Connect with us

Eveniment

Harghita: Medicii de familie nu sunt interesaţi de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea cabinetelor

Publicat


Medicii de familie nu sunt interesaţi de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea cabinetelor medicale, a afirmat, luni, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Aceasta a făcut referire la medicii de familie care trebuie să se pensioneze şi care „nu au un foarte mare elan”, să elaboreze un proiect care se va finaliza după pensionarea lor, fiind de părere că ar fi fost mai bine ca fondurile să fie accesate de autorităţile locale.

„Medicii de familie, din păcate, nu se înghesuie să acceseze fondurile europene destinate reabilitării, reconstruirii, extinderii, dotării cabinetelor medicale. Din păcate, poate că şi modul de concepţie al acestui apel de proiecte este puţin defectuos, din punctul de vedere al faptului că nu a fost destul de previzibil că medicii de familie care sunt înaintea pensionării nu vor avea un foarte mare elan ca să lucreze, să facă un proiect, care se va finaliza după plecarea lor. Şi atunci, din punct de vedere al apelului poate era mai bine ca autoritatea publică locală să fie cea care poate accesa aceste fonduri”, a declarat dr. Tar, în şedinţa Colegiului Prefectural Harghita.

Aceasta a mai arătat că angajaţii DSP încearcă să îi convingă pe medicii de familie să depună proiecte, dar fără succes.

„Eu ştiu că nu sunt bani mulţi, o sută, două sute de mii de euro, dar eu cred că pentru comunitate e foarte mult”, a arătat şefa DSP.

Aceasta a mai precizat că un cabinet dotat şi modernizat ar putea atrage un medic tânăr într-o comună îndepărtată.

„Şi atunci, dacă am putea să gândim, cumva, poate împreună, o propunere de a schimba, măcar de acum înainte, tipul acestor apeluri. Eu ştiu că medicul de familie este garanţia că un proiect va funcţiona, dar dacă el pleacă în pensie şi cel tânăr încă nu a venit, nu avem nici garanţie, nu avem nici proiect”, a mai spus dr. Tar.

Prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, i-a solicitat să facă o propunere scrisă, în acest sens, pentru a face demersuri în privinţa viitoarelor apeluri de proiecte.

Jumătate din medicii de familie din Harghita au vârsta de peste 60 ani, iar numărul celor care îşi aleg această specializare este din ce în ce mai redus, tinerii rezidenţi alegând, de cele mai multe ori, să lucreze în spitale sau în apropierea centrelor universitare.

Datele puse la dispoziţie de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, în luna noiembrie 2022, arată că din cei 131 de medici de familie care se aflau în contract, la acea dată, 66 au vârsta de peste 60 ani. De asemenea, în următorii trei ani este posibilă pensionarea a 26 de medici de familie, în vreme ce, în ultimii cinci ani, doar şase medici de familie noi au intrat în sistem.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Publicat

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.

Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Șomerii din Cluj pot urma cursuri de calificare. Ce meserii se caută în 2023

Publicat

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a publicat lista cursurilor prevazute in Planul de formare profesională pentru anul 2023, cursuri la care se vor putea inscrie gratuit somerii din evidenta agenției.

”Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la el. 0264-590227, 0264-596816, 0735-788800, sau prin e-mail: ajofm.cj@anofm.gov.ro”, arată AJOFM Cluj.

 

curs

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Publicat

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.

“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.

Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

”U” Cluj continuă LUPTA din play-out-ul Superligii de fotbal

Publicat

Meciul UTA Arad – „U” Cluj se va disputa sâmbătă de la ora 12:00, pe stadionul Arena Francisc Neuman din Arad, duel din a doua etapă a play-out-ului Superligii.

„Șepcile roșii” vin după o victorie importantă obținută pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș. Tehnicianul echipei, Ioan Sabău, este motivat să continue play-out-ul cu o nouă victorie și să se îndepărteze cât mai mult de locurile retrogradabile.

Jucătorii arădeni antrenați de Liviu Balint nu au reușit mare lucru în prima partidă din play-out pe care au disputat-o în deplasare împotriva Petrolului și care s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 pentru ploieșteni, iar…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe