Connect with us

Alba

FOTO Mic tezaur monetar descoperit de un detectorist, expus la muzeul din Sebeș. Trei monede, emise de împăratul Septimius Severus

Publicat


Şase monede romane imperiale de argint, descoperite la Răhău de un detectorist, sunt expuse la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, în patrimoniul căruia a intrat micul tezaur monetar după predarea sa autorităţilor locale.

După ce au fost curăţate de depunerile acumulate în perioada în care au stat în sol, monedele au putut fi identificate fără dificultate.

Trei dintre ele au fost emise de împăratul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) şi Caracalla (211-217), în perioada cuprinsă între anii 195 şi 211 d. Chr.

”În vara anului 2022, în patrimoniul muzeului din Sebeş a intrat un mic tezaur de denari imperiali romani provenind de pe raza…

Citește mai mult pe Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO Proiecte mari la Blaj: Șoseaua ocolitoare la orașului, drum regio pe două benzi până la Teiuș și parcări supraterane

Publicat

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar a precizat pentru alba24.ro viitoarele proiecte care vor fi derulate în municipiu, în viitorul apropiat. Cel mai importat proiect și cel mai ambițios de altfel este construirea șoselei ocolitoare a Blajului, construcție evaluată la 54 de miloane de euro. 

Valetin Rotar a declarat că proiectul va fi demarat la sfârșitul anului 2023. De asemenea administrația locală mai are în plan anveloparea termică a unor blocuri din oraș, construcția unei noi creșe, și pentru 2024 drumul regio Blaj- Teiuș, care va face legătura cu A10 a mai precizat acesta.

Mai mult de atât, din cauza faptului că s-a numărul de autoturisme s-a mărit în oraș, primăria are în plan…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Mai multe străzi din comuna Unirea vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 3,1 milioane de lei. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

Mai multe străzi din comuna Unirea, în lungime de 3 kilometri, vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 3,1 milioane de lei. 

Primăria Unirea a lansat vineri, 27 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru reabilitarea unor străzi din comună.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 3.144.849,89 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, lungimea totală a străzilor propuse spre reabilitare este de 3.044 metri și cuprinde străzi cu îmbrăcămintea dintr-un singur strat de asfalt, un sector de stradă cu dală din beton (Nădejdia tr. 1), respectiv o stradă (Pomilor) cu îmbrăcămintea din pietruiri succesive ce necesită lucrări de reabilitare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cum vor fi distribuite cardurile de energie. Poșta din Alba va lucra la capacitate maximă. Ce se întâmplă dacă nu ești găsit acasă

Publicat

Poștașii din Alba sunt pregătiți pentru distribuția voucherelor de energie electrică, în valoare de 1.400 de lei. 

Directorul Oficiului Județean de Poștă Alba, Daniela Văduva, a declarat pentru Alba24 că angajații vor lucra la capacitate maximă, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Voucherele trebuie distribuite până în 15 februarie, astfel încât utilizarea lor să poată începe cu data de 20 a aceleiași luni.

Ce se întâmplă dacă oamenii nu sunt găsiți acasă de poștaș

Beneficiarii care nu vor fi găsiți la domiciliu vor fi căutați de poștas din nou, după 2-3 zile, astfel încât toată lumea să își primească voucherele.

Aproximativ 270 de agenți și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Femeie de 51 de ani din Alba Iulia, agresată de fostul iubit, pe stradă. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Publicat

Un bărbat s-a ales cu dosar penal la Alba Iulia după ce și-ar fi agresat fosta concubină, pe o stradă din municipiu. Polițiștii au emis și ordin de protecție.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 26 ianuarie, Poliția Municipiului Aba Iulia a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie de 51 de ani, din Alba Iulia a fost victima unei infracțiuni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, miercuri după-amiaza, în timp ce se afla pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia, femeia ar fi avut discuții contradictorii cu fostul său concubin, împrejurare în care ar fi fost agresată de către acesta, fără a fi necesară acordarea de îngrijiri medicale.

În urma aplicării formularului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe