Connect with us

Covasna

GCS: 11 megye és a főváros sárga zónás

Publicat


Bukarest, május 4./Agerpres/ – Bukarest és 11 megye tartozik jelenleg a sárga zónába, ezekben lakosságarányosan 1,5 és 3 ezrelék közötti a 14 nap alatt jegyzett új koronavírusos esetek száma – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A sárga zónás térségek közül Bukarestben a legnagyobb a fertőzöttségi ráta, 2,27 ezrelék (hétfőn 2,42 volt), majd Ilfov – 2,17, Kolozs – 2,03, Fehér – 1,88 és Temes – 1,64 megye következik a sorban.

Harminc megye zöld zónás, vagyis ezekben 1,5 ezrelék alatti az incidencia. A legalacsonyabb fertőzöttségi arányt Gorj – 0,35, Suceava – 0,38, és Máramaros – 0,44 megyében jegyezték.

A legutóbbi jelentés óta a legtöbb új esetet Bukarestben – 210, valamint Kolozs – 147, Galac – 67 és Prahova – 52 megyében regisztrálták.

A legkevesebb új megbetegedést Tulcea és Olt – 2-2, Szatmár és Brăila – 4-4, valamint Gorj – 5 megyéből jelentették.

Az elmúlt 24 órában országszerte 994 új koronavírus-fertőzéses esetet igazoltak.
AGERPRES/(RO – szerző: Petronius CRAIU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

FRISSÍTVE/F. Cîţu: Május 15-étől nem kötelező a maszk viselése nem zsúfolt kültereken, nyithatnak a fitnesztermek

Publicat

Bukarest, május 14./Agerpres/ – Május 15-étől nem kötelező a maszk viselése nem zsúfolt kültereken és feloldják az éjszakai közlekedésre vonatkozó korlátozásokat – döntötte el a kormány. A kabinet péntek esti ülésén módosította a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot.

A kormányülést követő sajtóértekezleten Florin Cîţu miniszterelnök elmondta: a maszk viselete továbbra is kötelező a zsúfolt helyeken: piacokon, vásárokban, üzletekben, a tömegközlekedési járműveken és ezek megállóiban.

Ugyanakkor törlik azt az előírást, amelynek értelmében legkésőbb 21 órakor zárniuk kellett az üzleteknek, és május 15-e után nem lesz éjszakai kijárási tilalom sem.

„Az éttermek, bárok, kávézók és teraszok reggel 5 órától éjfélig tarthatnak nyitva. A szabadtári sporteseményeken a nézők a lelátók befogadóképességének egynegyedét tölthetik meg. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük eredménye” – magyarázata a miniszterelnök.

Engedélyezik továbbá a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények megtartását, ám az eseményeken legfeljebb 500 néző vehet részt úgy, hogy védőmaszkot viselnek, és személyenként legalább két négyzetméteres terület áll rendelkezésre. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük eredménye.

Engedélyezettek továbbá a felnőtteknek szóló képzések és workshopok – beleértve az európai alapokból finanszírozott projektek megvalósítása érdekében szervezetteket is – legfeljebb 50 fő részvételével beltéren és legfeljebb 200 fő részvételével kültéren, amennyiben legalább két négyzetméter területet biztosítnak személyenként, és a településen a 14 napra összesített incidencia nem haladja meg a 3-at, ezer lakosra vetítve.

Kapacitásuk legfentebb 50 százalékával nyithatnak az erő- és fitnesztermek, amennyiben legalább hét négyzetméter területet biztosítnak személyenként, és a településen a 14 napra összesített incidencia nem haladja meg a 3-at, ezer lakosra vetítve.

A fenti tevékenység űzhető a kapacitás 70 százalékával, és személyenként négy négyzetméter biztosításával, amennyiben a résztvevők valamennyien legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR teszt, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorsteszt eredményük.

A miniszterelnök ezt az ‘első lépésnek’ nevezte a normalitás felé, és azt mondta: június 1-jén újabb lazító intézkedéseket vezetnek be. AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

I. Mihăilă: Vidékre fogok menni oltani, hogy példát mutassak a családorvosoknak

Publicat

Kolozsvár, május 14./Agerpres/ – Jövő héten vidékre fog menni oltani, hogy példát mutasson a családorvosoknak és arra ösztönözze őket, hogy iratkozzanak be a koronavírus elleni oltási programba – nyilatkozta a kolozsvári oltási maraton megnyitóján az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă azt mondta: 3000 családorvos vállalta, hogy részt vesz az oltási kampányban, 750 közülük már megkapta a vakcinát.

A pénteken 16 órától hétfő reggel 8 óráig a BT Arénában zajló oltási maratonon csaknem 600 önkéntes vesz részt. AGERPRES/(RO – szerző: Marius Septimiu AVRAM, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

CNCAV: Rekordszámú, 110.314 személyt immunizáltak az elmúlt 24 órában

Publicat

Bukarest, május 14./Agerpres/ – Az elmúlt 24 órában 110.314 személyt oltottak be Romániában a koronavírus ellen – derül ki a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által pénteken ismertetett adatokból.

A jelzett időszakban 89.406-an kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást, 7238-an a Moderna, 7758-an az AstraZeneca, 5912-en pedig a Johnson&Johnson vakcináját vették fel.

Az elmúlt 24 órában 44.960 személyt az első, 65.354-et a második dózissal oltottak be.

Ezzel 6.519.397-re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdete óta 3.834.311 személyt oltottak be, közülük 1.149.225-ön az első adagot, 2.685.086-an pedig a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 90 esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, ezek közül 12 helyi, 78 általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 15.183 esetben jegyeztek mellékhatást a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadását követően, 1620 helyi és 13.563 általános jellegűt. 131 eset kivizsgálása folyamatban van. AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

GCS: 835 új koronavírusos megbetegedést jelentettek több mint 34.000 koronavírusteszt elvégzése nyomán

Publicat

Bukarest, május 14./Agerpres/ – A legutóbbi tájékoztatás óta 835 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 34.616 koronavírustesztet végeztek – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük.

Az új esetekkel 1.070.605-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában.

1.022.029 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak.

Ez idáig 7.610.689 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában és 1.016.076 antigén gyorstesztet végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 22.705 RT-PCR tesztet végeztek el (10.911-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 11.794-et pedig kérésre) és 11.911 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel.

Az új igazolt esetek mellett 207 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.
AGERPRES/( RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe