Connect with us

Eveniment

Fostul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, achitat definitiv în dosarul „TransSil”

Publicat


sursa foto: Facebook / Dorin Florea, arhivă foto

Fostul primar Dorin Florea a fost achitat în dosarul „TransSil”, în care era acuzat de atribuirea „cu încălcarea legii” a unui teren cu o suprafaţă de 20.400 metri pătraţi către o asociaţie sportivă.

Aceasta măsură a venit după ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, 2 februarie 2023, ca nefondate apelurile înaintate de procurorii anticorupţie şi municipalitatea Târgu Mureş împotriva sentinţei Tribunalului Mureş prin 

Hotărârea nr.197/2023 din 02.02.2023, a Curţii de Apel Cluj, este definitivă.

„În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi Municipiul Târgu-Mureş împotriva Sentinţei penale nr. 160/15 noiembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Mureş în dosar nr. 1883/102/2016.

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor promovate în cauză rămân în sarcina statului”, se arată pe portalul instanţei clujene.

Alături de fostul primar Dorin Florea, în dosar a fost achitată şi fosta secretară a municipiului Târgu Mureş, Maria Cioban, care, de asemenea, fusese acuzată de comiterea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu.

În soluţia în Dosarul numărul 1883/102/2016, Tribunalul Mureş arăta că „Fapta nu există”, potrivit articolului 10 litera a din Codul de Procedură Penală şi că instanţa „achită pe inculpaţii F.D. () şi C.M. () de sub acuza comiterii infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu”.

Fostul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, achitat definitiv în dosarul „TransSil”. Dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cluj

În soluţia menţinută, joi, de Curtea de Apel Cluj se mai arată că instanţa a admis şi excepţia de nelegalitate a unor dispoziţii din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureş nr. 110 din data de 4 septembrie 2008, referitoare la înscrierea în inventarul domeniului public al municipiului a terenului în suprafaţă de 20.400 mp.

După depunerea apelurilor faţă de decizia din primă instanţă, dosarul a fost strămutat spre judecare de la Curtea de Apel Târgu Mureş, la Curtea de Apel Cluj, în luna mai 2022.

În luna septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului edil Dorin Florea şi a fostului secretar al municipiului, Maria Cioban.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arătau că primarul Dorin Florea, în cursul anului 2008, „prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a prevederilor legale” ar fi întocmit şi semnat o expunere de motive, prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local adoptarea, în regim de urgenţă, deşi situaţia nu o impunea, a propunerii de atribuire, cu titlu gratuit către o asociaţie sportivă, a unui teren în suprafaţă de 20.400 mp, situat în municipiul Târgu Mureş.

Fostul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, achitat definitiv în dosarul „TransSil”. Precizările Curții de Apel Târgu Mureș

În luna iulie 2022, Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut hotărârea Tribunalului prin care fostul primar al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, fostul consilier al primarului, Sergiu Claudiu Maior, precum şi fostul secretar al municipiului, Andrei Mureşan, au fost achitaţi de sub acuzaţiile de uzurparea funcţiei şi complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată, în 9.198 de acte materiale, după ce au fost trimişi în judecată, în anul 2017, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins atunci, ca nefondate, apelurile declarate împotriva sentinţei Tribunalului Mureş din Dosarul nr. 3287/102/2017, care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, hotărârea fiind definitivă.

De asemenea, Tribunalul Harghita i-a achitat, în luna iulie 2021, pe Dorin Florea şi pe alţi opt inculpaţi, precum şi Asociaţia Sportivă „Fotbal Club ASA 2013”, în dosarul finanţării echipei de fotbal locale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş în luna decembrie 2015.

Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzaţia comiterii infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”, la fel şi în cazul celorlalţi inculpaţ. Această hotărâre nu este definitivă, fiind atacată cu apel. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: INCENDIU pe Autostrada A10, sensul de mers Turda-Aiud. O mașină a luat foc

Publicat

Un incendiu a izbucnit vineri, 19 aprilie 2024, pe Autostrada A10, pe sensul de mers Turda-Aiud. 

Incendiul a fost semnalat în jurul orei 16.00. Din câte se pare un autoturism a fost cuprins de flăcări.

La fața locului intervin pompierii din Aiud cu două autospeciale.

Misiunea pompierilor este în dinamică.

Știre în curs de actualizare.

UPDATE 16.20 O mașina arde generalizat

Reprezentanții ISU Alba transmit că forțele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Între LEGO, Kovacs și Dmitri Vegas

Publicat

Weekendul din această săptămână se anunță unul friguros. Asta nu înseamnă că trebuie să stați la gura sobei. Să nu exagerăm… Oferta e generoasă, mergând de la o expoziție de LEGO la Iulius Mall până la un concert…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Tentative de fraudă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajați ai DNSC. Atenționarea instituției

Publicat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei campanii de apleuri false. Atacatorii se prezintă la telefon drept angajați ai DNSC.

Potrivit instituției, persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.

Pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe