Connect with us

Eveniment

Harghita: Creşte numărul şcolilor care vor funcţiona în scenariul 2; nouă şcoli, în scenariul 3

Published

on



Şcolile din 22 de localităţi ale judeţului Harghita vor funcţiona în scenariul 2, numărul fiind în creştere, se arată în hotărârea luată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

CSJU a aprobat scenariile propuse de către consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, avizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de către Direcţia de Sănătate Publică, pe baza ratei de incidenţă a îmbolnăvirilor din localităţi.

Potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului, din cele 423 de unităţi din judeţ, 239 vor aplica scenariul 1, adică toţi elevii vor merge la şcoală, iar 174 vor funcţiona în scenariul 2, respectiv cele din Băile Tuşnad, Borsec, Cârţa, Ciucsângiorgiu, Corund, Feliceni, Frumoasa, Gălăuţaş, Lupeni, Mădăraş, Mereşti, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Plăieşii de Jos, Porumbenii Mari, Praid, Săcel, Sărmaş, Subcetate, Topliţa, Tulgheş, Vărşag.

Numărul a crescut faţă de această săptămână, când 153 şcoli au funcţionat în scenariul 2, în vreme ce în urmă cu două săptămâni erau 105 de astfel de unităţi şcolare.

Scenariul 2 presupune că vor participa fizic la cursuri toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, precum şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi cei din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, iar elevii celorlalte clase vor urma cursuri online.

De asemenea, conform hotărârii CJSU Harghita, nouă unităţi de învăţământ vor aplica scenariul trei, fiind vorba de şcolile din localităţile Ocland şi Sâncrăieni, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit 3 la mia de locuitori.

Scenariul 3 presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preşcolarilor, a elevilor din învăţământul primar şi a celor din anii terminali, „cu prezenţă fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale”. Elevii din celelalte clase sau ani de studiu vor învăţa în sistem online.

CJSU Harghita a adoptat şi hotărârea privind restricţiile impuse, potrivit legii, în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, din ultimele 14 zile.

Potrivit sursei citate, în majoritatea localităţilor din judeţ, incidenţa este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, în 16 localităţi aceasta se situează între 1.5 şi 3 şi doar la Ocland şi Sâncrăieni a depăşit 3 la o mie de locuitori.

Datele furnizate de Instituţia Prefectului mai arată că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat în Harghita 30 de cazuri noi de infectare, un număr de 20 de pacienţi fiind declaraţi vindecaţi.

Incidenţa cazurilor de COVID-19 la o mie de locuitori este în judeţul Harghita, în data de 26 martie, de 1,08 la mie, în uşoară scădere faţă de ziua de joi. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citeşte şi:

 

* GCS: Judeţul Ilfov – 8,02 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori 

 

* Cîţu: Noile măsuri anti-COVID din hotărârea CNSU – aplicate de duminică

 

* Noi măsuri de restricţie anunţate de autorităţi în contextul stării de alertă 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO-VIDEO: Accident la Alba Iulia. Au fost implicate un autoturism și o trotinetă electrică. O persoană rănită

Published

on

Accident la Alba Iulia. Traficul rutier a fost îngreunat, duminică seara, pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, din cauza unui accident rutier.

Au fost implicate un autoturism și o trotinetă electrică.

O persoană ar fi suferit leziuni corporale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Programul complet Festivalului Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca: 60 de evenimente și 116 invitați

Published

on

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) își deschide porțile pentru a 10-a ediție, marcând un deceniu de excelență în promovarea literaturii și culturii. În perioada 25-29 septembrie, iubitorii de carte sunt…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Definitivat 2025: Examenul, organizat cu aproape două săptămâni mai devreme față de anul trecut. Anunțul ministrului Educației

Published

on

Definitivat 2025: Examenul va fi organizat cu aproape două săptămâni mai devreme față de anul trecut. Ministrul Educației a făcut anunțul pentru profesori.

”Important pentru profesorii care susțin în anul acesta școlar definitivatul: proba scrisă va avea loc cu aproape două săptămâni mai devreme decât anul trecut”, a scris Ligia Deca, pe Facebook.

Proba scrisă va avea loc în 8 iulie 2025. Anul acesta, a fost organizată în 24 iulie.

Profesorii se pot înscrie la examen până în 10 octombrie.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

VIDEO Casa viitorului: Independență energetică și grija pentru mediu. Soluții pentru case smart, prezentate la Alba Iulia

Published

on

Ce înseamnă o casă a viitorului? Una independentă energetic și care are soluții cât mai eco pentru încălzire și electricitate. De asemenea, mai înseamnă și accesibilitate pentru locuitorii casei, iar aici intră în joc conceptul de case smart. De la panouri fotovoltaice la încălzire în pereți, corpuri de iluminat inteligente și până la sisteme de răcirere a aerului, toate soluțiile pentru case independente energetic au fost prezentate la Alba Iulia, în acest weekend. 

Cei interesați de casele smart…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement