Brasov
FOTO: Semimaraton Brașov Intersport va alea loc în 8 aprilie. 1.200 de alergători, așteptați la cea de a X-a ediție

Semimaraton Brașov Intersport, tradiționalul concurs de alergare montană, va avea loc în data de 8 aprilie. Înscrierea la această competiție se poate face până pe data 29 martie. 1.200 de alergători sunt așteptați la ediția din acest an.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, în data de 8 aprilie, 1.200 de sportivi, amatori și profesioniști, se vor aduna în Piața Unirii din Brașov pentru a lua startul la cea de a X-a ediție a Semimaratonului Brașov Intersport. Evenimentul este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Traseele au ca punct de start-sosire zona Piața Unirii, lângă Prima Școala Românească și continuă pe unele dintre cele mai spectaculoase poteci și drumuri forestiere din jurul centrului vechi al orașului.
Pietrele lui Solomon, vechea carieră de piatră din Poiana Brașov, șaua Tîmpei, Poiana Stechil sunt câteva din zonele unde concurenții vor ajunge în alergare.
În acest an, în parteneriat cu Asociația Magic, susținem MagiCARE Brașov, un proiect care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice grave, internați pe secția de oncopediatrie de la Spitalul de Copii din Brașov și părinților lor.
Sumele necesare sunt strânse din taxa de participare la concurs și cu ajutorul donatorilor.
Asociația Magic va fi prezentă cu mascote, zâne și eroi de poveste, cu truse de culori pentru picturi pe față pentru copiii participanților la eveniment și pentru toți doritorii prezenți”, a declarat Mark Kovacs, unul dintre organizatori.
Acest eveniment sportiv este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din România și demonstrează că alergarea montană s-a dezvoltat foarte mult la Brașov în ultimii ani.
Pe 8 aprilie, de la ora 12.00, în Piața Unirii, îi așteptăm pe toți alergătorii, brașoveni sau nu, la startul celor două probe, de semimaraton și cros, într-o competiție cu propriile limite”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov.
Competiția se va încheia cu o festivitate de premiere, în care vor fi acordate mai multe categorii de premii în bani și produse.
De asemenea, organizatorii au pregătit la finalul cursei un eveniment de tip pasta party, pentru a recompensa efortul tuturor participanților.
Înscrierile pentru competiție se fac exclusiv online pe site-ul competiției la adresa: https://semimaraton.ro/inscriere/. Termenul limită de înscriere este 29.03.2023, iar taxa de participare este de 180 de lei.
Traseu semimaraton
Traseul de 21 km pornește din Piața Unirii.
După circa 2,5 km de asfalt, se trece pe drum forestier până la Pietrele lui Solomon (3 km), continuă pe drumul forestier, în serpentine, într-o urcare de dificultate medie, în jur de 5,5 km, până la cariera din Poiana Brașov (8,5 km), unde se atinge punctul cel mai înalt al traseului.
De aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru până la punctul de răscruce numit „La Băncuță” (11 km). Părăsind acest punct, traseul continuă pe aceeași potecă, marcată în continuare cu bandă albastră, trecând prin Poiana Stechil (km 12) și ajungând în Șaua Tâmpei (14 km).
De aici, se coboară pe drum forestier până la bariera din Răcădău (15,3 km), de unde urmează o porțiune de traseu plat, până la „Treptele lui Gabony” (16,8 km), urmată de ocolirea Tâmpei pe curbă de nivel, trecând pe la „Băncuța de Piatră” și, ulterior, prin spatele grădinilor, până în cartierul Șchei, în punctul numit „La Troiță”(19,2 km). Traseul se încheie pe străduțele din Șchei, ce duc înapoi către Piața Unirii.
Traseu cros
Traseul de cros pornește din Piața Unirii, la fel ca cel de semimaraton, și parcurge circa 2,5 km de asfalt. Se trece apoi pe o porțiune de drum forestier ce ajunge la Pietrele lui Solomon (3 km) și continuă într-o urcare de dificultate medie.
După 1 km se desparte de traseul de semimaraton, continuând pe forestierul Valea cu apă.
După o porțiune de 1,7 km, urmează o curbă la stânga, traseul urcând încă 300 m până la punctul de intersecție cu traseul de semimaraton numit „La Băncuță” (6 km).
Din acest loc, cele două trasee sunt comune pe o porțiune de 1,3 km, urmărind poteca marcată cu bandă albastră până în Poiana Stechil (7,3 km) – cel mai înalt punct al traseului de cros.
Aici, traseele se despart din nou, cel de cros coborând direct la „Fântâna Dreptății” (8,8 km), apoi pe lângă „Turnul de Apă”, unindu-se din nou cu traseul de semimaraton la punctul denumit „La Troiță”.
Urmează o porțiune de asfalt pe străduțele din cartierul Șchei, care se încheie la finish-ul din Piața Unirii.
Restricții de circulație
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive, vor fi introduse o serie de restricții de circulație în zona cartierului Șchei:
– între 11:55 – 12:15 circulația rutieră pe str. Ilie Birț va fi închisă;
– între orele 9:00 – 16:00 circulația rutieră va fi închisă pe str. Bâlea, până în Piața Unirii.
Organizatorii îi roagă pe cetățenii care se deplasează în zonă să o facă, pe cât posibil, cu mijloacele de transport în comun și îi așteaptă pe doritori în Piața Unirii, pentru a-i susține pe sportivi.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
Polițiștii din județul Brașov au aplicat aproape 500 de amenzi în domeniul silvic în 2022, cu o valoare totală de aproximativ 700.000 de lei

Într-un comunicat emis vineri de către IPJ Brașov, se menționează că polițiștii au aplicat aproape 500 de amenzi în domeniul silvic în anul 2022, cu o valoare totală de aproximativ 700.000 de lei.
Potrivit sursei citate, majoritatea dosarelor penale înregistrate în cazurile de sustragere de material lemnos o reprezintă infracţiunile săvârşite pentru satisfacerea de „nevoi subzistente”.
Conform IPJ Braşov, anul trecut, pe acest domeniu de activitate, au fost desfăşurate de către poliţiştii braşoveni aproximativ 1.200 acţiuni, fiind verificate 1.432 mijloace de transport şi 105 societăţi comerciale.
În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 471 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 700.000 lei şi a fost dispusă confiscarea a peste 2.000 mc material lemnos, în valoare de aproximativ 540.000 de lei.
Polițiștii din județul Brașov au aplicat aproape 500 de amenzi în domeniul silvic în 2022, cu o valoare totală de aproximativ 700.000 de lei. În judeţul Braşov au fost înregistrate 594 dosare penale
„Conform unor date statistice privind problematica delictelor silvice la nivel naţional, în judeţul Braşov au fost înregistrate 594 dosare penale, iar dintre acestea o pondere însemnată o reprezintă infracţiuni de sustragere a materialului lemnos pentru nevoi subzistente.
În astfel de cazuri identificate, poliţiştii au constatat că lemnul sustras nu se regăsea în cantităţi semnificative.
Aceleaşi date relevă faptul că volumul de masă lemnoasă tăiată fără drept, în cursul aceluiaşi an, este de aproximativ 3000 mc, ceea face ca judeţul Braşov să nu se regăsească în primele 10 poziţii din ţară”, se arată în comunicatul IPJ Braşov. Agerpres
Actualitate
„Noaptea Europeană a Muzeelor”: 7 locații expoziționale din Brașov, deschise în weekend. Acces gratuit

În weekend-ul 26-28 mai 2023, turnurile și bastioanele din Brașov vor rămân deschise, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”.
Potrivit Primăriei Brașov, sunt deschise turnurile și bastioanele și în acest weekend.
Cele 7 locații expoziționale din Noaptea Europeană a Muzeelor care aparțin municipalității vor fi deschise acest weekend, pentru a le permite și celor care nu au reușit atunci să se bucure de munca artiștilor brașoveni.
„Banca de Cultură Apollonia, Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarului sunt locațiile ce vor fi deschise, sâmbătă și duminică, 27-28 mai 2023, între orele 12.00 și 18.00.
Intrarea este, ca și la Noaptea Muzeelor, gratuită”, se mai arată în postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Brașov.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea și o avertizare cod galben pentru două județe.
Cod PORTOCALIU până la ora 15.00
Județul Hunedoara: Brad, Vața de Jos, Crișcior, Baia de Criș, Buceș, Bucureșci, Blăjeni, Ribița, Tomești, Bulzeștii de Sus;
În zone din județul Hunedoara, se vor semnala local averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Cod PORTOCALIU până la ora 15:30
Potrivit ANM, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
Județul Braşov: Făgăraș, Hoghiz, Mândra, Șercaia, Comana, Părău, Ungra, Șoarș, Crizbav, Beclean, Ticușu
Cod PORTOCALIU până la ora 15.30
Potrivit meteorologilor, în localitatea Chiuiești din județul Cluj, Se vor semnala averse care vor acumula peste 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici.
Brasov
FOTO: Evenimentul „Jocul strămoșesc al tinerilor din Cavova”, pe Drumul Poienii din județul Brașov. PROGRAM

Duminică, 28 mai 2023, pe drumul Poienii din județul Brașov va avea loc evenimentul „ Jocul strămoșesc al tinerilor din Cacova”.
Potrivit Primăriei Brașov, Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, Tinerii din Cacova și Societatea Junilor Roșiori vă invită la joc duminică, 28 mai, pe drumul Poienii (vis-a-vis de parcarea Belvedere)!
Programul evenimentului Jocul strămoșesc al tinerilor din Cacova:
- 10:00 în Piața Unirii – Hora Junilor și aruncarea buzduganului
- 13:30 la Troița Junilor Roșiori – Aducerea junițelor
- 14:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea dansurilor strămoșești
- 17:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea ținutei de seară
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov