Brasov
FOTO: 11 proiecte de mediu propuse Primăriei Brașov pentru finanțare. Bugetul pus la dispoziție este 600.000 de lei

Un număr de 11 organizaţii nonguvernamentale au depus la Primăria Braşov solicitări de finanţare nerambursabilă pentru proiecte dedicate protejării mediului. Bugetul total pus la dispoziţie în anul 2023 de municipalitate este de 600.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, unsprezece organizații nonguvernamentale au depus la Primăria Municipiului Brașov proiecte de organizare a unor evenimente dedicate protejării mediului, pentru a fi finanțate prin ghidul de finanțare a organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Pentru a fi eligibile, cele 11 proiecte trebuie să includă minim o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, respectiv 4 – 10 septembrie 2023.
Conform calendarului actualizat al acestui ghid, în perioada 31 martie – 6 aprilie se va desfășura prima etapă de evaluare: verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare.
„Faptul că am reușit să lansăm Ghidul de finanțare pentru proiecte de mediu destinat societății civile brașovene mai repede și cu o alocare financiară mărită față de anul trecut, precum și interesul arătat de organizațiile de mediu, reprezintă o confirmare a dorinței societății civile de a fi parte din schimbarea pe care ne-o dorim la nivelul orașului nostru, de a transforma Brașovul în capitala verde a României.
În perioada următoare vom evalua proiectele, iar din luna mai va putea începe implementarea lor.
Cel puțin o componentă se va desfășura în perioada Forumului Orașelor Verzi, o componentă adresată publicului larg, publicului brașovean.
Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul ne aduce beneficii tuturor”, a declarat primarul Allen Coliban.
Proiectele depuse trebuie să se înscrie în următoarele arii tematice: „Mobilitate și transport alternativ“, „Managementul deșeurilor“, „Spații verzi și reconversie urbană“, „Calitatea aerului“ și „Energie regenerabilă“, cu următoarele obiective: informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare, forma lor putând varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă etc) și până la proiecte educative (ateliere creative, sesiuni de informare, dezbateri etc.).
Valoarea maximă care poate fi alocată unui singur proiect de mediu este de 100.000 de lei, contribuția beneficiarului fiind de 10%.
Potrivit Ghidului de finanțare, acordarea sumelor nerambursabile se realizează având la bază calitatea și originalitatea proiectului; relevanța; fezabilitatea; rezultatele așteptate, impactul și sustenabilitatea; modul în care a fost întocmit bugetul proiectului.
Calendarul, actualizat, pentru concursul de proiecte de mediu – 2023
31 martie – 6 aprilie – Verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare (Etapa I);
7 aprilie – Afișarea listei cu proiectele eligibile în etapa I, respectiv lista cu proiectele care nu sunt eligibile;
10 – 25 aprilie – Analizarea și notarea proiectelor de către Comisia de Evaluare (Etapa a II-a);
26 – 27 aprilie – Publicarea listei cu proiectele selectate pentru finanțare, inclusiv punctajul obținut de fiecare proiect;
28 aprilie – 3 mai – Termenul pentru depunerea contestațiilor;
4 – 8 mai – Termenul pentru soluționarea contestațiilor;
9 mai – Publicarea listelor finale cu proiectele selectate pentru finanțare.
sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
VIDEO: Șofer prins la volan cu viteză de 243 kilometri pe oră, pe Autostrada A3 în județul Brașov

Un șofer a fost prins la volanul unei mașini, vineri la amiază, în timp ce conducea cu viteză de peste 240 kilometri pe oră pe Autostrada A3, în județul Brașov.
Potrivit IPJ Brașov, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au surprins cu aparatul radar un autoturism care circula cu viteza de 243 km/h, pe sectorul de autostradă A3, în județul Brașov.
Recordul deosebit de periculos a fost înregistrat vineri, 2 iunie, într-o acțiune pe care polițiștii brașoveni au organizat-o pentru a menține climatul de siguranță rutieră pe drumurile publice din județ, în contextul minivacanței prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, atunci când este cunoscută o creștere a numărului de vehicule și turiști.
După ce l-au tras pe dreapta pe conducătorul auto, un bărbat din județul Buzău, polițiștii au fost extrem de îngrijorați când au observat că în vehiculul sport se mai aflau alți trei copii, pentru care șoferul nu dorea decât să le demonstreze cu ce viteză maximă poate rula autovehiculul său.
Din fericire, acestă acțiune periculoasă a fost oprită la timp de polițiști, iar pentru viteza cu care bărbatul a circulat, a fost amendat și i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile de la momentul identificării, ceea ce a făcut ca deplasarea să fie continuată de o altă persoană.
Tot în cadrul activităților de monitorizare a traficului rutier de astăzi, până la acest moment altor 5 conducători auto le-au fost reținute permisele de conducere pentru încălcarea regimului legal de viteză.
Poliția Rutieră Brașov cere conducătorilor auto să respecte normele rutiere și să nu întreprindă acțiuni care să le poată pune viața în pericol.

Trei județe din Ardeal se află, vineri dimineață, sub o avertizare meteo cod galben de ceață densă. Meteorologii anunță că, până la ora 09.00, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.
Zone vizate
Județul Braşov: Făgăraș, Mândra, Voila, Viștea, Ucea, Beclean;
Județul Harghita: zona depresionară, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;
Județul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Boița, Cârța.
Brasov
Avertizare nowcasting: Zone din județul Brașov, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi la amiază, 1 iunie 2023, o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Brașov.
Avertizarea este valabilă până la ora 14:40.
Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
Județul Braşov: Săcele, Prejmer, Tărlungeni, Hărman, Teliu, Sânpetru, Vama Buzăului, Budila

Un incendiu a izbucnit, miercuri după-amiază la o locomotivă cu abur aflată în Gara Brașov.
Potrivit ISU Brașov, incendiul s-a produs la o locomotivă cu abur în Gara Brașov.
UPDATE ora 18.20: Incendiul a fost lichidat. Nu s-au înregistrat victime. Au ars cărbunii din cuva de alimentare a locomotivei.
Știrea inițială
S-au deplasat la fața locului 3 autospeciale de stingere.
Se intervine pentru localizarea și lichidarea incendiului.
Din primele informații se pare că în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime.