Alba
Guvernul vrea să înăsprească restricțiile anti-COVID. Modificări la programul restaurantelor și la circulația pe timp de noapte

Guvernul vrea să adopte o ordonanță de urgență prin care să înăsprească restricțiile anti-Covid. Documentul ar putea intra spre aprobare în ședința CNSU de miercuri.
Printre măsurile cele mai importante se află și reducerea programului la restaurante.
Astfel, acestea vor trebui să închidă cu o oră mai devreme, la ora 22.00, iar circulația pe timp de noapte să fie restricționată și ea începând cu ora 22.00 în loc de 23.00, ca până acum, scrie digi24.ro.
Decizia ar putea fi luată miercuri, susțin sursele citate. Este nevoie de o hotărâre a CNSU, aprobată ulterior în ședință de guvern.
Primul ministru, Florin Cîțu: „Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm”.
Autoritățile au decis în noiembrie introducerea unor restricții pe timp de noapte. Astfel, după ora 23.00 este permisă ieșirea din casă doar cu declarație pe propria răspundere.
Printre măsurile luate prin Hotărârea nr. 52 a CNSU, se numără, alături de purtarea măștii în toate spațiile deschise din țară sau scurtarea programului magazinelor, și interdicția de circulație pe timpul nopții, între orele…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Unde sunt locuri libere pentru vaccinare în Alba. Situația din centre, pentru imunizare cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Peste 3000 de locuri erau disponibile pentru vaccinare, luni seara, în județul Alba. Interesul pentru imunizarea cu AstraZeneca era în continuare scăzut.
Majoritatea celor înscriși pe listele de așteptare erau pentru vaccin Pfizer, cei mai mulți la centrul din Blaj, urmați de Alba Iulia – centrul de la Colegiul Militar și cel de la Cugir.
Cele mai multe locuri libere sunt pentru vaccinare cu AstraZeneca – peste 1.700, în timp ce pentru Pfizer mai erau aproximativ 400 și pentru Moderna aproape 900.
Situația pe centre era următoarea:
Centre Pfizer:
Alba Iulia – Sala de Sport UAB – 2 pe lista de așteptare
Alba Iulia – Centrul de la Colegiul Militar – 780 pe lista de așteptare
Blaj – 929 pe lista de așteptare
Aiud – 26 pe lista de așteptare
Câmpeni – 189 de locuri, 2 pe lista de așteptare
Cugir – 688 pe lista de așteptare
Ocna Mureș – 100 pe lista de așteptare
Sebeș – 104 pe lista de așteptare
Teiuș – 1 pe lista de așteptare
Zlatna – 230 de locuri, 3 pe lista de așteptare
Aiud – 26 pe lista de așteptare
Centru Moderna – Ighiu – 895 locuri, 7 pe lista de așteptare
Centre AstraZeneca
Alba Iulia – 1312 locuri, 7 pe lista de așteptare
Abrud – 440 locuri, 0 pe lista de așteptare
Potrivit CNCAV, în…
Alba
Cazul crimei de la Răhău. Atacatorul, REȚINUT pentru 24 de ore. Va fi propus pentru arestare preventivă


Bărbatul de 36 de ani, principalul suspect în cazul crimei de la Răhău, a fost reținut, luni, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.
Marți va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
Vezi VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins
Acesta ar fi înjunghiat mortal un tânăr de 22 de ani din Răhău și ar fi rănit-o pe iubita acestuia. Tânăra este internată în spital, în stare stabilă.
Teribila faptă s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni.
Bărbatul a fugit după crimă și a fost prins în câteva ore, luni, în apropierea localității Răhău.
Acesta a fost dus la sediul Poliției Sebeș și de acolo transportat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
Nu a făcut vreo declarație la ieșirea din sediul Poliției. Avea urme de răni pe față.
Potrivit unor surse, un posibil motiv pentru crimă ar fi gelozia.
Alba
Furnizorii de energie, amendați de ANRE cu peste 1,1 milioane lei. Care sunt neregulile constatate


Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat cei patru mari furnizori de energie din România cu peste 1,1 milioane de lei.
În contextul liberalizării pieţei de energie electrică, ANRE a demarat acţiuni de control la furnizori pentru a verifica respectarea frecvenţei de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal; modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de reţea; informarea clienţilor casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurenţiale proprii aplicabile precum şi la dreptul clienţilor de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială cu orice furnizor licenţiat.
Astfel, Enel Energie a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor, iar Enel Energie Muntenia a primit o amendă de 200.000 lei, de asemenea pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor.
CEZ Vânzare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor…
Alba
ITM Alba: Șase persoane prinse la muncă fără forme legale, amenzi de peste 130.000 lei după controale la firme în județ


Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 130.000 de lei și au depistat șase persoane care se aflau la muncă fără forme legale de angajare. Sunt rezultatele controalelor la firme din județ, derulate săptămâna trecută.
În perioada 12 –17 aprilie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost verificați 49 de angajatori care au în total 486 de salariați.
Inspectorii constatat 110 nereguli și au aplicat opt sancțiuni: patru amenzi de 121.500 lei (trei în cuantum total de 120.000 de lei, pentru șase persoane depistate în lucru fără forme legale de angajare) și patru avertismente.
Principalele deficienţe stabilite în controale:
- primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
- netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților;
- neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
- neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
- neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
- netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 37…