Connect with us

Eveniment

Fostul șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, urmărit penal într-un dosar de luare de mită. Ce șpagă ar fi luat

Publicat



Fostul inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş este urmărit penal de DNA, într-un dosar în care este bănuit de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. Potrivit unui comunicat al DNA, Păşcan Sabin Gavril, care a demisionat în urmă cu câteva zile din funcţia de inspector general şcolar al isj Mureş, ar fi intervenit în favoarea unui candidat, pentru a promova o probă la examenul de Bacalaureat.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Păşcan Sabin Gavril, la data faptelor Inspector General Şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, luare de mită (două fapte).

Șpagă pentru promovarea examenului de Bacalaureat

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, în calitatea menţionată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfăşurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen”, a precizat Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, la solicitarea presei.

În acelaşi context, susţine DNA, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de Bacalaureat.

„În data de 14 martie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi”, precizează DNA.

Potrivit DNA, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

„Suspectului Păşcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie”, se mai arată în informarea DNA.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Idei de rețete interesante

Publicat

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Se poate întâmpla ca după mesele de sărbători să rămână feluri de mâncare neconsumate. Pentru a diversifica meniul în perioada următoare, aceste alimente pot fi refolosite și pot fi transformate în noi preparate culinare.

Dacă v-au rămas bucăți de friptură sau drob, cozonac, ouă roșii sau legume după masa de Paște, acestea pot fi utilizate pentru a găti alte feluri de mâncare. Important este să fie bine păstrate în zilele de sărbători.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Mașină intrată într-un copac în județul Cluj. Șoferul, consultat de SMURD

Publicat

Un autoturism a intrat, sâmbătă, într-un copac între localitățile Viștea si Gârbău, șoferul primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Potrivit ISU Cluj, șoferul are aproximativ 20 de ani și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Florin Piersic își petrece Paștile la Institutul Inimii Cluj-Napoca. E supravegheat atent de medici

Publicat

Actorul Florin Piersic își va petrece Paștile la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști de aici după ce a fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Ziua Internațională a Pompierilor, sărbătorită în 4 mai. Cine a fost Sfântul Florian, ocrotitorul salvatorilor

Publicat

Ziua Internaţională a Pompierilor este sărbătorită în 4 mai, în fiecare an. Cu acest prilej, sunt recunoscute sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru cetățenii aflați în pericol.

Ziua Internaţională a pompierilor a fost instituită la 4 mai 1999, ca urmare a morţii a cinci pompieri, într-un incendiu de vegetaţie din Linton, Statul Victoria, Australia.

Cei cinci pompieri au fost trimiși să stingă un incendiu de pădure. O schimbare bruscă a vântului a dus flăcările în drumul camionului de intervenție. Din nefericire, aceștia nu au mai putut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe