Eveniment
FOTO: Audieri la DIICOT Timișoara după destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi
La sediul DIICOT Timişoara sunt aşteptate, marţi, 27 de persoane, pentru audieri, după ce procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Timişoara au efectuat 19 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi.
În cauză s-a reţinut faptul că începând cu luna iulie, până în 30 septembrie, 24 de suspecţi (doi cetăţeni iranieni, patru cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani) au pus bazele unui grup infracţional organizat pentru a înlesni trecerea ilegală a frontierei a unor de migranţi de origine afgană şi pakistaneză, arată un comunicat al DIICOT Timişoara remis, mari, AGERPRES.
Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre şi transportate ulterior în Timişoara, unde migranţii fie erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcaţi în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti, în funcţie de suma pe care o achitau către organizatori, respectiv între 500 şi 1.500 euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timişoara, Arad şi Hunedoara.
Migranţii care reuşeau să achite preţul cerut erau transportaţi de către cetăţenii români, în maximum trei zile de la cazare, într-una din parcările de TIR din Ilia, Chizătău, Şustra, Giarmata, Şagu, M11, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nădlac. Apoi, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel dacă respectivul TIR putea fi încărcat cu migranţi, în funcţie de destinaţia acestuia.
Activitatea infracţională a fost structurată pe trei paliere
Activitatea infracţională a fost structurată pe trei paliere, potrivit DIICOT Timişoara.
Segmentul de finanţare era asigurat de către liderii grupării care aveau rolul de a încasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranţi care acţionează pe filiera Turcia-Serbia, sumele fiind folosite pentru organizarea reţelei pe teritoriul României. Ei se deplasau de la Bucureşti la Timişoara, achitând cheltuielile ocazionate de traficul de migranţi, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcărilor) care efectuau activităţile de transfer şi introducere în tiruri. La rândul lor, organizatorii afgani ai parcărilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport către şoferii de taxi.
Un alt segmentul de organizare a activităţilor infracţionale în parcări era asigurat de câte patru cetăţeni afgani pentru fiecare parcare, care acţionau doar în parcarea alocată.
Cel de-al treilea segment viza transportul intern care era asigurat de către cetăţeni români, şoferi de taxi.
Membrii grupului infracţional au derulat continuu, din iulie, activitatea de trafic de migranţi
Membrii grupului infracţional au derulat continuu, din iulie, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment, fiind identificate un număr de 53 de acte materiale, produsul infracţional estimat în cauză fiind de aproximativ 500.000 de euro.
Cercetările s-au desfăşurat în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între DIICOT şi Departamentul de Procuratură Publică Traunstein din Germania, patru poliţişti germani fiind delegaţi să asiste la activităţile desfăşurate pe teritoriul României.
Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către EUROJUST. Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Guvernul va aproba astăzi data alegerilor prezidențiale 2025. Ce se mai află pe ordinea de zi a ședinței
Guvernul României are pe ordinea de zi a şedinţei de joi hotărârile privind organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale şi a alegerilor locale parţiale şi o analiză referitoare la proiectul de OUG privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului.
Actul normativ stabileşte ca scrutinul pentru alegerea președintelui României să aibă loc pe 4 mai.
Când începe perioada…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Care este valoarea investiției
Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Administrația locală din orașul Zlatna va implementa un sistem integrat de management urban, ce vizează, printre altele, creșterea siguranței auto și pietonale și fluidizarea traficului pe arterele principale.
Primăria Zlatna a lansat pe 14 ianuarie, în platforma SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Situația politică internă, rezultat al anulării alegerilor prezidențiale, lipsa bugetului de stat dar și creșterea inflației în decembrie la 5,14%, de la 4,62% în septembrie, au fost tot atâtea motive pentru banca…
Citește mai mult pe Cluj24
Câți aditivi alimentari poate conține o ciorbă de legume de la restaurant. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că o astfel de ciorbă poate conține până la 9 aditivi alimentari.
Studiul a fost realizat pe baza informațiilor din meniurile fizice ale restaurantelor incluse în cercetare, precum și de pe site-urile acestora, de unde consumatorii pot comanda…
Citește mai mult pe Alba24.ro