Connect with us

Cluj

FOTO. Birou vechi de 150 de ani, restaurat și amplasat în cabinetul rectorului UBB. Servește la semnarea Cărții de Onoare

Publicat


david bi 3.jpg

Un birou din lemen sculptat, vechi de aproximativ 150 de ani, a fost restaurat prin grija rectorului Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, și amplasat în cabinetul său, urmând să fie folosit ca loc de semnare a Cărții de Onoare a instituției.

”Biroul a fost găsit în clădirea Facultății de Chimie, unde a fost fosta Universitate Bolyai. Era în cabinetul unui profesor care s-a pensionat și nu știam, la început, că este atât de vechi și de valoros.

Restauratorul ne-a spus că este din lemn de cireș și datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca stil și mod de construcție. Aparținea de fost universitate maghiară, fondată în 1872 la Cluj.

Mă bucur că l-am găsit și, chiar dacă nu așa au fost gândite lucrurile, în acest an sărbătorim 150 de ani de universitate maghiară, iar în acest context vor fi organizate o serie de evenimente, de revalorizare a istoriei și tradiției învământului superior în oraș”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, pentru Cluj24.

Scop nou pentru un birou vechi

Acesta a precizat UBB are terenuri, clădiri, mobilier, laboratoare care țin de vechile universități, iar atunci când ai o astfel de istorie veche trebuie să o valorizezi sub toate aspectele.

Restaurarea biroului a durat câteva luni și a fost amplasat în cabinetul rectorului, devenind biroul oficial pentru ceremonia de semnare în Cartea de Onoare a UBB.

”Este vorba, de obicei, de personalități marcante care trec pragul universității noastre, de cei care primesc titlul de Doctor Honoris Causa. Am pus în valoare un obiect care, probabil, se pierdea și care se potrivește, acum, cu această perioadă în care sărbătorim 150 de universitate maghiară la Cluj”, a mai spus Daniel David.

De asemenea, într-o altă încăpere a cabinetului său se mai află o bibliotecă și un alt birou plus o măsuță, ambele din lemn masiv, care datează de acum 100 – 150 de ani, și care au aparținut, de asemenea, universității maghiare din Cluj care s-a mutat la Szeged în 1918.

sursa: Cluj24.ro

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ExclusiKITSCH de Cluj. Vilă de aproape 2 milioane de euro, de VÂNZARE pe un site internațional, cu solar și sală de fitness

Publicat

Se vinde încă o vilă exclusivistă în Cluj-Napoca, pe un site internațional de imobiliare. Pe lângă cele 10 camere și 5 băi, are jardinieră, solar, spălătorie, terasă, garaj și multe altele, iar prețul e la fel de efervescent precum descrierea imobilului, ajungând la aproape 2 milioane de euro. S-ar putea spune și despre colecția de magneți de frigider că e efervescentă, dar mai degrabă solarul și sala de fitness sunt cele care aduc un plus de personalitate locuinței. 

„Vila de față se distinge prin aspectele moderne de high living ce o definesc. Dotările exclusiviste, între care un jacuzzi, o sală de fitness, un solar și o saună, o…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

INCENDIU pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. O persoană a suferit un ATAC de panică

Publicat

Un incendiu a avut loc, joi dimineața, pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale. O persoană a suferit un atac de panică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu care s-a produs într-un imobil situat pe strada Dorobanților.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 25 mp și a afectat o canapea și mai multe bunuri. Flăcările sunt lichidate, însă imobilul este în continuare inundat cu fum. O persoană cu atac de panică este evaluată de echipajul SMURD. La misiune mai iau parte două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Legitima APĂRARE, extinsă și pe STRADĂ. Închisoare pentru ÎNCĂIERARE. Pedepse mai ASPRE în noul Cod Penal

Publicat

Guvernul intenționează să modifice Codul Penal și să înăsprească pedepsele pentru un număr de șase infracțiuni. Modificările incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și ar spori gradul de protecție și siguranță pentru cetățean, arată inițiatorii.

Lucian Bode, ministru de Interne, și premierul Nicolae Ciucă, ambii parlamentari PNL, sunt cei care au depus proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal.

Legitima apărare, extinsă și pe stradă. Închisoare pentru bătaie. Pedepse mai aspre în noul Cod Penal

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, o inițiativă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Agenții IMOBILIARI, trimiși la CURSURI. Guvernul vrea să schimbe modul de funcționare a acestora

Publicat

Profesia de agent imobiliar ar putea fi reglementată în România și toți cei care sunt agenți imobiliari, sau vor să fie să urmeze mai multe cursuri de pregătire și perfecționare.

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți deputați PNL, printre care și Florin Roman, deputat PNL de Alba. Inițiatorii au precizat în nota de fundamentare că proiectul a plecat ca o nevoie, dar și de la supărările clienților după ce au avut experiențe neplăcute cu cei care le-au intermediat tranzacțiile imobiliare, potrivit Alba24.ro.

Cum tranzacțiile imobiliare sunt de obicei făcute pe sume mari, parlamentarii vor ca toți cei care profesează ca agenți…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe