Connect with us

Cluj

FOTO. După cincizeci de ani, o lucrare semnată de artistul Cornel Brudașcu este prezentată din nou publicului la Cluj

Publicat



cornel brudascu portertul sculptorului mircea spataru 1970 e1647272496769.jpg

Galeria Quadro din Cluj-Napoca organizează în perioada 14-18 martie 2022 expoziția „Szabó Tamás: Apropiere. Fotografii-portret din anii 1970-1980”, în cadrul căreia va fi expusă lucrarea intitulată ”Portretul sculptorului Mircea Spătaru”, aparținând artistului Cornel Brudașcu, care este prezentată după cinci decenii de la ultima sa expunere publică.

Lucrarea a fost realizată în 1970 și a participat în premieră, în 1973, la concursul de portrete organizat la Cagnes-sur-Mer, prin intermediul Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Comitetului de Stat pentru Cultură și Arte al României, iar ulterior expoziției, aceasta nu a mai fost returnată artistului.

În anii 2000, unul dintre colegii artistului Cornel Brudașcu, pictorul Nicolae Maniu, a observant că lucrarea se afla expusă în spațiile Ambasadei României în Franța, avizându-l pe autor în acest sens.

În urma unor cercetări, nu s-au putut determina împrejurările prin care lucrarea ajunsese să facă parte din inventarul Ambasadei României în Franța, astfel încât a rămas în continuare în patrimoniul acesteia.

În anul 2019, la inițiativa autorului și a Fundației Plan B din Cluj-Napoca, lucrarea a fost împrumutată de la Ambasada României în Franța pentru a fi expusă. Cu acest prilej, această operă de artă a fost restaurată (pe cheltuiala artistului), starea de conservare fiindu-i afectată în decursul timpului.

Calitate artistică remarcabilă

Observând contextul în care a fost creată, lucrarea ”Portretul sculptorului Mircea Spătaru” a artistului Brudașcu reprezintă o perioadă experimentală, cu o tematică și o calitate artistic remarcabile, stârnind, astfel, un interes deosebit din partea…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Claudiu Târziu (AUR): Începe lupta pentru DEBARONIZAREA României și pentru întoarcerea la normalitate a Uniunii Europene

Publicat

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere AUR și candidat pentru Parlamentul European, transmite un mesaj de încredere în șansele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile din 9 iunie.


Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Casa de Cultură a Studenților, iluminată în culorile drapelului României și ale steagului Uniunii Europene

Publicat

Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a fost iluminată în culorile drapelului național și ale steagului Uniunii Europene, joi, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei.

Ziua Europei a fost marcată la Cluj-Napoca, joi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

ANAF a anunțat data până la care trebuie DEPUSE situațiile financiare anuale

Publicat

Ministerul Finanțelor și ANAF au anunțat că termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale pentru firme este 29 mai.

„Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Actorul Florin Piersic a fost operat la Spitalul Foișor. Starea sa este stabilă

Publicat

Actorul Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de Ortopedie „Foişor” din Capitală. Medicii anunță că starea sa este stabilă

Actorul Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de Ortopedie „Foişor”,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe