Connect with us

Cluj

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare și alți angajați, trimiși în judecată de DNA Cluj pentru agresarea sexuală a două subordonate

Publicat



Arhivă foto

DNA – Serviciul Teritorial Cluj a anunțat că a trimis în judecată fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Chiș Horia Ștefan, și alți angajați ai instituției într-un dosar care vizează agresarea sexuală a două subordonate.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 996/VIII/3 din 22 noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului: Chiş Horia Ştefan, ofiţer de poliţie, fost director al Penitenciarului Baia Mare, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată, şantaj (două fapte, din care una în formă continuată); în stare de libertate, a inculpaţilor: Kozma Angela Carmen, ofiţer de poliţie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată; Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea şi Tecar Gabriel Cătălin, agenţi de poliţie în cadrul Penitenciarului Baia Mare, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de DNA Cluj.

Potrivit sursei citate, în perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi pretins de la două subordonate, ofiţeri de poliţie, favoruri de natură sexuală, prevalându-se şi profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcţia pe care acesta o deţinea la vremea respectivă.

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale.

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare și alți angajați, trimiși în judecată de DNA Cluj pentru agresarea sexuală a două subordonate. Inculpatul Chiş Horia ar fi fost susţinut şi de psihologul penitenciarului Baia Mare

Actele de violenţă ar fi avut loc chiar în biroul directorului.

Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecinţe ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcţie, precum şi posibile urmări pentru situaţia sa familială), inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată să nu sesizeze Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ameninţând că atât victima, cât şi penitenciarul vor avea de suferit.

În acest demers, inculpatul Chiş Horia ar fi fost susţinut şi de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Kozma Angela Carmen.

În acelaşi context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat aceeaşi persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare, cu scopul distrugerii credibilităţii acesteia, se afirmă în comunicatul menţionat.

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare și alți angajați, trimiși în judecată de DNA Cluj pentru agresarea sexuală a două subordonate. Ce susține DNA

„După demararea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menţionate mai sus, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declaraţii care să-l avantajeze pe inculpat.

Fiind audiaţi în calitate de martor în prezenta cauză, inculpaţii Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea şi Tecar Gabriel Cătălin, ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai afirmă în comunicatul DNA Cluj. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Este realist „Planul Simion” de a construi apartamente la 500-600 euro/mp?

Publicat

George Simion este primul candidat pentru alegerile prezidențiale care își anunță planul cu care vrea să obțină voturile românilor. După ce și-a lansat candidatura în urmă cu două săptămâni, liderul AUR a venit în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere nu vor CREȘTE de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a ÎNGHEȚAT

Publicat

E oficial! Amenzile rutiere nu vor crește de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a înghețat, după majorarea salariului minim, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.

„Astăzi vom îngheţa şi punctul de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Scrisoarea unui fost senator USR de Cluj pentru Elena Lasconi: „La Cluj, USR a pierdut două treimi din voturi, în 5 ani!”

Publicat

USR a pierdut în doar cinci ani peste 80.000 de voturi la Cluj, semnalează fostul senator Mihai Goțiu, într-o scrisoare deschisă adresată noii președinte a partidului, Elena Lasconi.

Mihai Goțiu, fost senator de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. 16.000 de persoane în plimbare pe Strada Potaissa la Piața de flori altfel

Publicat

Peste 16.000 de oameni din întregul oraș au ajuns la ediția de anul acesta a evenimentului „Strada Potaissa – Piața de flori altfel”, în creștere față de anul trecut.

Al 8-lea capitol al Străzii Potaissa…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe