Connect with us

Eveniment

FOTO: Au fost finalizare lucrările de reabilitare energetică a două blocuri din Zalău. Proiect în valoare de peste 2 milioane de lei

Publicatsursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Zalău

Blocurile de locuințe P40 și D111 din municipiul Zalău, județul Sălaj, sunt mai eficiente energetic. Proiectul în valoare de peste 2 milioane de lei a fost finalizat.

Potrivit Primăriei Zalău, municipiul Zalău finalizează proiectul de eficiență energetică în cadrul operațiunii privind clădirile rezidențiale, cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe P40 și D111 din municipiul Zalău”, SMIS 120427.

Proiectul s-a desfășurat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidenţiale.

Obiectivul general al proiectului este creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Zalău în contextul demersurilor efectuate de autoritățile locale pentru combaterea efectelor generate de gazele cu efect de seră.

Rezultatele vizate de proiect sunt scăderea consumului anual specific de energie al blocului de locuințe cu cel puțin 50% și creșterea numărului de gospodării cu o clasificare mai bună a consumului de energie cu un număr total de 55 apartamente, la cele două blocuri.

Lucrările principale care au condus la eficientizarea energetică

Lucrările principale care au condus la eficientizarea energetică, după cum au fost incluse în auditul energetic, se referă la:

izolarea termică a părții opace cu o grosime a termosistemului de 15 cm, inclusiv a parapeților balcoanelor/logiilor;

închiderea balcoanelor sau a logiilor și înlocuirea tâmplăriei neperformante cu una performantă energetic, inclusiv a acceselor în interiorul blocurilor și pe casa scării, după caz;

  • închiderea balcoanelor de la ultimul nivel cu panouri termoizolante;
  • termohidroizolarea planșeului peste ultimul nivel în cazul acoperișului tip terasă cu termosistem de 20 cm;
  • alte măsuri care nu au vizat în mod direct eficiența energetică, dar au fost necesare, sunt cele de reparare a sistemelor de colectare și evacuare a apelor pluviale;
  • refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție;
  • refacerea canalelor de ventilație în apartamente;
  • realizarea de rampe de acces, montarea liftului la Blocul P40 etc.

Durata lucrărilor a fost de peste 27 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Beneficiile proprietarilor celor 55 de apartamente, rezultate din derularea investiției sunt: creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe – consumul anual specific de energie [kWh/m2an] diminuându-se în medie cu cca 60%; scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră; reducerea costurilor la întreținere cu încălzirea; îmbunătățirea esteticii arealului unde se află amplasate blocurile de locuințe.

Valoarea proiectului

Investiția are un impact favorabil la nivel local prin reducerea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor celor două blocuri de locuințe cu efect asupra reducerii costurilor la încălzire pentru proprietari; diminuarea consecințelor schimbărilor climatice prin reducerea gazelor cu efect de seră, deci un ambient mai curat și nu în ultimul rând o estetică îmbunătățită a zonei.

Valoarea totală a proiectului este 2.065.215,02 lei cu TVA, din care contribuția FEDR 882.442,44 lei cu TVA, contribuția bugetului național 155.725,15 lei cu TVA, contribuția locală (cheltuieli eligibile și neeligibile) este 1.027.047,43 lei cu TVA.

Alte informații se pot regăsi pe site-ul www.zalausj.ro, la secţiunea ”Proiecte şi programe” sau la următoarele persoane de contact: Alexandru Dorin Pura, manager de proiect, puradorin@zalausj.ro, și Diana Breban, purtător de cuvânt, brebandiana@zalausj.ro, tel. 0260/610550.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Zalău


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Maria Forna, președinta ATOP Cluj și consilier județean, donează sânge de peste 17 ani. A făcut-o și în 14 iunie

Publicat

Președinta Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Cluj, Maria Forna, care este și consilie județean, a donat sânge vineri, 14 iunie, o zi specială.

Astăzi, este Ziua Internațională a Donatorului de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. EXPLOZIE urmată de incendiu la o casă din Fizeșu Gherlii. Un bărbat a suferit arsuri grave

Publicat

Un bărbat a fost grav rănit într-o explozie care a avut loc în casa în care locuiește din localitatea Bonț, comuna Fizeșu Gherlii.

Două autospeciale pentru stingerea incendiilor au fost trimise la locul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

LIVE VIDEO: Campionatului Naţional de Super Rally, etapa de la Alba Iulia. Prezentarea oficială a mașinilor și a șoferilor

Publicat

Mașinile de concurs care participa la etapa de raliu de la Alba Iulia sunt prezentate oficial, vineri seara.

Potrivit regulamentului, la competiție vor participa piloți și copiloți cu licență anuală 2024 emisă de FRAS, echipe (constituite din doi concurenți, indiferent de clasă) dar și invitați One Event din partea...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

„Bursucul” mai vrea un ATACANT. Este un jucător crescut de PSG

Publicat

„Bursucul” mai vrea un atacant la CFR Cluj. Kalifa Coulibaly (32 de ani), un atacant din Mali, a retrogradat din Ligue 2 în Ligue 3 cu Quevilly – Rouen Metropole (QRM).

Vârful a avut însă individual un sezon…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe