt calificat. Fapta: a furat două sticle cu băutură ieftină, dintr-un magazin Profi din Blaj.

Fapta s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an, iar dosarul a primit ”undă verde” în 26 martie 2024. Bărbatul în cauză va fi judecat de magistrații Judecătoriei Blaj. 

Suma, prejudiciul pe care l-a cauzat prin furtul său este de 37 de lei și 10 bani.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Când au elevii catolici VACANȚA de Paște în 2024

Publicat

Paștele catolic se sărbătorește, anul acesta, înaintea celui ortodox, pe 31 martie. Potrivit legislației în vigoare, elevii și profesorii au dreptul la zile libere.

Ministerul Educației a comunicat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Andrei Haneș, taragotistul din Alba, a luat locul I la Festivalul Național ”Florile Ceahlăului”. O doină a cucerit jurații

Publicat

Andrei Haneș, tânărul taragotist din Alba, a cucerit jurații Festivalului Național ”Florile Ceahlăului”. Acesta a obținut locul I, la secțiunea instrumente populare.

Muzicianul a declarat pentru alba24.ro că o doină a fost cea care i-a încântat pe jurați.

La preselecții, pentru festivalul național s-au înscris în jur de 200 de concurenți. Au fost selectați 85, dar în gală au intrat doar 25 de muzicieni.

Andrei și-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Primăria Alba Iulia caută firme care să curețe zonele de colectare a deșeurilor din municipiu. Valoarea contractului

Publicat

Primăria Alba Iulia caută firme care să asigure curățarea și dezinfectarea zonelor unde sunt puncte de colectare a deșeurilor din municipiu.

Este vorba despre cele peste 100 de platforme de gunoi, subterane și supraterane.

Primăria a lansat în 25 martie procedura de achiziție directă. Obiectul este ”curățarea și dezinfectarea platformelor subterane și supraterane din municipiul Alba Iulia.

Aceste servicii vor fi asigurate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe