Connect with us

Brasov

FOTO: Sărbătoarea Junilor aduce la Brașov trei târguri: un festival de artă tradițională și meșteșuguri, un târg al producătorilor și un târg tradițional la Pietrele lui Solomon

Publicat


Coborârea Junilor în cetate, cunoscută și sub numele de „Ziua de călari”, este unul dintre cele mai semnificative evenimente ale orașului Brașov, care definește istoria și tradiția acestuia. Această sărbătoare va avea loc, ca de obicei, în prima duminică după Paște, în Duminica Tomii, adică pe 23 aprilie în acest an.

În afară de coborârea junilor din Piața Unirii în vechea cetate și apoi urcarea la Pietrele lui Solomon, Primăria a pregătit trei târguri pentru brașoveni și turiști, pentru a completa poate cea mai importantă zi din Brașov.

Astfel, în Piața Sfatului vor avea loc două evenimente, un festival de artă tradițională și meșteșuguri, și un festival al mâncării tradiționale, iar al treilea eveniment este târgul organizat tradițional la Pietrele lui Solomon.

,,Junii din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi reprezintă una dintre cele mai valoroase tradiții ale comunității noastre și contribuie semnificativ la identitatea orașului nostru.

Ca în fiecare an, în Duminica Tomii, cele șapte cete de juni vor fi însoțițe pe traseul lor de zecile de mii de brașoveni și turiști, care vin să se bucure de spectacolul și tradițiile ,,Zilei de călări”.

Pentru noi, municipalitatea, susținerea acestui eveniment este o obligație morală pe care o avem față de comunitate, de aceea, pe lângă finanțarea paradei junilor, vom organiza și trei târguri, care să completeze acest eveniment.

Astfel, vom avea un târg de meșteșugari în Piața Sfatului, dar și un târg al producătorilor brașoveni, tot în centrul orașului, iar la Pietrele lui Solomon vom organiza un târg pentru cei care vor să participe la petrecerea pe care aceștia o organizează ,,Între Chetri”.

De astăzi, toți cei care doresc să participe, se pot înscrie la unul dintre aceste târguri”, a precizat primarul Allen Coliban.

În parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov, Festivalul de Artă Tradițională și Meșteșuguri va avea loc în Piața Sfatului, între orele 10:00 și 21:00, în perioada 21-23 aprilie 2023.

Evenimentul va fi deschis pentru participarea meșteșugarilor din diverse domenii, inclusiv pielari, cioplitori în lemn, tâmplari, opincari, olari, producători de vestimentație tradițională, împâslituri, împletituri din fibre vegetale și naturale, precum și producători de turtă dulce.

Creatorii populari și artizanii sunt, de asemenea, invitați să participe și să își expună lucrările, cum ar fi ouăle încondeiate, iconografia, pictura naivă pe sticlă și lemn, broderia, cusăturile, țesăturile în război, obiectele de podoabă și crestăturile în lemn.

Cei interesați să participe la eveniment se pot înscrie prin trimiterea unui mail la adresa targjuni@gmail.com sau pot suna la numărul de telefon 0741171780 (Cornel Sculean) între orele 8:00 și 16:00.

Regulamentul Festivalului de Artă Tradițională și Meșteșuguri este disponibil pe site-ul municipalității.

În parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și Asociația Produs în Brașov, va avea loc Festivalul producătorilor brașoveni în perioada 21 – 23 aprilie 2023, între orele 10:00 și 21:00, în Piața Sfatului.

La acest târg sunt invitați să participe producătorii locali sau cooperativele care oferă produse alimentare, băuturi alcoolice și non-alcoolice, precum și produse realizate manual, cum ar fi cosmeticele naturale, lumânările artizanale sau decorațiunile.

Pentru a participa la târg, producătorii locali, cooperativele și artizanii trebuie să se înscrie până la data de 7 aprilie la adresa de e-mail produsinbrasov@gmail.com și să completeze formularul de înscriere disponibil la https://forms.gle/8cBAuXys6qKhkkd38.

Regulamentul Festivalului producătorilor brașoveni este disponibil pe site-ul municipalității https://www.brasovcity.ro/junii-brasovului.

Un alt târg organizat tradițional este cel de la Pietrele lui Solomon, la care sunt invitați să participe agenții economici care desfășoară activitate de alimentație publică, oferind produse alimentare gătite, băuturi alcoolice și non-alcoolice.

Înscrierile se pot face până la data de 7 aprilie la adresa de e-mail contact@brasovcity.ro sau la sediul Primăriei Municipiului Brașov la Centrul pentru Informarea Cetățenilor. Regulamentul târgului tradițional de la Pietrele lui Solomon este disponibil pe site-ul municipalității https://www.brasovcity.ro/junii-brasovului.

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Ministrul Transporturilor: Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale

Publicat

sursa foto: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov, arhivă foto

Ordinul prin care Aeroportul Brașov – Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional a fost semnat marți de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale!

Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Braşov -Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Braşov, a fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a scris Grindeanu pe Facebook.

La finalul lunii mai, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat scenariul privind finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi viitoarele investiţii de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, în vederea depunerii prenotificării, la Comisia Europeană, pentru obţinerea unui ajutor de stat.

Conform documentelor adoptate de consilierii judeţeni, în scenariul cel mai pesimist, acest ajutor ar urma să aibă o valoare maximă de 2.325.822 de euro, iar în scenariul de bază, neutru şi cel optimist, de 1,98 milioane de euro, ambele scenarii fiind realizate în baza deficitului de finanţare operaţională de 1 martie.

Totodată, în documentele anexă la Hotărârea aprobată joi se face referire şi la planurile de investiţii pentru viitor.

Astfel, în condiţiile în care, CJ Braşov estimează că, în 2026, se va atinge pragul de un milion de călători, se va impune construcţia unui al doilea terminal.

Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 – 2033, cu o valoare estimată a investiţiei de peste 23 milioane de euro.

Lucrările ar urma să fie finanţate în proporţie de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferenţa de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenţii, bugetul de stat sau fonduri europene). Agerpres

sursa foto: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov, arhivă foto

Citește mai departe

Brasov

Coliziune între două autovehicule pe DN 73, în județul Brașov. Trafic alternativ

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, luni la amiază pe DN 73, în județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, accidentul de circulație pe DN73, a avut loc în localitatea Moieciu.

UPDATE ora 14.05: Traficul rutier se desfășoară normal.

Știrea inițială

Au fost  implicate două autovehicule.

La fața locului au fost direcționate echipaje ale Poliției Rutiere Bran și, la acest moment, se efectuează cercetări pentru a se stabili circumstanțele în care a avut loc accidentul.

În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale ‐ avarii la cele două autovehicule.

Se circulă alternativ, urmând ca traficul să fie reluat în integralitate după scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile.

Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență în zonă și să respecte indicațiile polițiștilor.

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Ursul care a dat târcoale pe străzile din Brașov a fost eutanasiat. Grav rănit, după ce a căzut de la etaj, în parcarea unui mall

Publicat

Un urs care i-a băgat în sperieți pe brașoveni, fiind văzut în mai multe zile la rând în diferite zone din oraș, a fost eutanasiat. Animalul a suferit răni grave după ce a căzut de la etaj, în parcarea mall-ului AFI.

Potrivit Primăriei Brașov, luni dimineață fost prins ursul care umbla săptămâna trecută prin Răcădau și pe Calea București.

”Din pacate, din cauza rănilor pe care le avea, în urma încercării de a sări de la înălțime, răni incompatibile cu viața, ursul a fost eutanasiat.

Astăzi (luni, 5 iunie), în jurul orei 4.30, ursul a intrat in parcare la AFI. După ce a urcat la etajul 1 al parcării, a găsit un balcon, pe unde a încercat să iasă. A căzut de acolo și s-a rănit, după care a mers pe strada Romana, unde a fost prins de echipa de intervenție.

Având în vedere rănile pe care le avea, s-a luat decizia eutanasierii lui.

De la intrarea in parcarea mall-lui și până la prinderea lui, a fost monitorizat de echipa de interventie si nu a reprezentat nici un risc pentru brașoveni”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov.

Citește mai departe

Brasov

Incendiu la restaurantul unui hotel din Brașov

Publicat

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după-amiază, la hotelul-restaurant Fântâniţa Mandrei din localitatea Mândra. Mai multe persoane au reușit să iasă la timp, până la sosirea pompierilor.

Potrivit ISU Brașov, la sosirea pompierilor, incendiul, care s-a produs la coşul de fum, se manifesta la acoperişul construcţiei, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.

La faţa locului s-au deplasat, iniţial, două autospeciale de stingere, o autoscară, o autocisternă cu apă şi un echipaj SMURD.

Forţele de intervenţie au fost suplimentate ulterior cu încă o autospecială de stingere şi două autocisterne cu apă.

Știre în actualizare

Citește mai departe