Connect with us

Brasov

FOTO: Tânără turistă din Franța, coborâtă cu targa de pe munte de salvamontiști, din zona Vârful Paltinului

Publicat


O tânără turistă din Franța a fost coborâtă de pe munte de o echipă Salvamont. Ea a solicitat ajutorul salvamontiștilor după ce s-a lovit la un picior.

Serviciul public județean Salvamont Sibiu a intervenit sâmbătă pentru acordarea de prim ajutor și transportul unei tinere de 20 de ani din Franța care a suferit o entorsa de gleznă.

turista salvata salvamont 2

La misiune au participat și mai mulți salvamontiși argeșeni.

turista salvata salvamont 1

Victima se afla în Munții Făgăraș în zona Vârfului Paltinului. Ea a fost coborâtă de pe munte cu ajutorul unei tărgi.

turista salvata salvamont 3

Cauza accidentului a fost echipamentul neadecvat, au stabilit salvatorii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai mult pe Romania24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Expoziția „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia

Publicat

sursa foto: Facebook / Consiliul Județean Brașov

Expoziția numită „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns la început de weekend în Serbia.

Potrivit Consiului Județean Brașov, vineri, 3 februarie 2023, la Centrul Cultural din Leskovac s-a deschis expoziția internațională „CAN for Balkans” dedicată benzii desenate istorice în Balcani.

Expoziția „CAN for Balkans” (curator Nicolae Pepene) este unul dintre rezultatele proiectului „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect câștigător în anul 2020 al apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest, finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativă.

Partenerii proiectului european sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov (lider de proiect), Muzeul Național al Albaniei, Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles, Școala de benzi desenate „Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia) și Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord).

Conceptual, expoziția este formată din două părți.

Partea multimedia, într-o formă originală și creativă, având inclusiv animații video prezintă rezultatele unui proiect de cercetare privind istoria benzilor desenate istorice în Balcani, cu accent pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii de benzi desenate pentru lumea balcanică.

Cealaltă parte prezintă perspectiva contemporană a Balcanilor în istorie, sub forma a 64 de benzi desenate originale a 67 de artiști, dintre care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în concursul internațional „CAN for Balkans”.

Expoziția „CAN for Balkans”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia. Înainte de Leskovac, această expoziție itinerantă a fost prezentată publicului la Brașov

Înainte de Leskovac, această expoziție itinerantă a fost prezentată publicului la Brașov – România (organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov), Tirana – Albania (organizată de Muzeul Național al Albaniei) și Bruxelles – Belgia (organizată de Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles).

În luna martie, expoziția va ajunge și în Veles (Macedonia de Nord)

O altă premieră a proiectului, semnalată de partenerul din Serbia este că, pentru prima dată de când există un muzeu de benzi desenate la Bruxelles, autorii din Serbia au avut ocazia să-și prezinte lucrările în capitala europeană și țara benzii desenate, la o expoziție care a fost vizitată de peste 30.000 de persoane.

Autorii premiați – Ionuț Popescu din România, Kosta Milovanović, Marjan Milanov, Srđan Todorović, Aljoša Tomić și Dragan Stokić Rajački din Serbia, Dražen Kovačević, membru sârb al juriului internațional și unul dintre cei mai importanți artiști de benzi desenate din Serbia, au participat la deschiderea expoziției de la Leskovac.

La vernisaj au luat cuvântul Marko Stojanović, președintele Școlii de benzi desenate Leskovac, Sanja Conić, directorul Centrului Cultural Leskovac, și Nicolae Pepene, managerul proiectului „CAN for Balkans” și reprezentant al orașului Leskovac.

Citește mai departe

Brasov

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi. Recomandările Salvamont Brașov

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Salvamontiștii din Brașov transmit sâmbătă după-amiază, 4 februarie 2023, o serie de recomandări pentru a evita deplasarea în zonele cu risc de avalanșă. Astfel că în Munții Făgăraș și Bucegi este risc însemnat de avalanșă, de nivel 4.

Munții Făgăraș – Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, în ultimele 48 de ore s-a depus un strat însemnat de zăpadă pulver, ușoară și fără coeziune între cristale și care a fost de aproximativ 30 cm pe versanții nordici.

Acesta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare, de grosimi importante.

Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 50-60 cm (îndeosebi pe versanții nordici) și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt.

În zona crestelor, sub zăpada proaspăt depusă, sunt formate plăci mai vechi de vânt și altele noi se vor forma pe versanții estici și sudici.

Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care ating 1-2 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale.

Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Stratul însemnat de zăpadă de la suprafață, care va fi format din zăpada deja căzută, peste care se va adăuga un nou strat de zăpadă pulver, va avea o coeziune slabă, astfel încât, pe pantele suficient de înclinate se vor putea declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea acestuia peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent și va mai crește.

Pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 40-50 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Munții Bucegi – Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat consistent de pulver depus în ultimele 24 de ore și zăpada viscolită în zilele precedente pe văi și în troiene de grosimi considerabile.

Stratul instabil din partea superioară a stratului are grosimi variabile, care ating și depășesc pe alocuri 30-50 cm, în special pe văi, în zonele adăpostite și pe anumite pante, iar troienele de zăpadă ating 1-2 m. Zăpada are rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt.

În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt, pe majoritatea versanților.

Ninsorile din următoarele 48 de ore vor depune un strat nou, local consistent, în special pe versanții nordici.

Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, având intercalate multiple cruste de gheață.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin angrenarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Sub 1800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-40 cm, în special la altitudini de 1500-1800 m.

Deși ușor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

Citește mai departe

Brasov

Prima ediție a expoziției „Accent și armonie vizuală”, la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov

Publicat

sursa foto: Facebook / Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, arhivă foto

În perioada 1 – 28 februarie 2023, la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov se va desfășura expoziția „Accent și armonie vizuală”. Expoziția se află la prima ediție.

Potrivit Consiliului Județean Brașov, în perioada 1-28 februarie 2023, Galeria de pe scară a Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov găzduiește expoziţia „Accent și armonie vizuală”.

Această expoziție colectivă de pictură si grafică, a Școlii Populare de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” Brașov este realizată de elevi, coordonați de doamna profesoară Mihaela Modâlcă.

„Expoziția se află la prima ediţie şi conține o selecție de lucrări reprezentative cu o tematică inedită ce abordează tehnicile specifice artelor plastice – naturi statice și peisaje executate în acrilic, grafit colorat și creion, pe suport hârtie și pânză.

Vă invităm s-o vizitaţi!”, mai precizează reprezentanții Consiliului Județean Brașov.

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Vești bune pentru schiori! Se vor deschide și pârtiile de schi din partea inferioară a masivului Postăvarul

Publicat

Din dat de 4 februarie 2023 se vor deschide şi pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul. Administratorul domeniului schiabil din Poiana Braşov, Primăria Braşov, a luat totodată, decizia prelungirii, din acest weekend, a programului de funcţionare a instalaţiilor pe cablu.

Astfel, se vor deschide, pentru prima dată în acest sezon de schi, pârtiile Sulinar, Drumul Roşu, Zidul mare, breteaua de legătură care leagă Drumul Roşu cu pârtia Bradul şi varianta 3E, iar programul de funcţionare al telegondei va fi până la ora 17,00, iar a telescaunului Ruia – până la ora 16,30.

Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie în această zonă este de aproximativ 20-30 de centimetri, iar în partea superioară a muntelui, unde, de asemenea, a fost produsă zăpadă artificială – de aproximativ 40 de centimetri.

Funcţionează telecabinele Capra Neagră şi Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia şi teleschiurile Ruia, Bradul şi Stadion.

Pentru achiziţionarea ski-pass-urilor există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. În plus, pentru recuperarea garanţiei de 10 lei plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcţiona şi două automate, la telecabina Capra Neagră şi la telegondolă. La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul.

Cei care doresc să îşi încarce ski-pass-urile o pot face şi online, pe platforma www.skibv.ro.

Actualul sezon de schi a fost deschis oficial săptămâna trecută, până la acel moment condiţiile meteorologice nefiind favorabile amenajării pârtiilor pentru practicarea schiului sau snowboarding-ului. Agerpres

Citește mai departe