Connect with us

Eveniment

Galaţi: Palatul Comisiei Europene a Dunării, selectat pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European

Published

on



Palatul Comisiei Europene a Dunării, în care în prezent funcţionează Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, a fost selectat în competiţia europeană pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European, informează, miercuri, reprezentanţii instituţiei de cultură.

 

Potrivit sursei citate, Palatul Comisiei Europene a Dunării, alături de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” Sibiu, vor candida din partea României pentru a obţine prestigiosul titlu european, după ce Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, s-a înscris în competiţie şi a trecut de preselecţia naţională.

„Este deja o mare victorie a întregii comunităţi gălăţene, o recunoaştere a istoriei cosmopolite a Galaţiului şi a rolului important pe care portul dunărean l-a avut în istoria europeană. Aici, la Galaţi, timp de câteva decenii, s-au luat unele din cele mai importante decizii la nivel european. Palatul Comisiei Europene a Dunării este un brand local, naţional şi european. Îi felicit pe toţi bibliotecarii implicaţi în acest proiect. Ştiu că a fost nevoie de multe ore de muncă şi documentare pentru acest succes al culturii gălăţene”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră. A fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

 

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I pe 7 decembrie 1889.

 

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă, un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

„Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural şi istoric, care merită şi trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galaţiului, care păstrează şi astăzi multe dintre simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană”, a spus managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre. AGERPRES/(AS – autor: Dan Paic, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. ACCIDENT în Dej. Mașină RĂSTURNATĂ. Un stâlp și o țeavă de gaz afectate

Published

on

Un accident a avut loc, miercuri, pe str. Șomcutului din Dej, în Cluj. O mașină s-a răsturnat. Au fost afectate un stâlp și o țeavă de gaz. Un bărbat a primit îngrijiri medicale.

„Două echipaje din cadrul…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Angajații și demnitarii ”ar trebui să scape” de sporul de antenă

Published

on

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila spune că angajații și demnitarii ”ar trebui să scape” de sporul de antenă.

Întrebat în legătură cu protestele din Senat, cauzate de anunțul președintelui Camerei superioare, Ilie Bolojan, privind restructurări, el a afirmat că, legat de sporul de antenă, angajații și demnitarii ar trebui ”să scape” de el.

”Legat de sporul de antenă, cred că noi, cu toții, inclusiv…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

CERTIFICAT DE VIAȚĂ. Când trebuie să trimită actul pensionarii clujeni stabiliți în alte state. Altfel nu primesc pensia

Published

on

Pensionarii clujeni care trăiesc pe teritoriul altor state, trebuie să trimită de două ori pe an un certificat de viață pentru a primi în continuare pensia.

Certificatul de viață este un document oficial care…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

S-a stins vocea care a strigat: ”Apără Duckadam!” A murit jurnalistul Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei de la Sevilia

Published

on

Jurnalistul Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei Cupei Campionilor Europeni la fotbal câștigate de Steaua București în 1986 în fața Barcelonei, a murit la vârsta de 84 de ani, informează, miercuri, Clubul Sportiv al Armatei pe pagina oficială de Facebook.

Anunțul a fost făcut de Radio România Actualități.

”S-a stins vocea de la Sevilla! A murit comentatorul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading