Connect with us

Covasna

FRISSÍTVE/Koalíciós ülést sürget Dan Barna, hogy a miniszterelnöktől történő bizalommegvonásról egyeztessenek

Publicat


Bukarest, április 14./Agerpres/ – Koalíciós ülést sürgetett szerdán Dan Barna kormányfőhelyettes, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek.

Az USR-PLUS társelnöke szerint „felelős párbeszédre” van szükség Ludovic Orban liberális és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akikkel egyeztetni akar arról, hogy vonják meg a bizalmat Florin Cîţu kormányfőtől.

Barna szerint olyan dolgokat rónak fel Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszternek, amelyek fölött nem ő rendelkezett.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor bírálta az oltási kampányt, amellyel kapcsolatban – állítja – a kormányfő hozza a döntéseket. Rámutatott, bár az oltási kampány kezdetén Románia előkelő helyen állt az Unióban a beoltottsági ranglistán, jelenleg a 25. pozíciót foglalja el a 27-ből, ami a teljesítmény és stratégiai bölcsesség hiányáról árulkodik.

Meggyőződése szerint Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztése egyoldalú és „politikailag éretlen” döntés volt, amely megkérdőjelezi Florin Cîţu alkalmasságát e koalíció vezetésére. Kiemelte, a koalíció létrehozásakor abban állapodtak meg, hogy minden fontos döntést egyeztetés és párbeszéd előz meg, a miniszterelnök azonban szerda reggel kész tények elé állította Voiculescu menesztése kapcsán.

„Nem volt semmiféle egyeztetés erről, sem ma, sem tegnap, sem az elmúlt napokban, sőt mi több: a hétfői koalíciós ülésen abban állapodtunk meg, hogy visszatérünk a kormányzáshoz, kilépünk ebből a politikai balettből, amelyben mindenki arra törekszik, hogy növelje művészi teljesítményét” – fogalmazott.

Dan Barna leszögezte, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása ‘nagy válságba taszítja a koalíciót”, mostantól Florin Cîţu kormányfő nem élvezi az USR-PLUS támogatását.

A politikus kifejtette, Voiculescu egészségügyi miniszteri mandátumának első napjától „harcba szállt a korrupt egészségügyi rendszerrel”, ami igen vehemens reakciót váltott ki, az elmúlt hetekben valóságos médiahadjárat indult ellene.

A kormányfő-helyettes szerint a miniszterelnök azon bejelentése, miszerint őt bízza meg átmenetileg az egészségügyi miniszteri teendők ellátásával, szintén egyoldalú döntés volt, sem vele, sem az USR-PLUS szövetséggel nem egyeztetett erről.

A kormányfőnek jogában áll kiértékelni a miniszterek teljesítményét, Voiculescu menesztését azonban nem előzte meg semmiféle kiértékelés – nyomatékosította.

Megkérdezték tőle az újságírók, mérlegelik-e a kormányból való kilépést, amennyiben a PNL nem vonja meg a bizalmat Florin Cîţutól. Válaszában Barna rámutatott, bízik abban, hogy az USR-PLUS, a PNL és az RMDSZ eléggé bölcsek ahhoz, hogy megoldást találjanak a folytatásra.

„Itt az ország érdekeit szolgáló kormányzás a tét. A válasz egyszerű, és maga a miniszterelnök adta meg ma reggel: Románia nem egy emberből áll. Teljesen egyetértek” – fogalmazott. AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

F. Cîţu: Építő jellegű beszélgetést folytattam az Európai Bizottság elnökével

Publicat

Bukarest, május 11./Agerpres/ – Építő jellegű beszélgetést folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, a Románia által beterjesztendő országos helyreállítási tervről (PNRR) – közölte kedden késő este a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt mondta: szerdán a Bizottság más tagjaival folytatja az egyeztetést.

A miniszterelnök kedden kijelentette, hogy brüsszeli látogatása során meg kíván bizonyosodni a felől, hogy az országos helyreállítási terv keretében Romániának juttatott források a gazdaság „legtermékenyebb” ágazataiba kerülnek.

‘A PNRR-nek két összetevője van: van egy reformkomponense, amelyet a költségvetési stratégia által vállaltunk (…), és van egy beruházási komponense, és ez ügyben egyértelmű üzenetem van: Romániának vannak bizonyos prioritásai, amelyeket be akar vonni a PNRR-be’ – magyarázta a Florin Cîţu.

A kormány által bejelentett napirend szerint a miniszterelnök szerdán találkozik Brüsszelben Adina Vălean közlekedési biztossal, valamint Margrethe Vestagerrel és Valdis Dombrovskival, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökeivel. AGERPRES/(RO – szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Justice Sword 21/Iohannis: Védelmi feladatok ellátására készülünk

Publicat

Galac, május 11./Agerpres/ – Védelmi feladatok ellátására készülünk – hangsúlyozta kedden Klaus Iohannis. A román államfő lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával együtt részt vett a smârdani-i lőtéren szervezett Justice Sword 21 nevű nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján.

„A lengyel katonák azok, akik részt vesznek a többnemzetiségű dandárban. Rendkívül fontos, hogy az interoperabilitás ellenőrzése és javítása érdekében ilyen gyakorlatokat tartsunk, azaz hogy a különböző országból származó katonák jól együttműködjenek, megismerjék egymást, megtanulják, hogy miként kapcsolódjanak egymáshoz, és képesek legyenek együtt végrehajtani harci feladatokat. Amikor harci bevetésekről beszélünk, nagyon világosan kell fogalmaznom: védelmi harci feladatok ellátására készülünk. A NATO keleti szárnyán rendkívül fontos számunkra, hogy jól képzett, jól felkészült védelmi erőkkel rendelkezzünk. Felkészülünk a keleti szárny védelmére’ – hangsúlyozta Iohannis.

Andrzej Duda reményét fejezte ki, hogy Lengyelországban is szerveznek majd hasonló gyakorlatokat.

‘Nagyon örülök, hogy lehetőség nyílik közös gyakorlatokra, közös bemutatókra. Katonáink és a román katonák számára nagyon fontos, hogy találkozhatnak, és együtt dolgozhatnak. Ez egyúttal lehetőség arra is, hogy szemügyre vegyük a két hadsereg katonai technikáját, hogy lássuk, hogy nagyon jól felkészültek vagyunk, modernizálódunk, és örülünk ennek a modernizációs folyamatnak. Tegnap tárgyaltunk a román elnökkel is ezekről a tevékenységekről. Tehát azt látjuk, hogy egyre inkább kompatibilisek vagyunk a szövetségeseinkkel és az USA-val is’ – mondta Andrzej Duda. AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Tiltakoztak a PSD képviselői a parlament alsóházi elnökének irodája előtt

Publicat

Bukarest, május 11./Agerpres/ – Tiltakozó akciót tartottak kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői és szenátorai a parlament alsóházi elnökének irodája előtt. A szociáldemokrata törvényhozók arról akarták meggyőzni Ludovic Orbant, hogy a kormánypártok képviselői szavazzák meg azt a javaslatot, hogy hozzanak létre egy parlamenti bizottságot, amely kivizsgálja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban közölt kormányzati adatok valódiságát.

Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint a ‘spontán akció’ Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter ‘megrendítő nyilatkozataira’ épül, amely szerint csak egy bukaresti kórház ötszáz halottal kevesebbet jelentett a valósnál.

Simonis ‘megdöbbentőnek’ nevezte azokat az információkat, amelyek szerint a kormánypártok képviselői elutasítanák egy ilyen vizsgálóbizottság felállítását, hisz – véleménye szerint – egy ilyen bejelentés után ‘minden civilizált országban’ bukik a kormány.

Meglátása szerint ‘fontos információkat igyekeznek eltitkolni’. AGERPRES/(RO – szerző: Cătălina MATEI, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

További 25 hulladékkal teli konténert foglaltak le a konstancai kikötőben

Publicat

Konstanca, május 11./Agerpres/ – További huszonöt hulladékkal teli konténert foglaltak le a konstancai kikötőben. A konténerek Németországból érkeztek és ugyanannak a Prahova megyei, importtal foglalkozó cégnek voltak címezve.

A román határrendészeti és környezetvédelmi hatóságok a Frontex ügynökség egy képviselőjével közösen azt követően vizsgálták át az dél-konstancai kikötőben lévő konténereket, hogy május 7-én tíz, majd 10-én további tizenöt, németországi hulladékot tartalmazó konténerre bukkantak, amelyet egy importtal foglalkozó, Prahova megyei vállalatnak címeztek, és az ügyben kivizsgálást indítottak.

A keddi ellenőrzéskor kiderült, hogy a szállítmányt kísérő és a vámhatóságoknak bemutatott dokumentumok nem felelnek meg a valóságnak, a konténerekben megközelítőleg 500 tonna fém-, papír-, textil, gumi-, fahulladék, használt elem és több azbesztdarab volt.

A Konstanca megyei környezetvédelmi őrség nem engedélyezte a szállítmány behozatalát az ország területére, így visszafordítják azt a feladónak.

Az ügyben a konstancai táblabírósági ügyészség nyomoz hamis okmányok használata és a hulladékgazdálkodási szabályok be nem tartása miatt.
AGERPRES/( RO – szerző: Georgiana TĂNĂSESCU, szerkesztő: Karina OLTEANU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe