Connect with us

Eveniment

Fostul şef al Camerei de Comerţ Bucureşti Sorin Dimitriu scapă de un dosar după ce faptele s-au prescris

Publicat



Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Sorin Dimitriu, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Bucureşti (CCIB), într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, după ce faptele de care este acuzat s-au prescris.

De altfel, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru prescrierea faptelor şi pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar, respectiv Gabriel Dan Mihuţ, fost director general în CCIB, Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB, dar şi persoana juridică Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, instanţa a decis ridicarea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Sorin Dimitriu a mai fost trimis în judecată în alte două dosare privind fraude cu fonduri europene, în care a primit o condamnare definitivă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce mai multe probe au fost declarate nule de judecători ca urmare a aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale, precum şi o condamnare de 3 ani şi 4 luni închisoare, dar care nu este definitivă.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a fost trimis în judecată în acest dosar în decembrie 2018, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010 – 2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu şi Gabriel Dan Mihuţ, beneficiind de sprijinul inculpatei Laurenţia Vasilescu, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale CCIB.

„Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, susţine DNA.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a restituit suma de 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decât cele prevăzute în proiect.

Ministerul Educaţiei Naţionale s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 3.015.918 lei. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. TIFF dă petrecere în grădina Castelului Bánffy din Răscruci, cea mai nouă atracție din județul Cluj

Publicat

Ediția de anul acesta a festivalului TIFF aduce un eveniment care îmbină muzica, filmul și tradiția într-un loc cu totul inedit: Castelul Bánffy din Răscruci, inaugurat recent de Consiliul Județean Cluj.

Castelul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Sisteme de colectare și epurare a apelor uzate, în comuna Blandiana. Investiție de peste 5,2 milioane de lei

Publicat

Sisteme de colectare și epurare a apelor uzate, în comuna Blandiana. Locuitorii din satele Blandiana, Acmariu și Răcătău vor beneficia de sisteme individuale de colectare și epurare a apelor uzate, printr-o investiție de peste 5,2 milioane de lei. 

Primăria Blandiana a lansat, pe 11 mai, în SEAP o licitație pentru realizarea de sisteme individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate în comună.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.287.670 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.

Investiția prevede lucrări de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Salariul mediu net a depășit 1000 de euro pe lună, în România. Unde sunt cele mai mari venituri

Publicat

Salariul mediu net a depășit 1000 de euro pe lună, în România, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

”Așa cum spuneam la începutul anului, salariul mediu net de peste 1.000 euro va deveni normalitate în 2024.

Iată că cifrele de la Institutul Național de Statistică ne confirmă acest lucru:

Salariul mediu net a depășit 1.000 euro/lună, ajungând la 1.043 eur în valoare nominală”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Salariul mediu net. Datele Institutului Național de Statistică

În luna martie 2024,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Peste 40 de șoferi testați pentru alcool sau droguri, în Alba, în ultimele 24 de ore. Acțiunile polițiștilor și jandarmilor

Publicat

Peste 40 de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 371 de verificări de persoane și 244 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost constatate 124 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 16.670 lei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe