Connect with us

Alba

FOTO-VIDEO: Premieră în România. O dronă medicală a fost testată cu succes la Oradea. A zburat între două clădiri ale spitalului

Publicat


La Oradea a fost testată sâmbătă dimineața cu succes o dronă medicală, care a parcurs o distanță de 6 kilometri între două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență în 8 minute. Demonstrația live a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din strada Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe strada Corneliu Coposu. Traseul de sâmbătă a fost aprobat în prealabil de către Aeronautică Civilă Română.

Potrivit reprezentanților Primăriei, modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg și cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanțe scurte în zone urbane și zboară cu o viteză de 40 km/h.

Condițiile meteo, principala provocare în timpul testelor

Fost pilot militar de F18 și drone militare, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni din Afganistan, Rory Houston, care este și cofondatorul și directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deși ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătățit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuși, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o parașută, precum și zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgență, dacă consideră că nu mai poate să-și continue zborul”, a explicat Houston.

Proiectul, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (cu toate locațiile sale) și municipiul Oradea, își dorește să eficientizeze costurile în ceea ce privește serviciile medicale oferite, dar și să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spații urbane aglomerate și pe distanțe medii prin intermediul dronelor.

„Mă bucur că am ajuns în acest punct și sunt convins că Oradea va inspira și alte spitale din România să rezolve problema transportului și a analizelor făcute rapid. Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Gh. Carp.

Primăria Oradea: „Am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru training-ul personalului”

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstrație.

„De acum încolo începem să analizăm datele și să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiții normale, în fiecare zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm și spre finanțări europene, pentru că, cel mai probabil am putea să accesăm astfel de finanțări pentru aeronava în sine și pentru training-ul personalului, pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului”, a spus acesta.

Drona folosită în cadrul acestor demonstrații este doar una de testare, iar în funcție de necesitățile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

„Această dronă are nevoie de doi piloți, aceasta este reglementarea pe care Autoritatea Aeronautică a acceptat-o și a avizat-o, dar există un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care lucrează compania Skyy Network și în momentul în care acela va fi avizat și operațional, asta înseamnă câțiva ani, vom putea avea operațiuni doar din laptop, dronele vor zbura autonom, însă asta necesită timp și multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a mai precizat Jurca.

Dacă se va concretiza, soluția dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orășenești din Bihor: Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș, vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locațiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical și economii.

sursa: Primăria Oradea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

La Oradea a fost testată sâmbătă dimineața cu succes o dronă medicală, care a parcurs o distanță de 6 kilometri între două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență în 8 minute. Demonstrația live a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din strada Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe strada Corneliu Coposu. Traseul de sâmbătă a fost aprobat în prealabil de către Aeronautică Civilă Română.

Potrivit reprezentanților Primăriei, modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg și cu o încărcătură tehnică de 3 kg….

Citește mai mult pe Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Poliţele RCA de la Euroins rămân VALABILE, însă pot fi denunţate în orice moment. Ce se întâmplă în cazul unui accident

Publicat

asigurare masina rca

Poliţele de asigurare emise de Euroins România rămân valabile, dar pot fi denunţate în orice moment, potrivit Ghidului informativ UNSAR – BAAR. În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de Euroins România poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele.

”Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Elevii din clasele 0-IV se vor putea înscrie în acest an la Festivalul „Alba Chess”. Cum se va desfășura competiția de șah

Publicat

s

În județul Alba urmează să se desfășoare în acest an o competiție de șah dedicată elevilor din clasele 0-IV. Festivalul „Alba Chess” își propune să stimuleze interesul copiilor pentru acest sport și să le ofere posibilitatea să-și demonstreze abilitățile într-un cadru competitiv. 

Consilierii județeni din Alba vor vota în ședința de joi, 23 martie, aprobarea regulamentului competiției Festivalul „Alba Chess” șah 2023 și alocarea sumei de 35.000 lei din bugetul local al județului pentru desfășurarea activității.

Festivalul „Alba Chess” va avea ca scop promovarea șahului în rândul elevilor din județul Alba. Finala competiƫiei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

„Muzeul Cătunelor”, în incinta vechii școli din Gârda de Sus. Acord de parteneriat între CJ Alba și Primăria comunei

Publicat

„Muzeul Cătunelor” ar putea fi realizat în curând în incinta vechii școli din Gârda de Sus, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primăria comunei. 

Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat în ședința de joi, 23 martie, încheierea unui acord de asociere între CJ Alba şi Primăria comunei Gârda de Sus pentru realizarea în comun a proiectului „Muzeul Cătunelor”.

Potrivit referatului de aprobare, expoziţiile etnografice pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al unei comunităţi, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru comunităţile locale, dar şi pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Se toarnă primul strat de asfalt în zona centrală din Alba Iulia. Lucrările de infrastructură continuă în municipiu

Publicat

Muncitorii toarnă sâmbătă primul strat de asfalt pe sectorul de drum aflat în lucru în zona centrală din municipiul Alba Iulia, pe strada I.C. Brătianu și strada Ardealului, a transmis primarul Gabriel Pleșa. 

Reamintim faptul că lucrările de modernizare și reabilitare în cadrul primului proiect de mobilitate urbană au început în centrul municipiului Alba Iulia pe 30 ianuarie. Circulația a fost restricționată pe două benzi, pe sensul Casa de Cultură a Studenților – Prefectura Alba. Lucrările la primul tronson au început încă din luna noiembrie, pe strada Regimentul V Vânători, din cartierul Partoș.

Vezi și FOTO-VIDEO: Modificări de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe