Connect with us

Covasna

FRISSÍTVE/Elrendelte az ítélőtábla az augusztus 10-i tüntetés ügyében érintett volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását

Publicat


Bukarest, április 16./Agerpres/ – Az egyik tüntető panasza nyomán elrendelte pénteken a bukaresti ítélőtábla a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében érintett volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását.

Erre azt követően került sor, hogy a tüntetés egyik résztvevője, Ioan Crăciuneanu megtámadta a bíróságon a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) a nyomozás vádemelés nélküli lezárására vonatkozó, 2020. júniusi döntését, és az ítélőtábla helyt adott panaszának.

A jogerős döntés nyomán az ügyészeknek újra kell indítaniuk a kivizsgálást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében, többek között hivatali visszaélés, hamisított okirat tudatos felhasználása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és bűnpártolás gyanújával.

Ioan Crăciuneanu a tüntetésen történt erőszakos tömegoszlatás sérültjei közé tartozik, megsérült a lába, amikor felrobbant a közelében egy könnygázgránát.

Az ítélőtáblához benyújtott panaszában Crăciuneanu kérte a nyomozás újraindítását több akkori politikai vezető, köztük Speranţa Cliseru volt fővárosi prefektus, Carmen Dan egykori belügyminiszter és Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök ellen is, aki – szerinte – „elrendelte és műveleti szempontból közvetlen vagy közvetett módon irányította a rendőri bevetést”.

Korábban a DIICOT volt főügyésze, Giorgiana Hosu is kérte a csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindításának jóváhagyását, a bukaresti törvényszék azonban 2021. március 2-án elutasította igénylését. AGERPRES/(RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Megjelent a patikákban végzett gyorstesztelést lehetővé tevő rendelet a Hivatalos Közlönyben

Publicat

Bukarest, május 11. /Agerpres/ – Aláírta Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében a patikákban is lehet antigén gyorstesztet végezni a SARS-CoV-2-vel való fertőzöttség megállapítására.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a gyógyszertárak a megyei közegészségügyi igazgatóságok, illetve a bukaresti közegészségügyi igazgatóság által elektronikus úton kiadott ideiglenes engedély megszerzése után végezhetnek antigén gyorsteszteket.

Az engedély hat hónapig érvényes, és a gyógyszertárak további hat hónapos meghosszabbítást kérhetnek.

A tesztelést végző személyzet ingyenes képzését a román gyógyszerészkamara, valamint az orvosi asszisztensek és szülésznők országos szervezete fogja megszervezni egy, az egészségügyi miniszter által jóváhagyott protokoll alapján.

A patikákban kizárólag orrgarat-mintavételes gyorstesztet lehet majd végezni.

Az antigén teszteket az egészségügyi minisztérium biztosítja ingyen, a megyei közegészségügyi igazgatóságok révén, a rendelkezésére álló készlet függvényében. Az egészségügyi minisztériumtól kapott tesztek nem értékesíthetők a kereskedelemben.

A tesztelést követően a gyógyszertárak elektronikusan aláírt dokumentum révén tudatják az eredményt a vizsgált személlyel. Kötelesek továbbá minden elvégzett vizsgálat eredményéről jelentést tenni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak vagy a bukaresti közegészségügyi igazgatóságnak.

A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.
AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Valeriu Gheorghiţă: Románia felkészül a 12-15 éves korosztály beoltására, amint megkapja az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását

Publicat

Craiova, május 10. /Agerpres/ – Amint megkapja az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, Románia készen fog állni a 12-15 éves gyerekek beoltására is, szülői engedéllyel – közölte hétfőn Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Gheorghiţă Craiován vett részt a városban szervezett oltási maraton megnyitóján.

A katonaorvos úgy vélekedett, hogy azok a szülők, akik már beoltatták magukat, felmérik az immunizálás jelentőségét gyermekeik számára is, akik számára nagyon fontos a fizikai jelenléttel történő oktatáshoz való visszatérés mind a készségek fejlesztése, mind pedig a társadalmi-érzelmi fejlődés szempontjából.

‘Egyértelmű, hogy többé már senki nem akarja otthon tartani a gyermekeit, mint ahogy az is, hogy mindannyian védettek akarunk lenni, hogy oda mehessünk, ahova akarunk’ – mondta Gheorghiţă.

Arról is beszámolt, hogy az UNICEF és a WHO közreműködésével széles körű tájékoztatási kampányt dolgoznak ki, amelybe a családorvosokat és a központi hatóságokat egyaránt bevonják. Ennek a tájékoztató kampánynak néhány héten belül érezhető kell hogy legyen a hatása – vélekedett a szakember.
AGERPRES/(RO-szerző: Maria MITRICĂ, szerkesztő: Karina OLTEANU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

B9-csúcs/Stoltenberg:Biden elnök részvétele a B9-ek ülésén az USA elkötelezettségét bizonyítja a szövetségek újjáépítése és a NATO megerősítése mellett

Publicat

Bukarest, május 10. /Agerpres/ – A Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozó hétfői, on-line zajló megnyitóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: az a tény, hogy a rendezvényen az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is részt vesz, azt bizonyítja, hogy az USA elkötelezett híve az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) megerősítésének.

‘Örömömre szolgál, hogy csatlakozhatok Önökhöz és a többi tagállam vezetőihez, valamint Biden elnök úrhoz ezen a fontos csúcstalálkozón. Biden elnök részvétele bizonyítja az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét a szövetségek újjáépítése és a NATO megerősítése mellett. A jövő hónapban tartandó NATO-csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy új fejezetet nyissunk a transzatlanti kapcsolatokban, és tovább erősítsük az egységet Európa és Észak-Amerika között’ – jelentette ki Jens Stoltenberg.

Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn videokonferencia keretében vesz részt a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóján, amelynek Klaus Iohannis román államfő és lengyel hivatali kollégája, Andrzej Duda a házigazdája. A videokonferencián a Bukaresti Kilencek többi államfője, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

A Bukaresti Kilencek (B9) Klaus Iohannis elnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke által indított kezdeményezés, amelyben a szövetség keleti szárnyán fekvő NATO-tagállamok – Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia – vesznek részt.

A B9-ek első csúcstalálkozóját Bukarestben tartották 2015 novemberében. Ezt követően 2018. június 8-án Varsóban, 2019. február 28-án pedig Kassán került sor a találkozóra.
AGERPRES/( RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

CNCAV: 99.460 személy immunizáltak az elmúlt 24 órában

Publicat

Bukarest, május 10./Agerpres/ – Az elmúlt 24 órában 99.460 személyt oltottak be Romániában a koronavírus ellen – derül ki a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által hétfőn ismertetett adatokból.

A jelzett időszakban 81.863-an kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást, 7612-en a Moderna, 8242-en az AstraZeneca, 1743-an pedig a Johnson&Johnson vakcináját vették fel.

Az elmúlt 24 órában 42.870 személyt az első, 56.590-en a második dózissal oltottak be.

Ezzel 6.095.252-re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdete óta 3.672.354 személyt oltottak be, közülük 1.249.456-an az első adagot, 2.422.898-an pedig a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 72 esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, ezek közül 6 helyi, 66 általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 14.832 esetben jegyeztek mellékhatást a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadását követően, 1581 helyi és 13.251 általános jellegűt. 135 eset kivizsgálása folyamatban van. AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe