Connect with us

Eveniment

FOTO: Diplomă de merit pentru fondatoarea Galeriei de Artă din Zalău. Povestea de viață a celei care a pus bazele Galeriei de Artă „Ioan Sima”

Publicat


sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Zalău

Fondatoarea Galerie de Artă Zalău a primit, marți la amiază, din partea Primăriei Municipiului Zalău o diplomă de merit. Aceasta a împlinit recent vârsta de 85 de ani.

Potrivit Primăriei Municipiul Zalău, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, alături de administratorul public, Călin Cristian Forț, au oferit în semn de recunoștință pentru întreaga activitate în slujba zălăuanilor, o diplomă de merit din partea Primăriei municipiului Zalău, un buchet de flori și o atenție, doamnei Pia Maria Badiu, fondatoarea Galeriei de Artă din Zalău, care recent a împlinit 85 de ani.

„Am petrecut astăzi clipe emoționante, acasă la Pia Maria Badiu, o venerabilă doamnă care de curând a împlinit 85 de ani.

Însoțit de administratorul public al municipiului, Călin Forț, i-am oferit acesteia, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate în slujba zălăuanilor, o diplomă de merit din partea Primăriei Municipiului Zalău, un buchet de flori și o atenție.

M-a marcat povestea de viață a doamnei Pia, cea care în urmă cu 52 de ani a pus bazele Galeriei de Artă “Ioan Sima” din centrul municipiului. Pia Maria Badiu s-a născut pe 29 ianuarie 1938 la Zalău.

A fost refugiată de război, fugind alături de tatăl său, cel care a fost preot în Bozna, și alături de mama sa la Turda, pentru a scăpa de furia armatelor care au pus stăpânire pe Sălaj.

S-a întors apoi acasă, la Zalău, unde și-a dedicat munca și priceperea în slujba zălăuanilor.

A reușit să salveze clădirea Galeriei de Artă din centrul orașului de demolarea propusă de vechea administrație din epoca trecută, apoi s-a luptat zile și nopți, reușind să obțină de la maestrul Ioan Sima mai multe donații de tablouri pentru înființarea acestui muzeu.

Are chiar și un portret pictat de maestrul Sima, care a rămas până în ziua de astăzi în Galeria de Artă, la insistențele pictorului.

Am vrut să-i arătam doamnei Pia Maria Badiu că munca depusă pentru zălăuani și meritele sale în sprijinirea culturii municipiului nu au fost uitate.

Cu lacrimi în ochi, plină de emoție, aceasta ne-a dăruit câteva clipe în care am putut cunoaște o parte din istoria nescrisă a Zalăului, iar la final, în semn de prețuire, ne-a oferit un tablou pictat chiar de dânsa, pe care îl vom pune la loc de cinste în clădirea Primăriei Zalău, pentru a ne aminti peste ani de cea care a pus bazele frumoasei Galerii de Artă din centrul municipiului.

La mulți ani, doamna Pia Maria Badiu! Pentru noi, zălăuanii, sunteți și veți rămâne un simbol!”, a transmis primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Zalău


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO FOTO. Bukovel, DESTINAȚIE de iarnă pentru clujeni. Ce OFERĂ stațiunea din Ucraina

Publicat

Sezonul hibernal aduce, pe lângă inerentele probleme de trafic, și bucurii pentru cei mici și iubitorii sporturilor de iarnă. Stațiunile turistice devin neîncăpătoare pentru miile de turiști care dau năvală la vinul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Bani pentru școlile din Alba: LISTA școlilor din județ, care pot aplica pentru finanțări de 300.000 de lei

Publicat

Banii pentru școlile din Alba: Mai multe școli din județ pot aplica pentru finanțare de maxim 300.000 de euro pe proiect, pentru reducerea abandonului școlar.

La nivel național, peste 450 de școli sunt eligibile în apelul PNRAS runda a II-a, seria a II-a, lansat de Ministerul Educației.

Este vorba despre școli gimnaziale din Cugir, Cetatea de Baltă, Lunca Mureșului, Drașov și Roșia Montană și Liceul ”Corneliu Medrea” din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Angajări la stat. POSTURI disponibile în instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții, calendarul concursurilor

Publicat

Angajări la stat. În mai multe instituții publice din județul Alba sunt disponibile posturi pentru angajare.

Sunt organizate concursuri pentru ocuparea acestora.

Candidații interesați trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

POSTURI VACANTE:

Angajări la stat: ALBA IULIA

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

  • secretar (0,5…

    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Din Cluj în lume. Turist în Bruxelles. S-a deschis târgul de Crăciun

Publicat

În 24 noiembrie s-a deschis târgul de Crăciun din Bruxelles, o destinație foarte căutată de români.

Cu târg sau fără, capitala Belgiei, una din caputalele Uniunii Europene, oferă o multitudine de atracții,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe