Connect with us

Eveniment

FOTO: Peste 120.000 de persoane au vizitat Parcul Mini Transilvania de lângă municipiul Odorheiu Secuiesc, în anul 2022

Publicat


Peste 120.000 de persoane au vizitat, parcul Mini Transilvania în anul 2022. Parcul se află lângă municipiul Odorheiu Secuiesc, unde se regăsesc machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional.

Iniţiatorul parcului, Fazakas Szabolcs, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că 70% dintre vizitatori au venit din ţară, iar 30% din străinătate, faţă de perioadele de restricţii impuse de pandemie crescând numărul turiştilor veniţi din alte judeţe şi din alte ţări.

„Suntem mulţumiţi de numărul de turişti. Faţă de perioada COVID, acum au venit mai mulţi turişti din străinătate, precum şi turişti din ţară, din toate judeţele ţării. În pandemie am avut mai mulţi turişti din jurul Harghitei”, a spus Fazakas Szabolcs.

Potrivit acestuia, vremea bună i-a determinat pe turişti să viziteze parcul chiar şi în primele două zile ale anului 2023, câteva sute de persoane venind să admire cele peste o sută de machete expuse.

„Pe 1 ianuarie am avut 360 de vizitatori, iar pe 2 ianuarie au venit în parc 490 de persoane.

Oamenii ne-au sunat să ne spună că sunt în zonă şi nu prea au ce să facă şi am decis cu colegii să menţinem parcul deschis.

Au venit atât turişti care erau în zonă să petreacă Revelionul, cât şi rudele localnicilor, veniţi de sărbători din alte ţări”, a explicat Szabolcs.

În parc funcţionează şi un mini-trenuleţ, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri istorice în miniatură şi care este singurul de acest fel din România, vizitatorii având ocazia chiar să conducă acest trenuleţ.

Anul trecut, în parc a fost construită o mini-cetate medievală, potrivită mărimii copiilor, unde există şi un bastion al slăninelor, cu trimitere la biserica de la Dârjiu, singurul monument din Harghita inclus în Patrimoniul UNESCO şi care are un bastion unde oamenii îşi păstrează slănina.

„Bastionul face trimitere la biserica de la Dârjiu, pentru că vrem să promovăm şi turismul local. Slănina expusă nu este reală, pentru a nu atrage urşii, este slănină din plastic, printată în studioul nostru”, a arătat iniţiatorul parcului.

Szabolcs spune că, în mini-cetate, unde copiii se simt ca adulţii atunci când merg la cetăţile reale, poate fi vizitată o expoziţie cu replici ale unor arme din secolul al XVI-lea, dar şi o expoziţie cu reproduceri ale unor interioare ale cetăţilor din Transilvania, realizate în miniatură de artista Ileana Sădean.

De asemenea, sunt expuse şi mai multe casete cu cele mai interesante imagini de pe cupolele bisericilor din Transilvania.

Tot anul trecut, a devenit funcţional şi un mini-cinematograf, unde se fac proiecţii ale desenelor animate Legendarium, realizate de studioul înfiinţat de Fazakas Szabolcs, acestea având traduceri în zece limbi.

„Dacă vin copii din China, putem să facem proiecţie în limba lor. Dar, cu precădere, proiecţiile sunt în limbile română, maghiară şi engleză”, precizează Szabolcs.

De altfel, personajele din serialul de desene animale Legendarium pot fi admirate şi într-un parc de joacă, foarte iubit de copii.

În 2022, în parc au fost amplasate 20 de noi machete, printre acestea numărându-se cele ale Băilor Herculane sau o machetă interactivă cu Planul Înclinat de la Covasna, turiştii putând vedea cum funcţiona această instalaţie care folosea forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încărcate cu lemne.

Pentru acest an se află în pregătire un parc al insectelor, despre care Szabolcs crede că va fi o mare atracţie atât pentru copii cât şi pentru adulţi, precum şi un muzeu despre istoria Lego, existând intenţia să se organizeze şi concursuri dedicate vizitatorilor din întreaga ţară.

Parcul Mini Transilvania a fost inaugurat în august 2020, iniţiatorul său spunând că este multicultural, pentru că sunt reprezentate clădiri realizate de-a lungul vremii de români, secui sau saşi. Agerpres

Sursa foto: Fazakas Szabolcs


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

SONDAJ. Prime de Paște pentru angajați. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii

Publicat

Un sondaj efectuat pe 120 de companii a scos în evidență faptul că 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii de Paște angajaților. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

JOI: Expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată joi, 25 aprilie, de la ora 15:00, expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.

Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Universitatea Craiova – CFR Cluj. Clujenii au nevoie de victorie ca de aer în lupta pentru poziția secundă a Superligii

Publicat

CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi, de la ora 21,45 pe Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șase a play-off-ului Superligii, deplasare în urma căreia CFR…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Deputatul PNL Florin Roman: „Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri că „noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”.

„Eu ştiu că aici vă e greu, dar nu sunteţi singuri. Asta le-am zis-o şi colegilor din Oltenia, unde, tot aşa, PSD-ul face ce a făcut dintotdeauna, de asta mie îmi place să spun că noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe