Connect with us

Cluj

FOTO & VIDEO/ Protestul avocaților clujeni față de condamnarea colegului lor, Robert Roșu, în cazul Ferma Băneasa

Publicat


Peste 100 de avocați clujeni au fost prezenți luni în fața Curții de Apel Cluj pentru a protesta față de decizia de condamnare la cinci ani de închisoare a colegului lor, Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa și Pădurea Snagov. Acesta a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infractiunea de abuz în serviciu.

Participanții la manifestație au avut asupra lor afișe cu mesaje precum „Să folosești termeni juridici nu este o crimă”, „#alăturideRobert#alăturideCristina”, „Avocatura nu este o crimă/să fii eficient nu este o crimă”, „Justiția s-a făcut (din nou) de rușine/ La cel mai înalt nivel”. De asemenea, unii avocați au aprins lumânări în semn de solidaritate cu Robert Roșu, iar ații au purtat măști negre.

Detaliile dosarului în care a fost implicat Robert Roșu

În acest caz este vorba de drepturi litigioase vizând zeci de imobile-care ar fi aparținut Casei Regale a României. Printre acestea Palatul Peleș, clădiri în Sinaia și București, dar și imobile care compun domeniul regal Balcic – în prezent în Bulgaria, anunță Ziare.com

Robert Roșu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, întrucât a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, gruparea reușise retrocedarea frauduloasă doar a două proprietăți: Pădurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) și Fermă Regală Băneasa (28,6 hectare). Prejudiciul total în acest caz a fost calculat la suma de 145.398.569 de euro.

Conform anchetatorilor, Robert Roșu știa că Paul Al României nu avea niciun drept pentru aceste retrocedări. Totuși, el s-ar fi implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Truică.

Acuzația de complicitate la abuz în serviciu are legătură cu modul în care i-a determinat pe cei din Consiliul de administrație al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București să dea o decizie în favoarea lui Paul Al României.

„Avocatul nu a făcut nicio greșeală”, consideră una dintre protestatare

„I se impută niște lucruri colegului nostru care țin de esența muncii procurorului. Nu se poate așa ceva. Care este esența muncii avocatului? Să-și apere clientul!

Avocatul nu a făcut nicio greșeală. El a fost lângă client și a mers alături de acesta la autorități, solicitându-le să pună în executare hotărâri judecătorești definitive.

Procurorii spun că acesta este grup infracțional. Deci, avocatul care își face meseria, este infractor. Acesta nu mai este stat de drept, este stat totalitar, dictatură”, a afirmat una dintre protestatare.

Oamenii legii au fost la datorie

Jandarmii au intervenit la începutul manifestației pentru a le aduce la cunoștință protestatarilor că trebuie că să poarte măștile de protecție și să respecte distanțarea socială.

Când peste 100 de avocați s-au strâns în fața Curții de Apel, oamenii legii le-au solicitat să se disperseze pentru a nu încălca legislația în vigoare.

DNA-ul îi vede pe avocați precum niște infractori, consideră un avocat

„Am venit la acest protest pentru că m-am regăsit de foarte multe ori în acea situație pentru care Robert a fost condamnat.

M-am bazat pe hotărâri judecătorești definite și irevocabile, astfel încât apreciez că s-a făcut o mare nedreptate pentru colegul nostru.

Fiecare avocat din țară stă astăzi cu Sabia lui Damocles deaspura capului. Oricare putem fi, dacă nu astăzi, mâine, în situația lui Robert.

Sper ca noul Parlament să se aplece asupra legii exercitării profesiei avocatului, asupra modificărilor care se impun cu privire la codurile penale, mă refer la codurile de procedură penală și civilă.

Suntem o profesie extrem de nesemnificativă în fața instanțelor, mai cu seamă în fața DNA-ului, unde nu existăm.

Suntem cu toții niște infractori în ochii lor, chiar dacă prin jurământul nostru am jurat că vom respecta Constituția, legile și vom apăra orice persoane, pentru că toată lumea are nevoie să fie apărat de un avocat”, a afirmat o protestatară.

Dispersarea avocaților clujeni

După intervenția oamenilor legii, o parte din protestatari s-au mutat în fața clădirii DNA Cluj, de pe Calea Dorobanților, în timp ce alții au preferat să treacă strada lângă clădirea Teatrului Național „Lucian Blaga”.


CLUJUL PENTRU TOȚI – Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

sursa: Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Clujean ARESTAT după ce și-a agresat soția și i-a furat banii. Femeia avea ordin de PROTECȚIE

Publicat

Un bărbat de 63 de ani, din comuna Cășeiu, a fost arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de tâlhărie și încălcarea măsurilor instituite prin ordinul de protecție.

În 25 martie, polițiștii din Dej au emis…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Publicat

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de asigurat. Începând de miercuri, 27 martie, aceștia nu mai trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni.


Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe