Connect with us

Covasna

GCS: 1343 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, közülük 265-öt az intenzív osztályon

Publicat


Bukarest, június 10./Agerpres/ – 1343 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel – jelentette csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Jelenleg 265 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Románia területén 3154 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 1698 pedig intézményi elkülönítésben.

Ugyanakkor 22.887 személy van házi, 71 intézményes karanténban.

Az elmúlt 24 órában 372 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírussal kapcsolatban, illetve 606 a tájékoztatást szolgáló 0800 800 358-as zöldszámra.
AGERPRES/(RO – szerző: Daniel Alexandru FLOREA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Barna a különnyugdíjakról: A kormánykoalíció egyértelmű álláspontja tükrében az onbudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – Várhatóan ősszel benyújtják a javaslatot a különnyugdíjak eltörlésével vagy korlátozásával kapcsolatban, és figyelembe véve a kormánykoalíció egyértelmű döntését ebben a témában, az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos – jelentette ki Dan Barna kormányfő-helyettes, az USR PLUS társelnöke.

Barnát arról kérdezték a Digi24 szerda esti műsorában, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy az ombudsmannak javasolt személy ‘akadályokat gördítsen’ a különnyugdíjak felszámolását célzó tervezet elé.

Az USR PLUS álláspontja a kormánykoalícióban az, hogy meg kell oldani a különnyugdíjak problémáját. Ez szerepel a kormányprogramban, és ez az álláspontja tulajdonképpen a koalíciónak is, mondta Barna.

‘A hozzájárulás elve a helyes és követendő. A különnyugdíjak egy részét meg lehet, és meg is fogjuk szüntetni. Vannak olyan különnyugdíjak is, amelyeket az alkotmánybíróság korábbi döntései miatt nem lehet felszámolni, de korlátozni lehet, vagy meg lehet szabni valamiféle kritériumokat azokkal kapcsolatban. A kormánykoalíció ezt vállalta, és dolgozik rajta. A munkaügyi minisztériumban egy szakértőkből álló csapat elkészíti az ezzel kapcsolatos javaslatot őszig. A kormánykoalíció egyértelmű döntésének tükrében az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos’ – nyomatékosította az USR PLUS társelnöke.

Hozzátette, a különnyugdíjak ügyét ‘többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni’, viszont a reformnak ezen a téren korrektnek és alkotmányosnak kell lennie.

Fábián Gyula, a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére szerdán kijelentette, hogy tavaly vonult nyugdíjba ügyészként, 49 évesen, nyugdíja meghaladja a 10.000 lejt. Az igazságszolgáltatási rendszerben az ügyészekre és bírákra nehezedő nagy nyomás indokolja a korai nyugdíjba vonulást, szögezte le Fábián az erre vonatkozó kérdésre.

Az ombudsman-jelölt azt is kifejtette, hogy az alkotmánybíróság eddigi döntései „egyértelműen a bírák és ügyészek javára szólnak” a nyugdíjak tekintetében.
AGERPRES/( RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Romaşcanu: A PSD fontolgatja, hogy közigazgatási bíróságon támadja meg a házbizottságok döntését a közmédia ügyvivő vezetőiről

Publicat

Bukarest, június 23. /Agerpres/ – Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője közölte, miután kvórumhiány miatt felfüggesztették a parlament plenáris ülését, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A PSD-s frakcióvezető szerint súlyos visszaélés történt, és nem tartották be a parlamenti eljárásrendet. Az ügyvivő igazgatók kinevezéséhez ugyanis minden frakciónak jelöltet kellett volna nevesítenie, akiket meghallgatnak a szakbizottságok, majd a szakbizottsági véleményeknek a plénum elé kellett volna kerülniük. Mindez nem történt meg – mondta Romaşcanu.

A parlament plenáris ülését, amelyen a közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió ügyvivő igazgatóit kellett volna kinevezni, szerdán kvórumhiány miatt felfüggesztették.

A kvórumot a képviselőház PNL-frakciójának vezetője, Gabriel Andronache kérésére ellenőrizték.

A PSD képviselőházi frakciójának vezetője, Alfred Simonis kifejtette, hogy nem szavazta meg a kvórum ellenőrzésére vonatkozó javaslatot, mert „ez egy szemfényvesztés és az eljárási szabályzat durva megsértése”.

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette, hogy a testület nem határozatképes, majd emlékeztette a törvényhozókat, hogy a Román Rádió és a Román Televízió megszervezésére vonatkozó törvény értelmében abban az esetben, ha a parlament két házának plénuma kvórumhiány miatt nem ülésezik, a szenátus és a képviselőház házbizottsága nevezi ki az ügyvivő igazgatókat.

Azt is bejelentette, hogy a házbizottságok ülése csütörtökön 9.00 órakor kezdődik.

Június 17-én az alkotmánybíróság helyt adott a Szociáldemokrata Párt beadványának, és alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlament azon határozatait, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat, Ramona Săseanu-Moroşanut és Liviu Popescut.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

ANM: Kitart a hőhullám csütörtökön és pénteken is

Publicat

Bukarest, június 23./Agerpres/ – Piros jelzésű hőségriasztást adott ki szerdán hét megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint a riasztás csütörtökön és pénteken érvényes Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyére. A nappali csúcshőmérsékletek 39 és 41 Celsius-fok között alakulnak az említett térségek nagy részében, északnyugaton pedig 35 és 38 fok között. Az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20-24 Celsius-fok alá.

Ugyanebben az időszakban narancssárga hőségriasztás lesz érvényben az ország délnyugati és középső részében. Olténiában 37-39 Celsius-fok lesz a legmagasabb hőmérséklet, Erdélyben pedig 35-37 Celsius-fok. Éjszaka nem lesz hűvösebb 20-22 foknál.

A meteorológusok egy sárga jelzésű kánikula riasztást is kiadtak, amely az egész ország területére kiterjed csütörtökön és pénteken. A diszkomfort-hőérzet fokozott lesz, a hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt. Erdély keleti részében, Munténiában, Dobrudzsában, Moldvában a csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.

Az ANM figyelmeztet ugyanakkor, hogy a hegyvidéken, illetve kisebb kiterjedésű területeken az ország többi régiójában is délután és este tovább is hangsúlyos légköri instabilitásra lehet számítani, ami felhőszakadásokban, viharokban, jégesőben nyilvánul meg.

Szerdán déli 12 órától este 10-ig elsőfokú, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás érvényes a hegyvidéken, Dobrudzsában, Moldvában, valamint helyenként Erdélyben, Olténiában és Munténiában is. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként. AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Pozitívan véleményezték a jogi bizottságok Fábián Gyula nevesítését a Nép Ügyvédje tisztségre

Publicat

Bukarest, június 22. /Agerpres/ – A képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte Fábián Gyula jelölését a Nép Ügyvédje tisztségre.

Fábián Gyulát az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja.

A Nép Ügyvédjét a parlament két házának együttes plénuma nevezi ki, erre várhatóan hétfőn kerül sor. Fábián Gyula az egyetlen pályázó a tisztségre.
AGERPRES/ (RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Cătălin ALEXANDRU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe