Brasov
FOTO: Copiii și elevii din Brașov vor participa la lecții educative despre cum se cultivă legumele și fructele și cum se obțin produsele lactate

Elevii și copiii din Brașov vor putea să viziteze fermele din județ, acolo unde vor învăța lecții educative despre cultivarea legumelor și fructelor, cât și despre obținerea produselor lactate. Primăria a lansat procedura a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Primăria Brașov a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii din grădinițe, pentru anul şcolar 2022 – 2023.
Această componentă educativă a fost introdusă în programul ,,Cornul și laptele” la inițiativa Municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, dar și a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.
„Municipiul Brașov continuă pionieratul în programul «Cornul și laptele».
Acum, că ne-am asigurat că în școlile brașovene se livrează produse eco, care provin de la fermierii locali și producătorii din zonă, ne dorim ca elevii brașoveni să aibă ocazia să vadă cu ochii lor cum se produc aceste lactate care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc.
Tocmai pentru că Brașovul este un oraș mare și deoarece din ce în ce mai puțini copii au bunici la țară pe care să-i poată vizita, ne dorim ca aceștia să aibă ocazia de a vedea cu ochii lor ce înseamnă o fermă, ce înseamnă o livadă, ce înseamnă viața la țară.
Pe lângă vizitele la ferme, se vor putea organiza concursuri tematice în școli, în cadrul cărora copiii să învețe ce înseamnă alimentație sănătoasă, care sunt principiile unei vieți sănătoase”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Prin această achiziție de servicii, municipalitatea își propune să organizeze pentru preșcolari și elevi vizite la ferme pomicole/legumicole și la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri, la fermele de producere a laptelui şi la unități de procesare, la stațiuni de cercetare și de creștere a bovinelor.
În cadrul acestor vizite, copiii vor avea ocazia să viziteze fermele și livezile, să vadă cum se obțin și se procesează produsele, să le deguste, să primească premii pentru diferite concursuri, vor asista la demonstrații privind prepararea de salate, sucuri din fructe și legume proaspete, prepararea de shake-uri şi milkshake-uri realizate de specialiști în domeniu (bucătari, nutriționiști).
Obiectivele implementării cestui program sunt de a conștientiza preșcolarii și elevii asupra importanței unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă); creşterea consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate și un grad de informare mai mare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente.
Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.
Data limită de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, ora 11.00. Valoarea estimată a achiziției este aproximativ 750.000 de lei.
Detaliile privind licitația se găsesc pe www.brasovcity.ro, secțiunea Primăria/Achiziții/27-03-2023 ora 11:00
Primăria Brașov, premiată pentru grija pe care o are pentru calitatea produselor livrate copiilor în cadrul programului Cornul și laptele
În prima parte a lunii martie, Primăria Brașov a primit o nouă recunoaștere pentru inițiativa sa de a îmbunătăți programul Cornul și laptele, prin asigurare a unor produse naturale și de calitate.
În cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, Municipiul Brașov a primit Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu, având în vedre modul în care au fost concepute caietele de sarcini pentru achiziția produselor din cadrul acestui program, atât din punctul de vedere al calității, cât și al susținerii producătorilor locali.
,,Municipiul Brașov a fost premiat în cadrul «Galei Premiilor cu Impact Social și de Mediu 2022», ca fiind singura primărie din țară care a făcut achiziții cu impact social și de mediu.
Am primit această distincție pentru derularea programului «Cornul și laptele», tocmai pentru că, prin felul în care s-a implementat în municipiul Brașov, căutând să aducem produse de calitate, produse bio în școlile din Brașov, municipiul a dat dovadă de grijă față de mediu și grijă față de comunitatea pentru care se derulează acest program”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
„Gala Premiilor cu impact social și de mediu 2022” a avut loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația ”Centrul pentru Legislație Nonprofit” în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul și-a propus să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii.
Scopul principal este să crească nivelul de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu în sectoarele public și privat, pentru a îmbunătăți incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile și a crește calitatea vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Ordinul prin care Aeroportul Brașov – Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional a fost semnat marți de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale!
Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Braşov -Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Braşov, a fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a scris Grindeanu pe Facebook.
La finalul lunii mai, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat scenariul privind finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi viitoarele investiţii de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, în vederea depunerii prenotificării, la Comisia Europeană, pentru obţinerea unui ajutor de stat.
Conform documentelor adoptate de consilierii judeţeni, în scenariul cel mai pesimist, acest ajutor ar urma să aibă o valoare maximă de 2.325.822 de euro, iar în scenariul de bază, neutru şi cel optimist, de 1,98 milioane de euro, ambele scenarii fiind realizate în baza deficitului de finanţare operaţională de 1 martie.
Totodată, în documentele anexă la Hotărârea aprobată joi se face referire şi la planurile de investiţii pentru viitor.
Astfel, în condiţiile în care, CJ Braşov estimează că, în 2026, se va atinge pragul de un milion de călători, se va impune construcţia unui al doilea terminal.
Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 – 2033, cu o valoare estimată a investiţiei de peste 23 milioane de euro.
Lucrările ar urma să fie finanţate în proporţie de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferenţa de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenţii, bugetul de stat sau fonduri europene). Agerpres
sursa foto: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov, arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, luni la amiază pe DN 73, în județul Brașov.
Potrivit IPJ Brașov, accidentul de circulație pe DN73, a avut loc în localitatea Moieciu.
UPDATE ora 14.05: Traficul rutier se desfășoară normal.
Știrea inițială
Au fost implicate două autovehicule.
La fața locului au fost direcționate echipaje ale Poliției Rutiere Bran și, la acest moment, se efectuează cercetări pentru a se stabili circumstanțele în care a avut loc accidentul.
În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale ‐ avarii la cele două autovehicule.
Se circulă alternativ, urmând ca traficul să fie reluat în integralitate după scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile.
Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență în zonă și să respecte indicațiile polițiștilor.
Brasov
FOTO: Ursul care a dat târcoale pe străzile din Brașov a fost eutanasiat. Grav rănit, după ce a căzut de la etaj, în parcarea unui mall

Un urs care i-a băgat în sperieți pe brașoveni, fiind văzut în mai multe zile la rând în diferite zone din oraș, a fost eutanasiat. Animalul a suferit răni grave după ce a căzut de la etaj, în parcarea mall-ului AFI.
Potrivit Primăriei Brașov, luni dimineață fost prins ursul care umbla săptămâna trecută prin Răcădau și pe Calea București.
”Din pacate, din cauza rănilor pe care le avea, în urma încercării de a sări de la înălțime, răni incompatibile cu viața, ursul a fost eutanasiat.
Astăzi (luni, 5 iunie), în jurul orei 4.30, ursul a intrat in parcare la AFI. După ce a urcat la etajul 1 al parcării, a găsit un balcon, pe unde a încercat să iasă. A căzut de acolo și s-a rănit, după care a mers pe strada Romana, unde a fost prins de echipa de intervenție.
Având în vedere rănile pe care le avea, s-a luat decizia eutanasierii lui.
De la intrarea in parcarea mall-lui și până la prinderea lui, a fost monitorizat de echipa de interventie si nu a reprezentat nici un risc pentru brașoveni”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov.

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după-amiază, la hotelul-restaurant Fântâniţa Mandrei din localitatea Mândra. Mai multe persoane au reușit să iasă la timp, până la sosirea pompierilor.
Potrivit ISU Brașov, la sosirea pompierilor, incendiul, care s-a produs la coşul de fum, se manifesta la acoperişul construcţiei, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.
La faţa locului s-au deplasat, iniţial, două autospeciale de stingere, o autoscară, o autocisternă cu apă şi un echipaj SMURD.
Forţele de intervenţie au fost suplimentate ulterior cu încă o autospecială de stingere şi două autocisterne cu apă.
Știre în actualizare