Connect with us

Eveniment

Galaţi: Palatul Comisiei Europene a Dunării, selectat pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European

Publicat



Palatul Comisiei Europene a Dunării, în care în prezent funcţionează Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, a fost selectat în competiţia europeană pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European, informează, miercuri, reprezentanţii instituţiei de cultură.

 

Potrivit sursei citate, Palatul Comisiei Europene a Dunării, alături de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” Sibiu, vor candida din partea României pentru a obţine prestigiosul titlu european, după ce Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, s-a înscris în competiţie şi a trecut de preselecţia naţională.

„Este deja o mare victorie a întregii comunităţi gălăţene, o recunoaştere a istoriei cosmopolite a Galaţiului şi a rolului important pe care portul dunărean l-a avut în istoria europeană. Aici, la Galaţi, timp de câteva decenii, s-au luat unele din cele mai importante decizii la nivel european. Palatul Comisiei Europene a Dunării este un brand local, naţional şi european. Îi felicit pe toţi bibliotecarii implicaţi în acest proiect. Ştiu că a fost nevoie de multe ore de muncă şi documentare pentru acest succes al culturii gălăţene”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră. A fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

 

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I pe 7 decembrie 1889.

 

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă, un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

„Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural şi istoric, care merită şi trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galaţiului, care păstrează şi astăzi multe dintre simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană”, a spus managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre. AGERPRES/(AS – autor: Dan Paic, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Peste 100 de șoferi trași pe dreapta de polițiștii din Alba, în 24 de ore. Câți conducători auto s-au ales cu sancțiuni

Publicat

În 24 de ore, polițiștii din Alba au tras pe dreapta 107 soferi, pe DN 1 și DN 7. Este vorba despre o acțiune care are ca scop creșterea siguranței rutiere.

În perioada 26-27 aprilie, polițiștii au constatat 70 de abateri pentru care au dat amenzi. Acțiunea a fost comunicată de reprezentanții IPJ Alba, sâmbătă 27 aprilie. 

Potrivit IPJ Alba, în cadrul acțiunilor au fost verificați, prin intermediul aplicației eDAC, 107 conducători auto și au fost constatate 70 de abateri de natură contravențională de la normele legale privind circulația pe drumurile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cum a rămas o femeie din Câmpeni fără un portofel plin de euro. Ce a găsit în fața casei, la câteva zile după furt

Publicat

Cum a rămas o femeie din Câmpeni fără un portofel plin de euro. Este vorba despre un caz care a primit o soluționare în recent, din partea magistraților din Câmpeni. 

Mai exact în data de 16 aprilie 2024, magistrații au închis dosarul deoarece nu au putut identifica cine a furat portofelul femeii.

Fapta s-a petrecut în data de 29 septembrie 2023.

Atunci femeia a mers cu bicicleta la sora ei și și-a lăsat portmoneul, într-o plasă, pe portbagajul bicicletei. Când a ieșit afară din locuință și-a dat seama că punga în care se portofelul nu mai era.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Sănătatea SP Cluj, învinsă pe teren propriu de CS Minaur Baia Mare

Publicat

Sănătatea SP Cluj a pierdut vineri confruntarea cu CS Minaur Baia Mare. Partida din etapa a V-a din play out-ul ligii a treia s-a încheiat cu scorul de 2-4.

Gazdele au deschis scorul prin golul marcat de Andrei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Tânăr de 17 ani, reținut pentru 24 de ore. A furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis

Publicat

Un tânăr de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii clujeni. Minorul a furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis.

Polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe