Eveniment
Foto: Primăria Miercurea-Ciuc va construi o clădire multifuncţională la Harghita-Băi ce va găzdui şi pompierii voluntari

Primăria Miercurea-Ciuc va construi o clădire multifuncţională la Harghita-Băi, localitate componentă a municipiului, care va găzdui şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, contractul de execuţie urmând să fie semnat în acest an.
Anunţul a fost făcut luni de conducerea Primăriei într-o conferinţă de presă susţinută la Harghita-Băi, aflată la o distanţă de 20 kilometri faţă de oraş şi vizitată anual de turişti din ţară şi străinătate.
Potrivit viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, clădirea planificată, care constă dintr-un subsol şi un parter, va include un cabinet medical, o farmacie, o toaletă publică, spaţii de birouri, pe lângă spaţiile care urmează să fie create pentru a deservi brigada de pompieri.
Aria construită totală este de 318 metri pătraţi, cu o suprafaţă utilă de 522 de metri pătraţi, pe ambele etaje.
Achiziţia publică a construcţiei este în curs de pregătire, iar Primăria urmează să semneze contractul de execuţie în acest an.
Proiect de peste 4,5 milioane lei
Studiul de fezabilitate, adoptat anul trecut printr-o hotărâre a Consiliului Local, a estimat costul total al proiectului la 4,65 milioane de lei.
Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului, Korodi Attila, a acordat Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Harghita-Băi o diplomă de apreciere, pentru că a intervenit prompt, în luna ianuarie, la un incendiu provocat intenţionat într-un apartament din localitate.
SVSU Harghita-Băi a luat fiinţă în 2022, iar aceasta a fost prima intervenţie a pompierilor voluntari de acolo.
Tot în cadrul conferinţei de presă, primăria a oferit şi echipamente necesare echipei de pompieri voluntari, cum ar fi furtunuri de refulare, un aparat de respirat cu aer comprimat şi o ţeavă de refulare reglabilă. Serviciul voluntar din Harghita-Băi este dotat deja cu o maşină de pompieri, iar în acest an, municipalitatea a alocat fonduri pentru achiziţionarea de echipamente suplimentare, cum ar fi furtunuri, scări, scule de mână, uniforme sau echipament de protecţie.
„În urmă cu câţiva ani, unul dintre principalele noastre proiecte de lege din Parlament a urmărit să se asigure că pompierii voluntari să fie asiguraţi în timpul misiunilor. Aşa s-a ajuns la contractul-cadru cu pompierii voluntari. Dacă se întâmplă vreun accident, acesta este considerat accident de muncă, iar persoana accidentată beneficiază de îngrijire medicală”, a precizat primarul Korodi Attila, care le-a înmânat membrilor echipei contractele de voluntariat.
Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Eveniment
Microboz cu 11 persoane, dintre care 8 copii, implicat într-un accident pe Autostrada A1 în județul Sibiu

Un microbuz în care se aflau 11 persoane, dintre care opt copii, a fost implicat într-un accident rutier produs, în noaătea de vineri spre sâmbătă, pe Autostrada A1 în județul Sibiu. Coliziunea s-a produs între un mcirobuz și un autoturism.
Potrivit IPJ Sibiu, accidentul a avut loc în jurul orei 03,00, pe Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, la kilometrul 268+100m, pe sensul Sebeș – Sibiu.
Din cercetările efectuate a rezultat că șoferul unui microbuz transport persoane, de capacitate 8+1, pe fondul neatenției în conducere, a intrat în coliziune cu un autoturism condus în fața sa și pe care l-a proiectat apoi în parapetul din dreapta.
Potrivit ISU Sibiu, în accident au fost implicate 13 persoane, dintre care 8 minori și 5 adulți.
Cei 8 copii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani nu au fost răniți, însă, pentru siguranță, au fost transportați la CPU Luther. Minorii au fost însoțiți de o femeie în vârstă de 36 de ani, care prezenta contuzii minore.
De asemenea, au mai fost transportați la UPU Sibiu un tânăr de 18 ani cu un traumatism cranio-cerebral, un bărbat în vârstă de 56 de ani cu o contuzie toracică și un bărbat de 36 de ani cu contuzii minore.
În cauză, s-a deschis un dosar de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite cu exactitate toate împrejurările în care s-a produs acest accident.
Șoferul microbuzului, un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Buzău, a fost sancționat cu amendă în valoare de 870 de lei pentru transportul mai multor persoane în autovehicul decât este prevăzut prin construcție, au precizat reprezentanții IPJ Sibiu.
Cluj
FOTO. Se lucrează în ritm alert la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Imagini de pe șantier

Lucrările la noul Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca, înaintează într-un ritm bun. Acest centru este destinat și tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC) prin proceduri inovative.
Până în prezent au fost executați toți piloții forați pentru asigurarea incintei, precum și cei de stabilizare a terenului, iar pe zona de parcaj auto au executate deja primele diafragme, potrivit reperezentanților companiei Construcții Erbașu, care ridică noul centru medical.
Aceștia au anunțat pe pagina de Facebook că urmează să fie executate lucrările de la demisolul corpului nou de clădire și lucrările de…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Noutăți la facturile de gaz: cum poate fi făcută plata în rate și ce date sunt disponibile pentru clienți. Precizările ANRE

ANRE a simplificat factura și pentru gaz și a inclus posibilitatea de plată în rate, în anumite condiții.
Pentru consumatorii vulnerabili, furnizorul va trebui să accepte plata în trei rate, la cererea clientului. Pentru ceilalți clienți, plata în rate va fi posibilă dacă facturarea se face pe interval mai mare decât o lună.
Potrivit ANRE, în 16 martie au fost aprobate îmbunătățiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali.
Ca urmare a noilor prevederi aprobate, sunt detaliate informațiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Brasov
Brașov: Vagonul unui tren cu tehnică militară a deraiat. Circulația trenurilor în zonă, afectată

Vagonul unui tren cu tehnică militară a deraiat vineri seara, în apropierea stației Beia din județul Brașov. Circulația feroviară în zonă este afectată.
Secția Regională de Poliție Trasporturi Brașov a fost sesizată vineri seara cu privire la faptul că, în apropierea Stației CFR Beia din județul Brașov, penultimul vagon al unui tren cu tehnică militară auto a deraiat cu aproximativ 12 centimetri. Trenul are 11 vagoane.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că cele sesizate se confirmă. Nicio persoană nu a fost rănită.
În zonă se circula pe un singur fir de cale ferată.
Cercetările sunt continuate de către polițiști în vederea stabilirii circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.
„Programul de circulație în zona afectată se va desfășura în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA. Până la redeschiderea circulaţiei în condiţii de siguranţă pe respectivul fir, pot fi posibile întârzieri ale trenurilor de călători, dar și ale altor trenuri din graficul de circulație pentru a se asigura legăturile la trenurile întârziate”, a anunțat CFR Călători.
(sursa: Mediafax)