Alba
FOTO: Elevi de la Școala Gimnazială Mirăslău, în vizită în aria naturală protejată „Pădurea de stejar pufos”. Ce au învățat
În cadrul evenimentului „Luna Pădurii”, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Serviciul Teritorial Alba au participat alături de reprezentanți ai Muzeului de Științele Naturii Aiud, de cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale Mirăslău, vineri, 18 martie, în Aria Naturală Protejată ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău.
Elevii au fost îndrumați pe un traseu al ariei naturale protejate, unde au avut ocazia să observe habitatele pentru care zona a fost desemnată arie naturală protejată.
Au asimilat cunoștințe despre speciile protejate din arie și despre alte specii existente, au observat diferența dintre speciile de Qurcus pubescens și Quercus petraea prin forma lobilor frunzelor și a scoarței, au observat orificiile create de Dendrocopos, mușuroaiele create de Talpa europaea, au observat zborul speciei de Accipiter deasupra pădurii.
Pe traseu au învățat punctele cardinale și orientarea prin observarea Briofitelor (a mușchilor de pădure), au observat parazitarea arborilor de către Fungi (ciuperci), au văzut urmele ciutelor din zona unei bălți unde acestea vin să bea apă, au văzut o hrănitoare pentru animalele sălbatice, au strâns ghindă, au observat apariția…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Mica Unire de la 24 ianuarie 1859: Cum s-a format țărișoara de la intersecția marilor imperii. Abilitate politică unică în istorie
Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este evenimentul istoric prin care Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marcând începutul procesului de formare a statului național român modern.
Mica Unire (după unii istorici un nume impropriu pentru actul de atunci dar care este totuși utilizat în mod comun) a fost primul pas spre unirea tuturor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Comunitatea din Alba, exemplu de mobilizare pentru inima lui Alexandru: Băiețelul cu probleme cardiace a fost operat în Germania
În urmă cu doar câteva luni, Eduard Florin, un polițist criminalist din Alba posta un apel umanitar. Fiul său de doar câteva luni era dignosticat cu o malformație la inimă, Tetralogia Fallot. Pentru a fi operat, pe cord deschis, familia avea nevoie de 50.000 de euro, pentru o operație în Germania.
În doar două luni comunitatea din Alba s-a mobilizat. De la donații la târguri caritabile și chiar concerte caritabile,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO Măsuri asigurate de Poliție, ISU și Jandarmerie în Alba în minivacanța 24-26 ianuarie. 12 aparate radar pe drumuri din județ
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba, ai Inspectoratului de Situații de Urgență și ai Jandarmeriei Alba au prezentat, joi, măsurile luate pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în minivacanța 24-26 ianuarie, prilejuită de Mica Unire.
În perioada 24-26 ianuarie 2025, peste 180 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba vor acționa, zilnic. Aceștia vor intensifica…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Cod Rutier 2025: Ce riscă șoferii care filmează, fac fotografii sau scriu mesaje pe telefon, când se află la volan
Cod Rutier 2025: Poliția Alba atenționează privind situațiile în care șoferii filmează, fac fotografii sau scriu mesaje atunci când se află la volan, în mers. Amenzile pot ajunge la 1.620 de lei. În unele situații, se poate suspenda permisul.
Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute…
Citește mai mult pe Alba24.ro