Connect with us

Alba

FOTO: Descoperiri arheologice importante la Alba Iulia, cu prilejul lucrărilor pentru realizarea noii creșe din Partoș

Publicat



Descoperire arheologică la Alba Iulia, cu prilejul lucrărilor la viitoarea creșă din cartierul Partoș. Zona face parte din aria de protecție a sitului „Situl arheologic al Orașului antic Apulum”. 

Cercetarea a început în luna aprilie. O echipă de arheologi compusă din dr. Radu Ota (responsabil științific), dr. Cătălin Borangic și dr. Adrian Gligor, a efectuat o cercetare arheologică cu caracter preventiv ocazionată de viitoare lucrări de extindere a Școlii generale din cartierul Partoș.

”Pe lângă vestigiile romane care apar în mod frecvent în urma unor astfel de săpături arheologice în această zonă, și care aparțin celui mai bogat oraș roman din Dacia (colonia Aurelia Apulensis), am avut șansa de a dezveli o pivniță care a aparținut unei clădiri de epocă habsburgică, din sec. XVIII, care a funcționat și pe parcursul sec. XIX.

Această construcție a aparținut unei colonii care s-a dezvoltat datorită activității Oficiului Naval Salin, care a funcționat în timpul ocupației habsburgice, după anul 1701, fiind atestată documentar de patru hărți datate în 1752, 1761, 1769 și 1820.

Mai bine spus, este redată în apropierea unei intersecții a două străzi, denumite astăzi Dacilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO Transapuseana: A fost recepționat lotul I al celui mai spectaculos drum din Alba. O nouă destinație de vară în județ

Publicat

FOTO Transapuseana: Vicepreședintele Consiliului Judeațean Alba, Marius Hațegan, a anunțat vineri că instituția a recepționat lucrările la lotul I al unuia dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Este vorba despre Transapuseana sau Transalpina de Apuseni. Lotul II va fi recepționat în august. 

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone.

Traseul este presărat de case…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, marea sărbătoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, este o sărbătoare creștină ortodoxă care precede Floriile și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor (Săptămâna Sfântă).

Această sărbătoare cade în fiecare an în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor și este celebrată pentru a comemora evenimentul biblic al învierii lui Lazăr din Betania de către Isus Hristos, așa cum este relatat în Evanghelia după Ioan (Ioan 11:1-45).

Învierea lui Lazăr

Potrivit Bibliei, Lazăr din Betania, fratele Mariei și al Martei, a fost înviat de Isus Hristos după ce a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Supraînălțarea digului de pe râul Mureș, la Cisteiu de Mureș. Sistem de monitorizare cu fibră optică

Publicat

Supraînălțarea digului de pe râul Mureș, la Cisteiu de Mureș. O porțiune de 3,2 kilometri de dig, aflată în zona satului Cisteiu de Mureș, urmează să fie reabilitată și supraînălțată. Proiectul prevede amplasarea unui sistem de monitorizare cu fibră optică, care va putea detecta și monitoriza mișcările și deformările digului. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitarea liniilor de apărare prin supraînălțare dig mal stâng râu Mureș la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 Alba Iulia

Publicat

Târgul de cArte Alba Transilvana este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba. Anul acesta își va deschide porțile în data de 10 mai 2024, începând cu ora 10.30.

Pe toată perioada desfășurării târgului, respectiv în perioada 10-12 mai 2024, organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase surprize din zona culturii scrise și nu numai.

Prima zi a târgului de carte va fi încheiată cu o conferință susținută de Ana Blandiana și cu concertul trupei Bere Gratis.

În cea de-a doua zi, 11 mai 2024, începând cu ora…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe