Eveniment
FOTO: Preoți fără mască la slujbele din Catedrala Mitropolitană – Unii o poartă, alții nu
Mai mulți preoți din Sibiu continuă să nu respecte măsurile menite să încetinească răspândirea noului coronavirus. Chiar dacă masca este obligatorie în lăcașurile de cult, mulți dintre ei nu o poartă la slujbele din interiorul Catedralei Metropolitane. La ultimele liturghii, aceștia au fost surprinși, în imagini, în preajma credincioșilor, fără mască.
Preoții invocă un ordin inexistent
Nu este pentru prima dată când mai mulți preoți se afișează fără mască de protecție în interiorul bisericii și în prezența credincioșilor. Părintele Emilian a precizat, la finalul lunii decembrie, pentru Ora de Sibiu, că, potrivit unui ordin comun între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, ei nu au această obligație, decât dacă au contact cu oamenii, cum ar fi la spovedanie. Acest ordin, însă, nu există. Nu a fost publicată niciodată în Monitorul Oficial o astfel de prevedere. Autoritățile locale susțin cu tărie că masca de protecție este obligatorie pentru toți cei care se află în lăcașul de cult, indiferent că vorbim de credincioși sau de preoți.
Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a fost surprins în nenumărate rânduri fără mască de protecție în interiorul Catedralei din Sibiu. Prima oară s-a întâmplat la începutul lunii decembrie, pe vremea când municipiul se afla în carantină. Pe atunci, mai mulți călugări ș călugărițe au colindat în Catedrală, iar mulți dintre ei nu au respectat această măsură. DETALII ȘI IMAGINI AICI.
Înainte de Crăciun, la slujbă, povestea s-a repetat. Miropolitul nu a purtat mască și nici mulți preoți. În jurul lor se aflau credincioșii, care au respectat cu strictețe măsurile. La Sfânta Liturghie din prima zi a noului an, mai mulți preoți și Mitropolitul Ardealului, au stat, din nou, fără mască de protecție în interior. La fel s-a întâmplat și la Liturhia Arhierească de duminică. Mai multe imagini au fost publicate chiar pe site-ul Mitropoliei Ardealului, acolo unde se menționează, de fiecare dată, că măsurile anti-covid sunt respectate.
„La Sfânta Liturghie a participat un număr limitat de credincioși care au respectat măsurile de siguranță sanitară din această perioadă pandemică și care s-au rugat la prima Sfântă Liturghie din primul an împreună cu soborul slujitor pentru încetarea molimei și pentru sănătatea oamenilor”, se arată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.
Autoritățile spun că masca e obligatorie și pentru preoți
Preoții susțin că nu sunt obligați să poarte mască de protecție fiindcă așa li s-a transmis de la Patriarhia Română. Aceștia susțin că există un ordin comun între Patriarhie și Ministerul Sănătății, în care este specificat acest lucru.
Autoritățile locale spun că acel ordin nu există, nefiind publicat în Monitorul Oficial. A existat, într-adevăr, un comunicat de presă, transmis de secretariatul cultelor, dar nu are un fundament legal. În aceste condiții, preoții sunt obligați, la fel ca orice alt credincios, să poarte masca de protecție în interiorul lăcașului de cult.
În urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan, susținea că masca este obligatorie în spațiile publice. „Conform ordinului nr 1103/95/2020 al Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, în interiorul lăcașului de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, în data de 22 decembrie 2020.
Același lucru l-au susținut și reprezentanții Poliției. „Conform normelor legale în vigoare, purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în interior, cât și în exterior (…)” a spus, în 11 decembrie, Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Sursa foto: Mitropolia Ardealului
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro