Brasov
FOTO-VIDEO: Din iunie, brașovenii își vor putea lăsa bicicletele în noile parcări publice dedicate

Din luna iunie 2023, locuitorii Brașovului își vor putea lăsa bicicletele în locurile special amenajate din oraș, potrivit unui comunicat al Primăriei, transmis luni, 22 mai 2023.
Potrivit Primăriei Brașov, Primăria a finalizat lucrările de amplasare a primelor două parcări închise pentru biciclete, în cartierul Astra, pe str. Soarelui 15, și în Noua, pe str. Prunului 1 A, inclusiv a rastelelor pentru depozitare.
Săptămâna aceasta vor fi montate sistemele de securizare – sistemele de închidere/deschidere cu cartelă și cele de supraveghere video – precum și panourile fotovoltaice necesare funcționării lor în condiții optime.
În cazul celei de a treia parcări cuprinse în această prima etapă, din zona Făget, pe str. 13 Decembrie 86 A, s-au încheiat lucrările de amenajare a platformei betonate, iar în următoarele zile va fi amplasată construcția.
Până la sfârșitul lunii mai, se vor finaliza lucrările și la aceasta.
Pentru a le putea pune la dispoziție brașovenilor locurile de parcare, la sfârșitul lunii mai Consiliul Local va avea pe ordinea de zi proiectul de hotărâre de reglementare a procedurii de închiriere a acestora.
Proiectul de regulament stabilește cine sunt cei care pot să-și închirieze un loc în spațiul închis și securizat destinat depozitării bicicletelor, care este procedura de atribuire și care sunt condițiile în care se pot utiliza aceste parcări.
„Dragi brașoveni, dragi bicicliști, iată că primele trei garaje pentru biciclete sunt amplasate și vor deveni operaționale din luna iunie. Deja am primit foarte multe cereri, de aceea este important să vă spunem că regulamentul va fi aprobat la finalul lunii mai; în luna iulie se va face selecția și primii bicicliști vor putea să-și depoziteze bicicletele în siguranță în aceste elemente de infrastructură.
Avem un garaj aici, pe Soarelui, în cartierul Astra, altul pe Prunului în Noua, altul în zona Gării, la Făget.

Acestea sunt primele trei. Anul acesta vom mai amenaja încă trei în cartierele Brașovului.
Avem foarte multe solicitări din Tractorul, din Răcădău, din Bartolomeu și încă putem stabili împreună locația următoarelor trei garaje.
Este foarte important pentru voi, pentru brașoveni, să aveți infrastructură sigură pentru stocarea bicicletelor, să încurajăm mijloacele alternative de transport, astfel încât să folosim din ce în ce mai mult transportul verde în orașul nostru”, a precizat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.
Parcările pentru biciclete sunt amenajate sub forma unor containere standard, securizate, cu o înălțime de 2,5 m și o capacitate de 50 de biciclete, în cazul celor de pe str. Soarelui și de la Făget, sau de 25 de biciclete, în cazul celei din Noua.
Accesul în parcare se va face printr-un sistem securizat, cu yală electromagnetică și cititor de card.
Parcările vor funcționa independent energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice.
De asemenea, fiecare va fi dotată cu camere de supraveghere video.
Valoarea unei parcări pentru 50 de biciclete este de 208.122,5 lei + TVA și 171.395 lei + TVA pentru cea de 25 de locuri.
Conform proiectului de regulament care va fi propus spre aprobarea Consiliului Local în această lună, închirierea locurilor se va face pe o perioadă de un an de zile.
O persoană poate închiria maximum două locuri, iar numărul maxim de locuri pentru fiecare familie este de patru.
Procedura de închiriere va începe după intrarea în vigoare a noului regulament, iar înscrierile pentru participarea la procedură se vor face atât on-line, cât și la sediul primăriei.
Locurile vor fi atribuite în ordinea depunerii cererii persoanelor fizice care au domiciliul stabil/reședința în apropiere (în cartier) și care au în proprietate o bicicletă.
Dacă numărul cererilor este mai mare decât disponibilitatea locurilor de parcare, se va organiza o procedură de atribuire prin licitație a locurilor disponibile.
Propunerea de taxă este de 60 lei pe an, respectiv 5 lei/lună pentru un loc.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
FOTO: Cel mai mare dezvoltator de sănii de vară din lume vrea să construiască sania din Poiana Brașov

S-a încheiat termenul pentru depunerea ofertelor în cadrul procedurii de achiziție având ca obiect realizarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru construirea saniei de vară din Poiana Brașov, în partea stângă a pârtiei Bradul, cu o lungime de 990 de metri.
Potrivit Primăriei Brașov, a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii de firme formată din RS Activ (Brașov – Ghimbav) – lider, împreună cu Josef Wiegand GmbH & Co KG (Germania) și Planimob CAD (Cluj – Florești). Firma germană Josef Wiegand este compania cu cea mai mare experiență din lume în construirea unor astfel de facilități, având proiecte inclusiv în România.
„Chiar dacă acum ne putem bucura de pârtiile din masivul Postăvarul, în paralel continuăm implementarea strategiei noastre de a transforma Poiana Brașov într-o stațiune pentru toate cele patru anotimpuri.
Una dintre investițiile importante în realizarea acestei strategii este construirea saniei de vară, un proiect de care Poiana are nevoie pentru a fi atractivă și în afara sezonului de schi, mai ales că vizează zona agrementului pentru familie.
Săptămâna aceasta a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor și avem o ofertă, depusă de o asociere din care face parte cea mai importantă companie din acest domeniu, cu peste 300 de instalații de alpine-coaster, construite în 40 de țări.
Chiar dacă mai există astfel de facilități de agrement în țară, noi am gândit un proiect cu un traseu complex, cu mai multe spirale de întoarcere, zone supraînălțate, în cadrul natural oferit de Poiana Brașov, pentru a le putea oferi brașovenilor și turiștilor o experiență de neuitat.
Faptul că Wiegand dorește să se implice în acest proiect este o garanție a calității pe care o vom putea oferi”, a precizat primarul Allen Coliban.
Sania de vară va fi amplasată în partea stângă a pârtiei Bradul (pe partea opusă teleschiului), cu punctul de acces în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement.
Pentru a-i crește spectaculozitatea, traseul prevede mai multe zone de întoarcere, care oferă o mai bună panoramă, cu înălțimi cuprinse între 7 și 13 metri, și zone supraînălțate pentru supratraversarea unor trotuare sau căi de acces, sau pentru a crea pantele necesare pentru urcare sau coborâre.
Instalația va avea o urcare de 550 m, 990 m de traseu de coborâre și 60 de sănii.
Acestea vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanței între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din față, senzorii montați pe sania din spate să acționeze automat frânele magnetice.
Acești senzori sunt alimentați cu baterii, montate și ele pe sănii, care se vor încărca rapid în stația inferioară, între zone de debarcare și cea de îmbarcare.
Traseul de coborâre va avea 5 spirale cu diametrul de aproximativ 18-20 m
- Spirala 1 – cu un unghi de înfășurare de 430 grade și o înălțime de aproximativ 8 m
- Spirala 2 – cu un unghi de înfășurare de 320 grade și o înălțime de aproximativ 7 m
- Spirala 3 – cu un unghi de înfășurare de 750 grade și o înălțime de aproximativ 13 m
- Spirala 4 – cu un unghi de înfășurare de 400 grade și o înălțime de aproximativ 7 m
- Spirala 5 – cu un unghi de înfășurare de 250 grade și o înălțime de aproximativ 7 m
Mai multe detalii AICI.
Brasov
Brașov: Doi tineri de 12 și 16 ani au legat o pisică și au bătut-o cu un bici. Poliția continuă cercetările

Doi copii de 12 și 16 ani sunt cercetați de polițiști după ce au legat o pisică și au bătut-o cu un bici. Imaginile au fost postate pe TikTok.
Potrivit IPJ Brașov, în urma apariției în mediul online, pe o pagină de socializare (TikTok), a unor imagini video, în care o pisică este lovită în mod repetat cu un bici de un tânăr, Compartimentul de Relații Publice din cadrul IPJ Brașov este abilitat să comunice următoarele:
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protectia Animalelor s-au autosesizat după ce au vizualizat materialul video și au efectuat investigații pentru lămurirea stării de fapt.
Astfel, în urma datelor obținute, a fost identificată persoana bănuită de săvârșirea agresiunii animalului, în persoana unui tânăr, de 12 ani.
În cadrul cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că pisica, care apare în materialul video postat, ar mai fi fost lovită și de o altă persoană, de 16 ani.
Ca urmare a aspectelor constatate, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au întocmit un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de „schingiuirea animalelor” faptă prevăzută și pedepsită de art. 25, alin. (3), lit. b) din Legea 205/2004 republicată.
Cercetările sunt continuate de lucrătorii biroului sub supravegherea unui procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, urmând a se dispune soluția finală la finalizarea acestora.

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban a transmis marți 5 decembrie, un mesaj de mulțumire cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului.
Potrivit primarului Allen Coliban, la Brașov sunt proximativ 10.000 de voluntari înscriși pe platforma Voluntariat Brașov.
„Fiecăruia în parte îi mulțumesc pentru implicarea în comunitate, pentru implicarea în toate evenimentele care se întâmplă la Brașov pe parcursul anului.
Și mulțumită lor Brașovul e diferit, e mai bun, e mai special.
Brașovul este o comunitate.
Una caracterizată și de implicarea și entuziasmul unor voluntari extraordinari. Vă mulțumesc!”, a fost mesajul transmis de primarul Brașovului pe pagina de Facebook.
sursa foto: Facebook / Allen Coliban
Brasov
FOTO: START licitație pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden, în Brașov. 100 de copii vor avea acces

A fost dat startul licitației pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden (Strada Pelicanului) din Brașov.
Potrivit primarului Allen Coliban, 100 de copii (5 grupe de câte 20 de copii) vor avea acces la noua grădiniță cu program prelungit.
16 luni (4 luni de proiectare și 12 pentru executarea lucrărilor) vor fi necesare pentru ca la final să avem o nouă grădiniță cu subsol, parter, etaj și terasă.
„Terasa va fi una verde, iar pe o parte a ei sunt prevăzute panouri fotovoltaice.
Noua grădinița va avea și 9 dormitoare pentru cei mici și accese diferențiate pentru copii și părinți.
Continuăm programul pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru preșcolari. Există zone care s-au dezvoltat imobiliar extrem de intens, așa cum este și cazul Bartolomeu Avantgarden.
Din păcate, infrastructura educațională nu a reușit să țină ritmul.
Corectăm acest lucru cu investiții în mai multe zone ale Brașovului”, am ai transmis primarul Brașovului.
sursa foto: Facebook / Allen Coliban